söndag 31 juli 2011

Styrketräning, tröskelpass och mysdistans

I fredags körde jag styrkepass numero dos på Gerdahallen. När jag kom dit strax innan elva på förmiddagen möttes jag av en skylt som meddelade att de skulle stänga redan klockan tolv: (Fanns även på hemsidan såg jag efteråt.)

"Vi tvingas dessvärre att stänga Gerdahallen från fredag kl.12.00 tom söndag pga omfattande regnläckage. Läckaget slår även ut brandlarmet samt att det tränger in vatten i armaturen som gör att det kan bli kortslutningar med brand som följd. Välkommen tillbaka på måndag."

Men fram till klockan 12 gick det alldeles utmärkt att träna på som vanligt...(?) 
Först blev jag helt frustrerad och tänkte "vad hinner man på en timme" sen kom jag på att det var styrka jag skulle träna och inte långdistans på rullskidor...=) Så det var bara att sätta fart och köra på i fullt ös. Körde i stort sett passet som jag och Gustaf gick igenom förra veckan. Blev ett kul och effektivt pass med härlig träningsvärk som resultat. Men jag funderar på att dela upp det i två pass framöver.

Igår körde jag och Gustaf ett "tröskelpass"på rullskidor. Det är ett ganska nytt ord i min vokabulär och om jag fattat allt rätt innebär det att man ligger precis under mjölksyratröskeln under en längre tid. Pulsen på ett tröskelpass ligger på ca. 90% av maxpulsen. Skulle man köra på hårdare skulle mjölksyra ackumuleras i musklerna och man skulle inte kunna fortsätta prestera medan man i princip kan fortsätta hur länge som helst så länge man tillför energi om man tränar strax under tröskelpulsen. Bra Vasaloppsträning alltså!

Vi körde 4-minuters intervaller med 2 min vila 5 ggr. Det var mitt första riktiga intervallpass på skateskidor. Typiskt nog började det regna efter första intervallen och det var blött och lite småhalt, men passet gick helt okej även om det helt klart finns mycket att öva på...Jag tror att det är nyttigt att köra på lite fortare och känna efter vad som funkar och inte med tekniken. 

På eftermiddagen efter intervallerna körde vi ett myspass med Gustafs pappa, enl. samma handikappsystem som vanligt. Fast Gustafs fyror (eagles tuuunga treor) var tyngre än vanligt. Det visade sig efteråt att en liten sten hade satt sig i hjulet och bromsat upp ytterligare. Vi körde ett kort pass på drygt 2 mil eftersom vi skulle hinna hem och äta. Det kändes väldigt tungt att köra på treorna efter att ha kört skate på förmiddagen men det gav med sig efter ett tag. Rundan var ganska kuperad och vädret och omgivningarna finfina! Härligt! 

Rullskidåkning i fina omgivningar

Inte lika härligt är att jag i morse var täppt i näsan och nu har lite känningar i halsen. Och till på köpet är det fullt upp med att få ihop alla prylar och pinaler inför flytten imorgon. Så det har blivit en lite halvt ofrivillig men förhoppningsvis välbehövlig vilodag idag. I morgon ska det minsann bäras flyttlådor!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar