måndag 3 oktober 2011

Ny rekordvecka!

Föregående vecka tränade jag över 15 timmar. Det har aldrig hänt förut! Jag har för mig att jag läst någonstans att det är vad Jörgen Brink tränar under en lugn vilovecka, men jag är rätt nöjd trots allt. =) Jag har trappat upp träningen långsamt de senaste åren och tycker att jag har lyckats variera träningen bra och hålla hög kvalitet på de flesta passen den senaste tiden. Jag har lyckats hålla mig skadefri och frisk och blir bara mer och mer motiverad och träningssugen! =)


Dock börjar jag känna ett behov av att få hjälp med ett långsiktigt träningsupplägg där allt är mera genomtänkt. Jag skulle vilja ha ett schema att titta på och följa dagar när det känns tungt att träna. Och jag skulle vilja veta hur jag borde kombinera olika typer av pass för att få bästa effekt. Idag styr klubbträningen min träningsvecka och det kanske inte är optimalt i alla lägen. När borde jag köra styrketräning i förhållande till annan träning? Vilka dagar är det lämpligt att köra två pass? Hur mycket löpning borde jag ha i schemat i förhållande till mängden rullskidåkning? Hur borde fördelningen intervall-/distanspass se ut? Hur borde man lägga upp och fördela tunga respektive lättare träningsperioder? Många frågor och funderingar...Jag kanske helt enkelt inte borde tänka så mycket utan bara träna på?

I går morse var det dax att lämna stugan. När den var städad och klar begav vi oss till tunneln för ett sista pass innan hemfärd.

Rickard torkar disk med varmluftspistol
i brist på diskhandduk

Även under söndagens pass i tunneln blev det mycket fokus på teknik. Jag avslutade med att köra lite "ryssen" som vi kallar den i Björnstorp. ("Ryssen" innebär att man har fixerade armbågar och kör typ diagonalåkning med armarna utan att använda benen.)

Under sista passet hade jag ont i axlar, rygg och armar och efter att ha avslutat med "ryssen" kände jag mig verkligen redo att lämna tunneln. Den funkar bra att öva teknik i men jag skulle inte vilja köra fler dagar än vi gjorde nu eller ligga och köra mängdträning i den. Men man får såklart mersmak och sug efter att köra utomhus på riktig snö. (Kanske blir det i Bruksvallarna redan om en dryg månad! Håkan håller på och kollar upp vilka möjligheter som finns...)

Efter dusch och mat började vi resan hem till Skåne igen. Det märktes att alla var rätt möra efter helgen.  Väl hemma hämtade vi upp Gösta hos Gustafs föräldrar. Han var faktiskt ännu tröttare än vi efter att ha tillbringat helgen med Sven i trädgården och på långa promenader med Annika. =)

En riktigt slö Gösta

Ikväll är det klubbträning som gäller. Blir ett lugnt pass på 3:or för min del. Ska bli intressant att se hur det känns i kroppen...

5 kommentarer :

 1. Bra jobbat! Jag har precis själv också kommit upp i över 15 timmar träning för första gången förra veckan. Satsar på triathlon nu, med lite inslag av längdskidor, rodd och yoga i träningen.

  Jag har läst flertalet böcker och om träningsteori på nätet för att kunna planera min egen träning. Har provat mig fram till ett träningsschema som jag tycker funkar riktigt bra nu. Det handlar ju så mycket om att pussla ihop träningen med jobbet, det är inte lätt att få till den mängden träning med heltidsjobb minsann!

  Det märks iallafall att träningsschemat ger lite extra motivation de dagar man behöver det. Står det på schemat så är det bara att gå ut och träna, inga ursäkter.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Kul att höra om din satsning! Javisst är det svårt att pussla ihop allt! Jag vet att det finns massor av böcker och information på nätet om träning. Problemet är ju att det inte finns några "sanningar" och "facit" utan mängder av olika läror och åsikter om hur man borde träna. Och hur tusan ska man hinna plöja igenom all info, prova sig fram och bilda sig en egen uppfattning när man har fullt upp med att träna? ;-) Men jag antar att det måste få ta tid. Jag har ju kommit fram till många saker om min träning sen jag började träna och det lär väl fortsätta så. Jag är bara lite otålig och skulle vilja ha allt optimerat och klart i ett litet paket! =)

  SvaraRadera
 3. Kan varmt rekommendera böcker av Joe Friel, som anses vara en av de främsta tränarna inom triathlon. Visst det finns inga direkta sanningar och många olika sätt att träna på men de allra bästa inom konditionsidrotter följer ungefär samma koncept.

  SvaraRadera
 4. Har du inte en tränare i klubben som kan hjälpa dig med ett upplägg? Alternativt en kunnig sambo? ;)

  Jag kan inte så mycket om längdskidåkning, men vill du ha tips om generell träningslära får du gärna maila (jonatan.stahl@gmail.com).

  Kan för övrigt också rekommendera Joe Friel, samt SOK's elitplan för cyklister (googla). Där finns mycket bra grundteori.

  SvaraRadera