måndag 27 juni 2011

Train low, compete high?

Måndagar är det distanspass med klubben och så även igår. Det var fantastiskt fint väder och vi körde en runda på 3,6 mil i lugnt tempo. Det enda negativa med distanspass i vacker väder är att vattnet inte räcker till hela passet utan att man får snåla och portionera ut det i lagom doser när man egentligen skulle vilja svepa hela flaskan.

Igår hade vi festat till det och blandat i lite sportdryck i vattnet. Kommer inte ihåg senast jag körde ett träningspass med sportdryck, men eftersom vi körde ett långt pass i söndags också tänkte jag att jag skulle testa och se hur det funkade. Det kändes bra och jag var ovanligt pigg i slutet! Vi körde iofs lite långsammare än vanligt också så det bidrog väl det också.

Jag har inte satt mig in i det så noga men det hade varit intressant att veta lite mer om träning med sportdryck kontra utan. Senaste åren har vi kört enl. Jonas Coltings filosofi "train low, compete high" men ibland känns det som att ett träningspass med tillförsel av energi ger mer än när man är helt tom på energi. Om någon har några kunskaper, erfarenheter och tankar kring detta eller tips på något läsvärt på nätet får ni gärna dela med er!

Flera har efterfrågat lite bilder i min blogg så här kommer en bild från gårdagens rullskidpass!

20 grader klockan nio på kvällen. Sommar!

2 kommentarer :

  1. Tack för kul och inspirerande läsning på din blogg! Fördelen med att bara dricka vatten vid träning är att kroppen då blir bättre på använda fett som energikälla. Det är väldigt värdefullt, speciellt vid långa tävlingar som Vasaloppet. Då blir det inte lika tungt när man får brist på kolhydrater.

    1 gram kolhydrat innehåller 4 kalorier medans 1 gram fett innehåller 9 kalorier. Blir man bättre på att förbränna fett kan man alltså få ut mer energi.

    SvaraRadera
  2. Tack själv för att du läser och kommenterar! =) Jag har förstått att man kan bli bättre på att använda fett som energikälla, men om man kör riktigt långa pass (hur långa är riktigt långa pass kan man också fråga sig...=)) måste man väl tillföra energi för att överhuvudtaget kunna genomföra passet på ett vettigt sätt? Kör man alla träningspass på vatten och bara tävlingar med sportdryck eller borde man på något sätt variera sig?

    SvaraRadera