söndag 16 oktober 2011

BIF-rullen 2011

I morse låg dimman tjock över åkrarna utanför Lund. Kallt som tusan var det också, men solen fanns där och bara väntade på att få bryta igenom och vi såg fram emot en BIF-rull i fint väder. Förra året låg dimman kvar långt in på förmiddagen och det var svårt att orientera sig på banan men i år lättade det innan start.

Tidig morgondimma genom framrutan

Dimma över åkrarna
(Foto: Joel Nordin)

Efter att ha hjälpt till att sätta upp start- och målflaggorna började vi göra oss redo för start. Startfältet bestod bla. av favorittippade Tobias Westman, Marcus Thormé och "konditionskonnässören" Erik Wickström (som för övrigt hade en intern fajt med Rickard Bergengren och Casco-Mackan. Mackan förlorade dock på walk-over eftersom han var hemma och var förkyld. Vi inväntar sjukintyg på det så att det inte uppstår några rykten om att han bangat ur...)

Och så fick jag äntligen en medtävlande i D21; Therese som värmt upp med en imponerande sjumilalöpning i torsdags. =)

Rickard dök upp lika plötsligt som han försvann. Småfnittrig och lite lagom förvirrad efter en vad det verkar lyckad fest på slottet kvällen innan med bristfällig sömn som följd. Det visade sig dock ha varit en ganska bra uppladdning för han spurtade om Erik på slutet och visade norrlänningen vart skåpet ska stå! 

Starten har gått!
(Foto: Joel Nordin)

Gustaf gjorde ett helt ok lopp och slutade som 2:a i H21 efter Tobias Westman, fem minuter snabbare än förra året. Han hade dock stora problem med att han blev frånrullad utför. Det här med glid- och rulloptimering är helt enkelt inte hans grej. Och därmed inte min heller. Han är härmed avskedad som materialansvarig även på rullskidssidan. (Glidskidorna kommer han inte nära igen. Jag skyller mitt misslyckade Vasalopp 2011 på Gustafs Vallaservice. Det var i och för sig skönt att ha någon att skylla på, men nu får det vara nog...)

Gustaf och Marcus Thormé
(Foto: Joel Nordin)

Vinnaren Tobias Westman får sitt vandringspris

Mitt lopp då? 
Äh. 

1.36 min snabbare än förra året. 
Då klungkörning, idag solokörning hela vägen.
Då medelpuls på 93%, idag 90%. 

Känns lite bättre när jag fått konstatera detta. Men ändå. Jag hade hoppats på betydligt större framsteg än så. Och lite mer jävlar anamma. Jag hade stora problem med motivationen första varven. Och när jag märkte att även om jag närmade mig Bengt-Åke och oranga jackan (pappa Åström?) uppför och när det var hyfsat flackt så blev jag totalt frånåkt utför fast jag satt ner så jag höll på att skrapa rö..baken i asfalten. (Vilket sammanträffande att både jag och Gustaf har problem med rullet. Vi har en väldigt jämlik uppdelning anno 2011; jag städar och tvättar, Gustaf sköter om rullskidparken. Kanske dax att byta?)

Men jag tänker absolut inte skylla allt på rullet eller Gustaf. Jag var helt enkelt inte bättre idag. Eller kanske snarare: Jag är helt enkelt inte bättre. 

Jag kom iväg bra i starten. När jag låg jämsides med Håkan Gunnarsson kände jag mig taggad, men jag tappade direkt när det började gå uppför. Jag var inte stark nog att bara staka hela det branta första partiet och jag började fumla med frånskjut. Bengt-Åke åkte om och jag försökte inte ens hänga på. Följande varv gick frånskjutet i alla fall bättre. Sista varvet körde jag med mitt "Plötsligt i vinslöv"-mantra. "Jag ska. Jag kan. Jag vill." Går att applicera i valfri ordning i takt med stakningen. Jag fick faktiskt en nytändning och tog in på Bengt-Åke. Tappade inte lika mycket utför på honom som på "oranga jackan". Gick i mål 6 s efter.

Mitt lopp i siffror:
Sträcka: 33,86 km
Tid: 1.32.50
Maxfart: 42,2 km/h
Medelhastighet: 21,8 km/h
Medeltempo: 2:45 min/km
Maxpuls: 170 (96% av maxpuls)
Snittpuls: 159 (90% av maxpuls)

Jaja. Vad vore en bal på slottet? Det kan säkert Rickard berätta om, men jag nöjer mig med att konstatera att det var den tävlingen. Nu väntar bara BIF-skejten och Rollsborundan innan tävlingssäsongen på rullskidor är över. Ganska skönt faktiskt. Då kanske man kan få lite tid att träna också! =)

4 kommentarer :

 1. Fantastisk läsning! Du är grym på att skriva bra! Kul att du fick motstånd denna gången, fin seger! Jo fnittrig och glad stämmer bra efter en fantastisk dag i skogen och en middag på kvällen som bara inte ville ta slut så var det få som trodde jag skulle upp och tävla dan efter men chi fick dem när en triumferande glad Rickard kom tillbaka och mös (dvs. städade som en tok) över sin 4:e plats, en bal på slottet är ingenting jämfört med en välordnad rullskidtävling i fantastiskt väder med goa kamrater... Nu ska jag sluta försvinna så fort efter tävlingarna oxå! :) Nu ska jag sooova! heja oss!! BIF BIF BIF!!

  SvaraRadera
 2. Jättetrevlig läsning!
  Kicka Gustaf som materialare och låt han dra åt dig hela loppet nästa år så blir det sub 1,25 :)
  /Norrlänningen

  SvaraRadera
 3. Visst var det pappa Åström som låg på din rulle under loppet. När jag påpekade detta faktum under hemresan blev jag road av att lyssna på ett gäng undanflykter :-)

  Tack för en trevlig länsning och ett trevligt lopp!

  SvaraRadera
 4. Rickard: Kul! Jag tycker det är väldigt roligt att skriva och det är ännu roligare när någon uppskattar att läsa det också...=)

  Erik: Gustaf är kickad som materialare och nyanställd som tekniklärare. Jag ska minsann inte behöva hans draghjälp för att köra under 1.25 nästa år...;-)

  MIcke: Äh, var inte så hård mot din pappa. Han låg bara bakom mig och mös en stund i början...=) Jag förstod att han hade högre kapacitet än så när han trillade men var tillbaka och ifatt ganska snart efter. Jag gjorde en taktisk miss och drack i en utförsbacke och blev totalt frånrullad. Han rullade bra minsann. Hoppas han inte slog sig så illa i fallet! Kul att ni kom och kul att du kommenterar!

  SvaraRadera