fredag 21 september 2012

Birkebeinern i mars!

Jag hade inte haft en tanke på att åka Birkebeinerloppet (eller "rennet" som det heter på norska) innan Håkan frågade oss om vi inte var sugna för ett par dagar sen. Vi har funderat lite fram och tillbaka och resultatet blev att vi hängde på låset 9.00 i morse när anmälningen öppnade. Klart vi ska åka! Tävlingen går den 16 mars, dan efter Gustafs födelsedag så vi passar på att fira honom med en liten Norgetrip. Loppet har 500 platser reserverade för utländska åkare så vi tänkte att det var bäst att vara snabba. De norska platserna tog slut på typ 90 sekunder förra året.

Birkebeinerrennet startades 1932 till minne av turen som birkebeinarna Torstein Skevla och Skjervald Skrukka gjorde med prinsen Håkon Håkonsson 1206. Fram till 1991 var start och mål vartannat år i Lillehammer och vartannat år i Rena. Numera startar Birkebeinerrennet alltid i Rena och slutar i Lillehammer. Loppet är 54 km och går i klassisk stil. Alla deltagare måste ha ryggsäck som väger minst 3,5 kg från start till mål, som symboliserar prinsen Haakon. 1976 infördes en egen damklass. 
utdrag från Wikipedia


Banprofilen ser ju hmm...intressant ut....

Vasaloppet kommer vara mitt största mål under säsongen men det här kan nog bli en kul avslutning! Och en väldigt bra sporre och motivationshöjare för att jobba med diagonaltekniken.

Någon som har något tips på en bra ryggsäck som funkar att åka skidor med?

1 kommentar :

  1. Roligt!! Jag är sjukt sugen på att åka Birken också, men har hittills tänkt att det blir lite tufft så snart efter Vasan. Men kanske ändå. Hm...

    Jag har åkt en del rullskidor med en rygga från Salomon som heter XT Wings. Den är lite som en väst, så det är liksom inga vanliga axelremmar. Den sitter skitbra och är inte ivägen när man stakar.

    Men å andra sidan kanske den är ivägen för nummerlappen, om man inte kan sätta den utanpå.

    En liten aning om hur den ser ut framifrån finns här: http://4.bp.blogspot.com/-4m4_-i6BN0U/TpB1NeP-HYI/AAAAAAAACKA/E-9IIGaxRdk/s400/2011-10-08+12.28.26.jpg

    SvaraRadera