söndag 2 september 2012

Risiga dagar efter Alliansloppet

Efter Alliansloppet hade jag ett par dagar som jag kände mig riktigt risig. I måndags sprang jag en sväng vid lunch och konstaterade att jag likaväl kunde låtit bli. Jag var illamående, tom på energi och kände mig konstigt varm. Hoppades att det skulle kännas bättre när jag fått äta lite.

På kvällen funderade jag på om jag verkligen skulle ge mig ut på klubbpasset. Jag kände mig fortfarande lite skum och jag hade inte hunnit fixat några nya klassiska stavar efter stavfadäsen på Alliansloppet så skate var ända alternativet. Passade i och för sig ganska bra för att få till ett riktigt lugnt klubbpass så jag bestämde mig för att göra ett försök och följde med Gustaf upp till samlingsplatsen. Det blev ett lugnt och fint klubbpass, 35 km och 16 km/h i snitt, och jag kände mig piggare och piggare och var glad att jag följde med.

Fast dagen efter var jag lika risig igen och funderade på om jag gjort fel trots allt. Jag kände mig oproportionerligt trött, hade en skum känsla i halsen och var lite yr. Tog ett lätt beslut att skippa gympass med Gustaf och hoppades att jag skulle bli kry för att kunna köra onsdagens intervallpass med klubben istället.

När det väl var dags att ge sig av till träningen i onsdags var jag rätt säker på att intervallträning inte var vad min kropp behövde just då. Jag har ju inte varit "sjuk" i ordets rätta bemärkelse i veckan men jag inbillar mig att jag har en rätt bra känsla för när jag håller på att bli sjuk och att jag brukar lyckas avstyra det innan det är för sent. Så istället för att köra på för fullt i intervallerna var jag inställd på att köra passet med fokus på teknik. Ni som följt bloggen ett tag vet att min allra svagaste punkt när det kommer till skidåkning är diagonalåkning och nu har jag börjat en period av träning för att få ändring på det. Inte en dag för tidigt.

Vi körde ut till en ställe som vi brukar köra intervaller på. Passet började med att vi körde några olika styrke- och teknikövningar. Först körde vi "smirrestakning" eller "ryssen" som vi kallar den i klubben. Det är en styrkeövningen som går ut på att man kör diagonalåkning med armbågarna fixerade vid kroppen och inte använder benen. Tanken är att överkroppen ska vara helt stilla och inte svänga med och hjälpa till i rörelsen. Det tar på triceps kan jag lova!  Vi körde övningen längs en motlutsträcka och när det blev för brant eller för tungt fick man gå över till att staka med helt raka armar istället om man ville. Jag kände mig inte alls så stark som jag brukar på smirrestakningen och konstaterade att Alliansloppet nog fortfarande gjorde sig påmint.

Efter den första övningen körde vi diagonalåkning och frånskjut utan stavar i en annan liten backe. Håkan och Gustaf övervakade och gav lite tekniktips.

Teknikinstruktioner från Håkan

Vad menar han egentligen?

Sen var det dags för intervallerna.Varje intervall är ca. 600 m lång och backen börjar med en brantare del, svänger och planar ut några meter på mitten för att avsluta med ytterligare en stigning. Sex intervaller var planen. Medan övriga på passet körde diagonalåkning första delen och frånskjut sista biten gick jag efter två gånger över till att diagonala hela vägen. Jag fick hjälp av Håkan med några riktigt bra tekniktips och körde och övade på vad han sagt de efterföljande intervallerna.


Skuggspel på gult fält

Slappande rullskidåkare

En fantastiskt fin kväll!

Jag har en tendens att spänna framförallt högerfoten i hela benrörelsen för att jag är rädd att skidan ska "fladdra" i sidled. Min högerfot är inte lika stabil som min vänstra efter en rejäl stukning för flera år sedan och det bidrar kanske till att jag inte riktigt vågar lita på den. Nu märkte jag att det gick rätt bra även om jag inte spände den och det var en nyttig insikt som jag tror kommer hjälpa mig att våga slappna av och inte ödsla en massa energi i onödan. Ett annat bra tips var att jag ska försöka komma upp mer med kroppen och vara mer aktiv i frånskjutet.

Det kändes riktigt bra att få till ett välbehövligt teknikpass och jag blev peppad att köra på en period med trögare hjul nu med mer fokus på teknik. 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar