onsdag 16 mars 2016

Femtimmarspass i Grönklitt

Igår var det Friluftsdag på Mora Folkhögskola. För Skidlinjen innebär det att vi har skidlektioner för elever och lärare på skolan och att vi anordnar en tävling: Skeriolvasan. Startfältet i år var inte lika starkt som det brukar. De rutinerade lärarna på skolan som sätter mycket prestige i tävlingen kom inte till start i år tyvärr. De flesta av deltagarna hade knappt stått på ett par skidor innan så för dem var det en bra insats att bara ta sig runt 5 kilometersspåret.

Nr 11281 ger sig ut på myrarna!


Efter tävlingen var slut åkte vi runt och njöt i solen lite. Vi tog reda på vart det omtalade utsiktsspåret låg och körde och testade det. Anledningen till att det är lite svårt att hitta är för att det ligger på andra sidan stora vägen, på andra sidan av liftarna. Det var en riktigt fin sträcka! Synd att spåren var ganska mjuka och blöta bara.

På toppen av utsiktsspåret

Och år andra hållet

Drickapaus

Idag har delar av klassen varit i Torsby och kollat på JSM. Vi passade på att få till ett ordentligt långpass i solen i Grönklitt. Det var en helt perfekt dag för ett pass inför Nordenskiöldsloppet. Strålande sol och riktigt varmt och gött i solen. Snabba spår på sina ställen i skuggan annars riktigt blöttrögt. Passade dock bra eftersom vi behöver få lite fart på benåkningen inför tävlingen. Adam ville vara ute så länge som möjligt men Fias form efter en tids förkylning var oklar så inget var bestämt. Fia hade dock i smyg planerat att skrämma iväg sin förkylning med 5 timmars träning och så blev det! Vi började med Kallborundan medan spåren fortfarande var lite hårda. Fram mot lunch när det är som varmast (12 grader i skuggan) blev spåren mjuka och ute på myrarna var det rätt blött.


Energitillförseln idag bestod av dadlar, nötter och jordgubbssaft. Vi var tyvärr lite dåliga på att dricka. Vars en liter på 5 timmar räcker inte, särskilt inte när det är så varmt och vi borde kört och fyllt på våra vätskebälten. Skillnaden på att inte äta något alls och att äta bara lite gör stor skillnad i orken. Man är ju fortfarande hungrig men man märker att man orkar lite mer efter man ätit. 

Fotopaus efter 4,5 timmar

När man innan ett långpass vet att man ska vara ute länge så händer det något med ens tidsuppfattning. Tiden går på något sätt snabbare. Efter 1,5 timmes åkning känns det som om man precis börjat medan tiden kan gå så himla långsamt ibland när man är inställd på att köra 1,5 timmar. 

Vi får hoppas att samma princip gäller för Nordenskiöldsloppet! :) 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar