söndag 3 juli 2011

Rullskidläger i Ulricehamn

Nu är jag tillbaka i Skåne igen efter en kanonhelg i Ulricehamn. Tidigt i fredags morse hämtade Håkan oss och klockan 10.00 hade vi checkat in på Bogesunds Hotell, bytt om och var redo att ge oss ut på pass nummer ett. Väderprognoserna hade sett oroväckande ut hela veckan men på fredag förmiddag när vi gav oss iväg var vädret helt ok.

Håkan, jag och Martin från Ulricehamns IF efter första skatepasset

Första passet var ett lugnt distanspass där vi spanade in lördagens tävlingbana. Gustaf hade lite ont i ryggen och vi valde att korta av på ett ställe och genskjuta resten. Det slutade dock med att vi missade dem för att vi körde en liten extrasväng medan vi väntade och lyckades komma tillbaka och istället ha kört 2 km längre än de andra. =)

På eftermiddagen körde vi först lite skateteknik under Markus Jönssons ledning och sen en kortare runda efter det. Jag fick några bra tips av Linus Larsson som gjorde att flera saker föll på plats.

På fredagkvällen pratade Markus Jönsson om träning i allmänhet och svarade på frågor om allt mellan himmel och jord. Inspirerande! Efter det gick vi ut och käkade på en kinarestaurang precis bredvid hotellet. "Matlådan" som det vi beställde hette (låter inte så inbjudande men det var tre olika små rätter och helt ok!) blev till och med Gustaf mätt på även om han var lite orolig innan han fick se portionen. =) Och så en friterad banan och lite glass på det. Efteråt tog vi mätta och belåtna en liten kvällspromenad längs sjön tillsammans med Håkan.

På lördagen var det dax för tävling. Backrace med prolog och jaktstart är inte min grejj men jag försökte peppa upp mig. Startade som nr. 3, med 30 s upp till Majken Johansson Henaes som jag såg som min enda konkurrent. Hanna Falk var ju en given vinnare, och med all respekt för Helen som bara kört rullskidor ett par veckor. Försökte hålla mig lugn och kontrollerad och inte köra på för hårt det första flacka partiet fast jag såg ryggen på Majken. Visste att det skulle bli tufft för mig uppför de brantare partierna i backen där jag inte kan staka utan måste åka med frånskjut. Jag kom ifatt och åkte om, men blev som väntat omåkt igen. Hade dock nästan 25 s snabbare tid i mål och kände mig lite lätt jagad inför jaktstarten. Åkte klassiskt även i jaktstarten men det gjorde Majken också och jag lyckades hålla henne bakom mig. Jag har stor respekt för hennes prestationer på snö så det var roligt.

På eftermiddagen åkte skateskidorna fram igen. Nån gång måste jag ju lära mig! Jag, Gustaf och Håkan höll oss på banvallen när resten av gänget svängde av och vi roade oss med lite teknikövningar och allmän balansträning. Vi körde på tills vi kom till en ort som hette Blidsberg. Vi hoppades på att hitta en glasskiosk där och blev glatt överraskade när vi istället hittade ett jättemysigt café nere längs ån. (Som jag nu i efterhand förstått är Ätran. Kaféet hette Basta Kvarn Café. Rekommenderas verkligen även om vi bara åt en glass där...)

Glasspaus

Håkan och Gustaf ser glada ut på bild för en gångs skull

Efter lite glass-slapp gav vi oss av tillbaka hemåt. Vi hade lite lätt medlut en stor del av sträckan och jag kunde slappna av och åka på ganska bra. Gustaf körde en hel del teknik även tillbaka men jag försökte mest köra på och få lite flow i körningen. Testade att försöka trycka till lite på innerskäret också á la "speedskating" enligt Gustafs spekulationer om hur man ska åka snabbt på skate:


Jag fick för första gången en liten känsla av hur jag tror att det fungerar och vilken effekt det ger. Coolt. Kände mig dock lite mör efter de tidigare passen och var väldigt nöjd när vi kom tillbaka till hotellet igen efter att ha avverkat drygt 34 km.

På kvällen åt vi en grillbuffé på hotellet innan vi fick höra Johan Nyman berätta om skidresultat.se. Det var fascinerande att se någon så hängiven av resultat och statistik och imponerande att han lagt så ner mycket tid och energi på att utveckla sajten! En lördagkväll med statistik på schemat kanske inte låter som nån höjdare men Johans presentation var underhållande och intressant!


Hela gänget på grillbuffén

Så här glad blir man när man får en öl till maten efter en hård dag!

Det kändes ärligt talat lite småsegt inför sista passet idag. 5 mil stod på programmet. Många körde på 2:or idag. Magnus Aasa och Markus Jönsson på riktigt tungrullat. Första biten längs banvallen kändes det bra och gick lätt. När det började gå uppför blev det tuffare. Och efter uppför kommer nedför. Men det blev minsann ingen vila för det. En av utförsbackarna var riktigt läskig och jag var väldigt nöjd med att komma ner helskinnad. Det var annars ovanligt många vurpor under det här passet.

Per har trillat och brutit staven men är lika glad för det

Skrapsår och brutna stavar är inget som stoppar det här gänget

När det gick uppför igen var jag riktigt trött. Gustaf gav mig en halv banan och körde iväg på jakt efter närmsta klunga. Jag hängde på ett tag men tappade honom och började jaga på för att komma ifatt. Han stannade av när han kom ifatt Markus Jönsson och jag körde på för kung och fosterland för att komma ifatt. När jag väl kom ifatt var jag lite lagom mör men sen gick det lugnt och fint med lätta utförspartier. Kändes lite snopet när en "Ulricehamn 4 km"-skylt dök upp. Det blev inga 5 mil utan slutade på knappt 4,3. Men det fick vara ok för den här gången...=)

Björnstorpsgänget minus fotografen Gustaf

Blev ett riktigt härligt pass som avslutning på ett toppen-helg!
Ett stort tack till arrangörerna Ulricehamns IF för ett väl genomfört läger.
Hoppas på fler rullskidläger framöver!

4 kommentarer :

 1. Vilken fin rapport - det måste har varit nyttigt och roligt. Jag känner till trakten och banvallorna väl. Nästa år har nog min nybörjarteknik mognad så pass att jag kan vara med. Grusmannen Ulrich

  SvaraRadera
 2. Tack! Det var verkligen roligt. Banvallarna var riktigt fina att ligga och köra skate på. Skönt att slippa bry sig om någon trafik. Vi kanske sen nästa år då! =)

  SvaraRadera
 3. Magnus & jag körde också på tungrull på Söndagen :-) det kändes fint i kroppen senare på Söndagskvällen vill jag lova!
  Skulle du eller Gustaf kunna maila mig bilderna på oss & Hanna Falk? Min Mail är majkenjh@gmail.com. Tack på förhand!
  /Majken

  SvaraRadera
 4. Vad körde du på för hjul? Inte fyror som Markus och Magnus hoppas jag? ;-) Jag körde på elpex tvåor och det var jobbigt så det räckte och blev över för min del...=) Bilderna ligger på dropbox. Du bör ha fått en inbjudan till mappen via mail.

  SvaraRadera