tisdag 21 februari 2012

Bye bye onda arm!

Idag har jag äntligen varit hos en sjukgymnast med min bråkande högerarm! Jag är glad att jag fick en tid nu innan Vasaloppet och blev ännu gladare när att det visade sig att sjukgymnasten var triathlet och verkade väldigt kunnig inom sitt område. Han frågade, jag berättade och vi kom fram till en massa bra saker.

Jag hade inga större förväntningar innan besöket men blev verkligen positivt överraskad av allt som kom ut av det. Han tittade, klämde och vred på mig och konstaterade bland annat att min högeraxel har en tendens att "falla fram" mer än den vänstra. Det gör att den inte riktigt ligger på rätt plats hela tiden. Kan finnas ett visst samband med att jag sitter så mycket vid datorn. (Musaxel? ;-)) Men framförallt har det nog att göra med att jag är starkare fram än bak i överkroppen vilket tydligen är väldigt vanligt bland folk som tränar och kan ge en framåtlutande hållning. (Det här hittade jag på nätet idag. Här kan du själv testa hur det är med din hållning!)

Bild från hemmaträning.se


Framöver ska jag jobba med att stärka musklerna runt skuldorna så att de kan dra axlarna på plats. Jag ska ta lite pauser när jag sitter vid datorn och rulla bakåt med axlarna ett antal gånger under dan och allmänt försöka tänka på hållningen.

Jag fick även strikta order om att sluta med den där tricepsstretch-övningen som jag kört det senaste fast den känts lite skum.

Big no no.
Bild från concept2.se


Det var en förlegad övning som är onödigt påfrestande tyckte han. Fram till Vasaloppet ska jag inte börja köra några nya styrkeövningar alls utan bara köra sånt som jag kan och är bekväm i. Och dessutom undvika "ytterlägen".  Tex. inga överdrivet djupa dips eller armhävningar.  (Nu kan inte Gustaf köra mer med mig om sina "godkända" asdjupa dips utan nu kommer jag göra dem på mitt sätt...;-)) Och sen skulle jag gärna köra även smala chins och inte bara breda. Och inte chins bakom nacken, men det gör jag aldrig ändå så...

Som avslutning fick jag lite massage av triceps för att göra den smidigare.

Jag har bokat in ett nytt besök efter Vasaloppet så får vi se hur det känns då och så ska vi gå igenom lite mer specifika styrkeövningar. Vi kom fram till att det nog kan vara bra att titta lite på resten av kroppen också förebyggande inför vårens maratonträning. INNAN jag börjar få problem.

Alltid kul att träffa människor som brinner för sitt yrke och överträffar ens förväntningar! =) Känns väldigt skönt att jag tog tag i det här innan det gått så långt....

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar