måndag 12 november 2012

Helgen i Torsby - del 1

Jag är som ni nog märkt vid det här laget inte någon specialist på att uttrycka mig kort. Jag gjorde först ett halvhjärtat försök att få till ett kort och koncist inlägg om helgen men nu har jag gett upp och delat upp det i en liten följetong i stället. ;-) Så här kommer del 1 av 2 i historien om den härliga helgen i Torsby: ;-)

Jag kan börja med att avslöja att det fanns flera syften med att göra fystesterna uppe i Torsby och ett av dem kommer ni kunna läsa mer om i Vasalöparen i vår! Därför berättar jag inte så utförligt om testerna just nu.

Helgen började i alla fall på bästa sätt i fredags morse med ett möte med Råland Stridh på Stjerneskolans testcenter. Han berättade en massa intressanta saker om testerna och sen gjorde jag och Gustaf först ett laktattröskeltest och efter det ett VO2max-test. Jag gick på band med stavar och Gustaf körde rullskidor. Sen gick Råland igenom resultaten och förklarade hur vi skulle tolka dem.

Laktattröskeltest

På väg upp!

Kortfattat fick jag en fin indikation om att formen går åt rätt håll och att all A1-träning gett resultat. Laktatkurvan såg bra ut och stämde väl överens med mina upplevda A1, A2 och A3-zoner. Det visade sig att jag kan ligga lite högre i puls i A1 än jag trott var ok när jag bara tittat på pulsklockan. Stämde dock som sagt bra med känslan jag haft så det var kul att känna att man börjar få koll på sin kropp!

Gustaf började göra maxtestet och när jag såg honom anstränga sig tills han trillade ihop som en liten blöt fläck på bandet blev jag lite nervös och insåg att det skulle bli väldigt jobbigt både mentalt och fysiskt.

Hannibal Gustaf

Råland och Johan, som hjälpte till under maxtestet, peppade på bra och Råland upprepade mantran som  "Det är du som bestämmer" och "Det finns alltid mer att ge än du tror." Men tillslut seglade jag ner i en liten hög jag med. Puh. Kom dock inte upp i min egen uppmätta maxpuls (7 slag ifrån) och testet blev inte helt tillförlitligt. Det kan ha haft att göra med att tiden drog iväg med allt snack och laktattester och jag började bli riktigt hungrig och tom på energi. Att hela testet tog lite för lång tid totalt (för lång lite väl lätt inledning) kan också ha spelat in. Men det spelar mindre roll. Alla tester gav i alla fall en indikation om vart det bär och det känns grymt inspirerande att träna vidare hårt nu!

Efter maxtestet var både jag och Gustaf rätt möra. Men innan vi gick fick jag prova på lite rullskidåkning på det superbreda 1,5 miljonersbandet. (Jag önskar mig ett sånt i julklapp!) Det gick väldigt mycket bättre än sist i Mora. Det finns fortfarande mycket kvar att jobba på med tekniken men det var kul och skönt att känna att diagonalåkningen ändå har gått framåt.

Diagonalåkning på band

Med blodsmak i munnen, hostiga, hungriga, trötta men mest bara väldigt nöjda lämnade vi Råland och gav oss av till vandrarhemmet. Valbergsängens vandrarhem består av flera olika hus med ett antal rum och gemensamt kök och badrum. Just vårt hus råkade vara tomt på övriga besökare och vi hade hela huset för oss själva; vars ett badrum, eget kök och torkrum. Allt för det facila priset av 280 kr/person. =) Väldigt fräscht och bra på alla sätt. På vandrarhemmet möttes vi av en väldigt glad Gösta och sen fixade vi en sen lunch och vilade lite innan "eftermiddagspasset" som snarare blev ett ganska sent kvällspass fram till tunneln stängde klockan åtta.

"Södra halla" bodde vi i

Köket

Matplats


Egentligen hade vi tänkt laga mat själv på kvällen men vi råkade stöta på en trevlig kille i tunneln som vi åt pizza med istället. Han hade jagat/jagats av oss några varv och vi småpratade lite mellan varven. Det visade sig att han var i tunneln ensam och att hans kompisar skulle komma först dan därpå så vi bestämde oss för att äta tillsammans. Passade oss utmärkt eftersom det hade blivit väldigt sen mat annars. Anders, som han hette, visade sig ha varit en riktig hejare på 1500m (vad sägs om 3:50!) och hade nyligen börjat åka skidor så vi hade en hel del att prata om.

Det kändes verkligen att förmiddagens fystester tog på krafterna. Efter maten var vi riktigt trötta och möra och somnade tidigt....

Fortsättning följer här. 


Mina testresultat: 
Max VO2 (l/min) : 3,4
Testvärde (ml/kg): 54,4
(Intressant här är att syreupptagningen påverkas ganska mycket av vikten. Jag har gått upp en hel del i vikt sen jag började styrketräna mer seriöst och en viktsänkning till min "normala" vikt skulle leda till ett testvärde på ca. 57 medan min normalvikt för några år sedan innan jag började träna mer regelbundet skulle resultera i nästan 59 istället. Att bli starkare utan att för den skull gå upp mer i vikt är alltså eftersträvansvärt...Tar tacksamt emot tips på hur det ska gå till!)

Tröskelpuls: 162 (ca 90% av min maxpuls)



5 kommentarer :

  1. Hej Fia,

    kurvan ovan ser lite märklig ut. Gjorde du verkligen ett maxtest? Den slutar ju på lite drygt 6 mmol med lactat, vilket är väldigt lågt om man gör ett maxtest.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peter! Eftersom vi skulle köra ett test av syreupptagningsförmåga efter laktattestet avbröts laktattestet innan absolut högsta laktatvärdet uppnåddes. (Men det sista värdet i kurvan är alltså från maxtestet...) Vi hade kunnat skippa den första nivån som blev lite väl lätt på både laktat- och maxtest men vad jag förstod skulle ändå korrelationen puls - laktathalt stämma så pass bra överens för att kunna använda den för att räkna ut pulszoner. Pulszonerna vi fick ut stämmer som sagt bra överens med mina upplevda zoner. Fanns som jag beskrev några felfaktorer på maxtestet men pulsen (96% av min egen uppmätta maxpuls), RQ- och VE-värdet visade ändå att det inte var helt tokigt utan nära max. Hade dock varit spännande att se hur värdena hade sett ut om jag sprungit eller kört rullskidor istället!

      Radera
  2. Hej Fia,

    Ok, för att få fram sin tröskelnivå vilken lite schablonmässigt brukar sättas vid 4mmol, vilket jag från din graf utgår från att dom använt så behöver man ju inte gå högre än vad du gjort.
    Är det sista värdet i grafen från maxtestet så är dock din lactatnivå väldigt låg, men toleransen för lactat är ju som så mycket annat hos människan olika, uppåt 10 mmol och över är ju vanligt annars. Jag vet ju vad jag själv har och det är något helt annat.

    För att sätta sina zoner så räcker det ju att veta var lactasttröskeln går och som i ditt fall relatera den till pulsen, ni använder ju som många skidåkare A1-A3+ zoner, viket jag inte gör:
    Exempel på zoner som jag använder finner man här nedan i länkarna
    http://www.joefrielsblog.com/2010/05/quick-guide-to-training-with-heart-rate-power-and-pace.html
    http://www.trainingbible.com/joesblog/2008/01/ftp-and-power.html

    Jo Friel har för övrigt beskrivet hur man enklet finner sin tröskelnivå, kan söka lite på hans bloggsidor:
    http://www.joefrielsblog.com/

    Att du får ett lägre värde på maxpuls är ju inte helt konstigt, maxpulsen tenderar att sjunka lite med ökad träning och förbättrad kondition. 7 slag är dock kanske mycket, men det kan vara tillfälliga faktorer den dagen som avgör det.

    Det är ju alltid bäst att göra sina test så grenspecifikt man bara kan, det ger ju bäst resultat.

    SvaraRadera
  3. Hej! Gött jobbat! Precis som Peter skriver är laktatnivåerna väldigt individuella. Här finns en intressant artikel i ämnet: http://tranastyrka.se/varldens-basta-aeroba-formaga/
    Jag har också gjort tester i Torsby och fick då betydligt högre laktatsiffror, om det är bra eller dåligt låter jag vara osagt:) När jag kör tävlingar brukar jag ligga på laktatnivåer kring 6mmol/l (baserat på den graf som togs fram i Torsby). Erik Wickström menar att man bör ta laktatnivåerna med en nypa salt då det är många faktorer som påverkar. Det viktiga är med andra ord vilken intensitet man kan arbeta med utan att värdena stiger och inte vad värdena faktiskt är, för att sammanfatta artikeln!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ivan! Jag hade faktiskt läst den där artikeln tidigare i min jakt efter sanningar på Google. (Det finns många! ;-)) Precis som allt annat så är ju även tröskelvärdena för laktat individuella. Jag verkar dock ligga runt 4 mmol. Det som är intressant är ju hur nära max man har sin tröskel. (Elofsson hade den på 98% av max syreupptag enl. den här artikeln: http://gih.se/PageFiles/316/OUT0703s44-48.pdf ) Det roliga med den här typen av tester är ju att jämföra med sina egna tidigare värden. Jag hade betydligt högre laktathalt sist jag gjorde testet (typ 6 mmol i stället för 4 på samma puls och 9,3 som mest istället för 6) men då gjorde jag det ju på rullskidor med dålig teknik och inte optimal träning dagarna innan. Många faktorer som spelar in som sagt. Men en liten vink om vart det bär ger testerna ju trots allt! Ser fram emot att göra dem igen.

      Radera