tisdag 28 februari 2012

Drickaservice Vasaloppet

Jag och resten av Ski Team Skåne kommer att köra med Mattias Svahns drickalangning under Vasaloppet i år. Det blir premiär med sån lyx för mig och det ska bli spännande att se hur det är!

Förhoppningen är att det kommer bli lättare att få i sig tillräckligt med energi under loppet och att vi ska kunna slippa stanna på de flesta officiella vätskekontrollerna och därmed få lite mindre blåbärssoppa under skidorna...;-)

Tidigare år har jag kompletterat vätskekontrollerna med ett eget vätskebälte och ett par av Enervits "liquid" och jag tror jag tar med mig ett par av dem i år med. Jag gillar dem. De är relativt enkla att få i sig, goda, inte så sliskiga och ger en snabb effekt! Börjar man känna sig risig kan man ta en liquid och slappna av i vetskapen om att man snart kommer få lite extra hjälp att ta sig ur svackan. Funkar säkert lika bra psykiskt som fysiskt! ;-)

Apelsin är min smak och citron
Gustafs för enkelhetens skull

I vanliga fall brukar jag försöka dricka en mugg blåbärssoppa och en mugg sportdryck eller en mugg sportdryck och en mugg buljong på varje station. Buljongen har funkat bra när jag börjat få krampkänningar. I år vet jag inte riktigt hur jag ska göra. Beror nog lite på mängden folk på stationerna och hur jag känner mig.

Nu innan loppet ska jag försöka tänka på att äta lite mer än vanligt. Fast jag tycker att Jenny Hanssons tips kändes sunt: att man inte ska känna sig proppmätt och stressad innan loppet. Jag satsar på att komplettera med lite carboloader dagen/ev. dagarna innan och kanske äter en sån där läskig geleklump (PreSport från Enervit) på morgonen innan loppet. Dock kräkvarning på att trycka i sig en sån när man är lite lagom nervös och redan kräkfärdig...

Inspirerad av Susanne Nyström gjorde jag pannkakor i förra veckan som vi hade till efterrätt efter att ha ätit ärtsoppa. Det blev mer smet än jag hade tänkt så sen hade vi det jag inte orkade steka upp stående i kylen och stekte upp ett par dagar efter som "komplement" till övrig mat. Jag vet inte hur bra det är som uppladdningsmat. Men gott är det! =) Med turkiskt yoghurt och lingonsylt till blir de matigare och ännu godare. Mmm...Tror jag kör på en favorit i repris och laddar upp med lite pannkakor den här veckan också...=)

Pannkakor!

Jag har tagit fasta på Jenny Hanssons andra tips också; att man ska känna sig sugen på skidåkning och vara utvilad innan Vasaloppet. Den här veckan blir därför riktigt lugn. Jag var på gymmet med Gustaf igår och körde benstyrka. Planen var sen att köra intervaller på SkiErgen men Gustaf hade lite känningar i sin axel och jag var inte så angelägen heller så vi satsade på att köra 4x4 på crosstrainer istället. Det började bra men blev fort jobbigt för benen. Inte perfekt att köra crosstrainer-intervallerna efter benstyrka men det fick gå. Sänkte motståndet efter halva, kämpade mig igenom och var riktigt trött efteråt.

Idag har jag också känt mig trött och bestämde mig därför för att vila helt. Höger axel känns inte helt hundra men jag gör mina stretchövningar lite då och då så det ska nog reda ut sig tills det är dags igen.  Får se hur det känns imorgon. Funderar på att ta mig ut en riktigt lugn sväng på rullskidorna om vädret tillåter.

Idag har det varit en riktigt härlig vårdag i Skåne och det känns lite konstigt att årets stora skidåkningsmål fortfarande kvarstår.

"Jag har väntat så länge på just den här dan och det är skönt att den äntligen kommer!"

Jag kommer aldrig bli av med den där låten nu...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar