onsdag 27 juli 2011

Att träna eller inte träna?

Jag vilade igår och hade egentligen tänkt vila på förmiddagen idag också och ladda inför kvällens klubbpass, men i morse när jag vaknade sken solen och det var helt fantastiskt morgonjoggsväder!

Jag kände mig lite som en narkoman när jag snörade på mig skorna och gav mig ut med tusen anledningar till att träna istället för att vila. "Man måste passa på när det är fint väder. Det var ett tag sen jag sprang på morgonen nu. Jag är ju inte så trött trots allt. Jag ska inte springa så långt. Jag ska ta det lugnt och bara jogga lite. Det är ju nästan som vila bara att jag råkar ha gympadojor på mig." osv.

Det var jätteskönt att komma ut och springa! Lite blåsigt första raksträckan på grusvägen och jättegeggigt i ett av skogspartierna jag passerar på rundan. Men soligt och alldeles, alldeles underbart...=) Tillbaka hemma slängde jag ihop en smoothie. Hade ingen banan så det fick bli vaniljyoghurt och Garants "exotiska mix". Frysta hallon, mango, ananas, syfilis ;-) och vindruvor. Gott!

Det var gott fast jag ser sur ut...

Jag behöver helt klart hjälp att sätta ihop ett hållbart träningsupplägg inför hösten för nu tränar jag i blindo och utan att veta när/om jag borde vila och när jag ska köra tufft och lättare. Tidigare har jag snarare vilat mer än jag behövt och jag antar att det där med vila kommer att lösa sig naturligt. Men om inte: hur mycket ska/behöver man lyssna på sin kropp och när gör träningen mer skada än nytta? Hittills har jag vilat när jag har ont någonstans eller om jag börjar få förkylningskänningar eller bara varit allmänt jättetrött. Men jag har också tränat när jag bara varit "trött" och märkt att det gått alldeles utmärkt att träna vid tillfällen som jag tidigare skulle ha struntat i att träna.

Gustaf har en gammal bok från när han tränade löpning "Löparboken" som jag tror att jag ska läsa lite noggrannare i. Här kommer en intressant bild ur boken som beskriver sambandet mellan belastning, uttröttning, återhämtning och stegrad prestation.
Nu ikväll var det rullskidsintervaller med klubben. Det verkar vara många som är på semester nu så det var en liten skara idag trots det finfina vädret. Vi har en bra intervallbacke där vi körde varannan stakning, varannan stakning med frånskjut med vila på nedvägen. Kändes helt ok idag! Var inte så trött som jag befarade utan kände mig ganska stark. Dock är tekniken på frånskjutet ju inte vad den borde vara och jag fick tips från Håkan att glida ut mer i varje bentag och inte vara för snabb att komma fram och ta stavtaget. Tycker det är svårt när det är flackt och man egentligen skulle valt att staka om man nu fått välja...=) Men jag övar vidare och hoppas att jag lär mig nån gång...

En liten tapper skara från Björnstorps IF

Efter intervallerna filmade Gustaf oss alla när vi stakade. Ska bli intressant att utvärdera filmerna och se vad vi kommer fram till...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar