lördag 18 februari 2012

Vilken vecka!

Nu är sista passet i Bruksvallarna avklarat. Jag avslutade inte direkt med flaggan i topp men tom på energi och trött i kroppen tog jag mig i alla fall runt drygt 35 km idag. För att ha kört så mycket som vi gjort de senaste 10 dagarna tycker jag ändå att det kändes helt ok.

De senaste 30 dagarnas träningsdos på nästan 45 timmar är mindre än en timme från mitt tidsrekord från i somras och just den här veckan har jag slagit nytt mängdrekord i både mil och tid. 19,5 timmar och 19 mil. Det känns kanon!

Så här har min träning sett ut senaste dagarna:
Fredag 10/2 - Vallatester, koll av tävlingsbanan i Orsa Grönklitt - 19 km / 2 h
Lördag 11/2 - Orsa Ski Marathon - 42 km / 2:50
Söndag 12/2 - Skate i Vasaloppsspåret vid Hemus 11 km / 1:10

Måndag 13/2 - Långpass upp till Ösjöstugan och vidare upp på Mittåkläppen - 32,5 km/3:30
Tisdag 14/2 - Pass1 :  I snöväder och med igensnöade spår - 20 km / 2:15  Pass 2: Kvällspass övningskörning skate 8 km / 1:11
Onsdag 15/2 - Långpass i strålande väder - 46 km / 4 h
Torsdag 16/2 - Vilodag (skateteknik utan stavar - 8 km / 1:28 h)
Fredag 17/2 -  Pass 1: Myspass (inkl. test av vallor/fästzoner) - 32 km / 2:47 Pass 2: Kvällspass övningskörning skate 7 km / 1:08 h
Lördag 18/2  - Långpass 35,8 km / 3 h

Första passet i Bruksvallarna i måndags var riktigt tufft. Jag var lite småsliten efter helgens tävling och vi började med det mest kuperade passet under veckan. Först ca 300 höjdmeter på knappt 14 km upp till Ösjöstugan. Där åt jag en rödingklämma och drack lite varm choklad innan vi började på nästa del med en stigning på 390 höjdmeter på 18,5 km. (Vi var de första gästerna i stugan och den hade inte hunnit bli så varm än. Det hade dock vi blivit på vägen upp och man blev snabbt kall när man slutade åka. Jag försökte värma mig i den öppna spisen i stugan och då såg det ut så här:)Alla utom Gustaf och Håkan G utanför Ösjöstugan

Fina vyerVädret var kanon och jag hade riktigt bra fäste och kunde springa på bra i backarna. Glidet var dock ingen höjdare och vi (läs Gustaf) har experimenterat med olika längder och mängder på fästvalla under veckan för att vi ska kunna lära känna våra nya skidor lite bättre.

Annars har det varit lite varannandagsväder. Under tisdagens pass snöade det ymnigt och spåren var igensnöade på sina ställen. I onsdags körde vi ytterligare ett långpass i strålande sol. 4 timmar och 46 km landade det passet på! Det kändes grymt bra att komma ut och ligga och mala så länge i riktigt lugnt tempo.

På kvällen efter långpasset var badtunnan uppvärmd och vi tog ett kvällsdopp. Riktigt skönt efter flera dagars tuff träning och den snökylda ölen smakade gott!

I badtunnedimman

Nöjda badtunnebadare

I torsdags var det vilodag. Fast jag stack ut och kände lite på skateskidorna nere på stadion. Jag körde och övade på tvåans växel utan stavar. Efter några tips från Lasse gick det lite bättre men fortfarande inte bra. (Jag försökte glida ut "längre fram" och på hela foten och inte bara hälen...Och tänka på att slappna av i fötterna.) Jag flyter lätt över i fyrans växel och då blir det väldigt tungt att ta sig uppför! Och sen får jag fortfarande väldigt ont i ben och fötter första delen av passen, men det är ju en ren vanesak som rullskidorna ska få hjälpa till att komma till rätta med i vår. (Jag längtar faktiskt efter att glida fram på sommarvarm asfalt på skateskidorna! =))

I går körde vi ett distanspass på 32 km samtidigt som vi testade och utvärderade vallazoner och antal lager fästvalla för optimalt glid/fäste. På kvällen blev det ytterligare ett pass övningskörning skate på stadion. Det var kallare än det varit här tidigare, -14, och jag frös om händerna och det var riktigt kärv snö. Jag var trött och inte så motiverad men tack vare några bra tips från Håkan Gunnarsson blev det ändå ett bra pass! Jag jobbade på att försöka vinkla ut benen mer, hänga mer på hängsidan och glida ut bättre i bentagen. 

Sammanfattningsvis har det verkligen varit en kanonvecka här uppe:
Fina spår och omgivningar; ingen risk att man tröttnar med mer än 30 mil av olika spår att välja på. Flera dagar med strålande sol och några minusgrader, besök i våffelstugan och badtunnebad. Lasses eminenta matplanering/matlagning och alla efterrätter han styrt upp och Håkan Gunnarssons nybakta bröd till frukost varje dag har bidragit till den goda stämningen och hållt oss mätta och belåtna!

Lasses goda couscous-grej med avokadoröra

Fast Rickard och Håkan äter helst Nutella

Det enda dåliga med veckan är att den har gått alldeles för fort; i morgon bitti åker vi hem till Skåne igen. Ryktena säger att snön kommit till Skåne (blötsnö som saboterar rullskidåkningen) så sista veckan innan Tjejvasan är risken stor att jag får nöja mig med vad gymmet har att erbjuda...Men SkiErg och crosstrainer är inte fy skam. Planen är att ta det ganska lugnt och bara köra några tuffare, snabbare pass...

Fast just nu ska jag nog bara fokusera på att vila lite...=)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar