måndag 26 december 2011

Julafton utan hjul

Bloggen har blivit kraftigt nedprioriterad den senaste veckan till förmån för julstök och träning. Sista dagarna innan jul var lika stressiga som vanligt och det är inte förrän nu som jag verkligen kunnat slappna av och njuta av att vara lite ledig. Idag har jag vilat från träning och varit ute i skogen en sväng med mamma och mormor och plockat lite kantareller. Sjukt.

Kantarellplockning på annandan

På självaste julafton vaknade jag tidigt på morgonen av att regnet vräkte ner. Uppgivet somnade jag om. När jag vaknade nästa gång såg vädret bättre ut även om det fortfarande var grått och jag gjorde mig redo för ett långpass. Runt 2 mil löpning var planen även om jag inte riktigt trodde på det själv. Men allt julgodis som jag hade "provsmakat" de senaste dagarna gjorde sitt jobb och det kändes oväntat lätt att ta sig runt 2 mil.
Rocky road  - it's good for you!

Det är det första löppasset jag sprungit med en känsla av att det där maratonloppet nog kan gå vägen ändå. Annars brukar jag bli helt uppgiven över hur långt bara en stackars liten mil känns. Rundan jag sprang gick på grusvägar i skogen hemma hos mamma och pappa. Det är en fin runda. Inte så blåsigt utan i skydd av skogen och ganska kuperad. (Drygt 300 höjdmeter totalt enl. Garmin Training Center) Jag gillar den verkligen! I lördags blev den utökad med en annan fin runda för att jag skulle få ihop mina 2 mil. Jag hade glömt pulsbandet och sprang på känsla, i "prattempo". Gick inte så himla fort men planen var ju framförallt att springa länge och långt. Åt inget mer än en liten bit "Rocky road" (Leilas recept såklart. Favoriten bland julgodiset!) innan jag stack ut och sista 5 km var jag grymt hungrig. Landade på 1.53 och lite drygt 2 mil totalt. (Funderade ett tag på att förlänga så att det skulle bli en halvmara, men det fick vara nog med galenskaper för dagen...) Väldigt nöjd med passet trots allt! =)

Efter det var jag redo att hugga in på vår danska jullunch: gödkyckling med rödkål, brysselkål och alla andra obligatoriska tillbehör. (Egentligen ska det väl vara anka eller kalkon eller nått sånt, men vi har fått min danske fars tillåtelse att äta en godtycklig fågel...)

Efter fika, Kalle och julklappsutdelning med min familj åkte jag och Gustaf vidare till hans släkt och åt ännu mer och fick ännu mer julklappar. Bästa sportklappen var ett par 2XU kompressions-tights från mor och far! Har provat ett par tidigare och de var assköna. Ska bli riktigt gött att köra maratonträning i! Jag och Gustaf hade bestämt oss för att skippa julklapparna och istället sticka iväg på spa/övernattning på Hotel Skansen i Båstad i början på året. Det ser jag verkligen fram emot! Jag fick dock en bonuspresent i form av ett rosa gymlinne! Haha. =)

Rosa!

Igår sov vi riktigt länge. Till och med Gösta. Sen åt vi frukost och gav oss ut på rullskidorna tillsammans med Gustafs pappa och bror. Gustaf var sugen på ett långpass. Jag ville mest komma ut och rulla lite. Gustafs pappa och bror vände efter 8 km men jag bestämde mig för att hänga på ett tag till och se hur det kändes. Det slutade med att jag och Gustaf åkte 4,5 mil på tröghjul. (Gustaf på 4:or och jag på 3:or.) Jag trodde att mitt löppass dan innan skulle sitta i och visst kände jag lite i benen men inte så det störde. Kändes oväntat bra även detta passet! Julmat och godis is the shit helt enkelt! =) Rundan var lite i stil med rundan jag sprang; mycket upp och ner på slingrande skogsvägar med finfin asfalt. En kanonrunda som jag gärna åker fler gånger!

Nu håller vi span på väderprognoserna och får rapporter om skidspår (eller snarare brist på) från min bloggkompis Håkan som är i Dalarna för tillfället. Vi har funderat på att åka upp till Gustafs farmor, som ju bor i Dalarna, över nyår och åka skidor på snö men vädret ser inte så lovande ut....=( Och enligt Coach Håkan töar det i Tjeckien också. Shit shit. Jag hatar klisterföre. Ett Jizerska i blötsnö känns inte överdrivet lockande.

Håller tummarna att allt ordnar sig!

5 kommentarer :

 1. Newbie på rullskidor här: tröghjul? Jag kör på ett par rullskidor som vi köpt begagnat och jag hoppas nu det sitter tröghjul av värsta sorten på dom! För nån mer plågsam träning an stakning på dessa vet jag inte om jag upplevt.
  Är hjulen märkta på nåt vis? Eller kan man justera det själv?

  SvaraRadera
 2. Det dröjde innan jag förstod att det fanns olika typer av hjul!
  "Standardhjul" brukar vara 2:or, medan 3:or och 4:or är trögare. 2:or går helt klart lättare än skidor på snö, medan 3:or och 4:or är mer skidlika.
  (Finns även tävlingshjul som rullar ännu lättare än 2:or.)

  På Elpex och Swenor är hjulen märkta på sidorna. Syns inte så tydligt utan man får titta ganska noga. Jag råkar veta att One Ways rullskidor och Everest skidor har trögare hjul än 2:or, men jag vet inte hur/om de är märkta.

  Vad är det för märke på dina skidor?

  SvaraRadera
 3. Ajdå... kan konstatera att det krävs mer träning för mig... mycket mer! Jag har visst Elpex och efter viss rengöring syns siffran 2 alltför tydligt :-) Jag hade hoppats på minst 4!
  Känns som om jag skulle ha 4 på hjulen skulle jag inte komma framåt alls... å andra sidan kanske jag skulle kunna diagonala på andra ställen än uppförsbackar!

  SvaraRadera
 4. Haha...=) Det är nog ingen fara med det ska du se. Det ÄR jobbigt att åka rullskidor. Även på 2:or. I stakningen handlar det mycket om att få till tekniken och kunna använda kroppen på rätt sätt. Jag har kört på mina 2:or i flera år och det är inte förrän i år som jag börjat komplettera med träning på 3:or också. (Precis som du skriver för att få anledning att träna mer diagonalåkning och frånskjut!) Jag tycker att jag fått till vissa teknikgrejer på stakningen också på tröghjulen, men samtidigt tror jag inte att man ska köra för mycket trögt i början om man ska tycka att rullskidåkning är kul...;-) Ett tips är att försöka få hjälp att utveckla tekniken om du tycker det känns för tungt. Titta på teknikfilmer, hitta nån som kan visa och titta eller be någon filma och titta själv är några tips! Finns tom en rullskids-app som verkar ganska bra...=) (sök på "rulleski") Lycka till! =)

  SvaraRadera
 5. Flera år!? Ok, jag kanske är lite otålig... jag har åkt 3 ggr sedan i somras :-)
  Tack för alla tips!

  SvaraRadera