torsdag 20 september 2012

Yogalates - det bästa ur två världar?

"Det bästa ur två världar! En skön blandning av yoga och pilates"

Det var Actics beskrivning av passet som fick mig att ge mig på "Yogalates" idag.

Jag var ute i sista sekund som vanligt och sprang till Actic med alldeles för mycket kläder på eftersom jag tänkt gå och kom fram svettig och uppe i varv. Som tur är måste man vara på plats 10 minuter innan passet för att hämta ut sin biljett så jag var ju trots allt i god tid till själva passet. Ett toabesök och lite eftersvettning senare letade jag upp salen som passet skulle vara i. Belysningen var dämpad och det stod tända ljus lite här och var. Jag gick in, hämtade fram en yogamatta och tog av mig strumpor och skor. Det var riktigt skönt när dörren till salen stängdes och man inte längre hörde den skräniga musiken från gymmet och Massive Attacks "Teardrops" gick igång.


Den sköna känslan varade i ungefär en minut. Sen blev jag påmind om varför jag normalt inte går på den här typen av pass:

1. Jag kan inte sitta i lotusställning (Alltså. Jag kan inte sitta rakt upp och ned med benen i kors utan att det är extremt obekvämt och jag håller på att tippa baklänges. Har aldrig kunnat och har aldrig gjort något för att kunna. Däremot kan jag sitta alldeles utmärkt bekvämt med benen UTÅT eftersom min höftled är minst sagt suspekt. "Så är det för vissa" var typ sjukgymnastens utlåtande när jag frågade om min lilla defekt i förbifarten. Men han visade faktiskt en stretchövning som kunde hjälpa. Tur att jag har gjort den kanske två gånger sen dess...) Detta leder till att jag får sitta och kämpa för att överhuvudtaget sitta upp när man ska vara avslappnad, andas och sitta och rulla på axlarna.

2. Det här att göra långsamma, kontrollerade rörelser och samtidigt "andas ut" och "andas in" och stå på ett ben och låta det andra peka rätt ut åt något annat håll och samtidigt göra någon graciös rörelse med händer och armar. På något sätt blir det inte sådär avkopplande för mig som det är tänkt att vara? ;-)


Så här sitter jag väldigt bekvämt.
Den här bilden blir även en bra påminnelse om att
det finns mycket kvar att jobba på med hållningen.
Vaddå framåtroterade axlar?

Det här känns jävligt avlägset...

...och det här...

Men förutom floppen med lotusställningen gick passet ändå helt ok. Jag är stel som f*n och behövde verkligen en påminnelse om det. Träningsvärken sen tisdagens och onsdagens pass gjorde väl inte saken bättre direkt. Vi körde en hel del ganska tunga övningar för bålen och det passar mig alldeles utmärkt. Det kör jag för lite annars. Det vore inte fel att bli lite smidigare men på flera av övningarna kände jag mig trots allt inte helt osmidig när jag istället för att fokusera på mig själv och min andning tjuvkikade på de andra i salen för att se att jag gjorde rätt. Det kanske finns hopp ändå?

Men jag måste säga att pilates lockar betydligt mer än yoga om jag måste välja...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar