onsdag 31 augusti 2011

Obligatorisk spännarbild

Vad vore en träningsblogg utan en "spännarbild"? ;-)

Det tar emot lite men efter påtryckningar har jag nu laddat och egoboostat mig själv för att lägga upp ett foto som vi tog för ett tag sen. Ska bli kul att se hur/vad/om något förändras nu när jag börjat styrketräna.

Ryggtavla - 24/7 2011 :
UPPDATERING 31/12 2011: Här finns en uppföljning med ny bild!


Ser lite läskigt ut tycker jag...

I måndags var det klubbpass som vanligt. Jag har inte fixat nya stavar sen jag sabbade min stav på 12-timmars och körde med Gustafs gamla KV+-stavar som är 5 cm längre än mina vanliga. Kändes oväntat jobbigt och klumpigt. Remmarna satt inte alls bra och det kanske var det som strulade till det mest. Har haft ont i fingrarna på högerhanden sen dess. Sådär som jag hade en lång period förut. Jag tror att det beror på att jag fått hålla för hårt om staven för att remmarna sitter för dåligt. Hade även lite ont i ryggen och kände mig allmänt mörbultad. Skönt att flera i klubben körde på tunga hjul så det blev lugnt och fint tempo. =) 

På morgonen samma dag körde jag ett kort löppass. Det var så himla skönt att få komma ut och röra på sig efter all bilåkningen senaste dagarna! Hade inte så mycket tid så det blev bara en kort runda, men framöver måste jag planera in mer långdistanslöpning igen. Lugnt. I måndags vrålkutade jag i början för att det var så fantastiskt skönt att komma ut. Och så råkade en kille i Stadsparken ligga i fas och springa varv där. Då KAN man ju inte dra ner på tempot och mysspringa. Eller? Måste skärpa till mig och köra mina pass som jag har bestämt oavsett omständigheter. 

I går sprang jag till Gerdahallen och körde mitt vanliga styrkepass. (Samma sak där förresten. Blev omsprungen på vägen dit. Sprang med ryggsäck med skor och kläder och skulle bara jogga lugnt dit. Men när den där killen passerade, och tog vinden så fint, kunde jag inte låta bli att ta rygg och hänga på honom uppför mot Gerdahallen. Ibland blir jag så trött på mig själv...)

Passet på Gerdahallen kändes bra och kul! Börjar komma igång igen nu.
Fast jag tycker fortfarande det är en djungel med alla övningar och maskiner som finns.
När jag för flera år sen gick till Gerdahallen och ville ha hjälp med ett styrkeprogram till Vasaloppet fick jag ett kort program som inte använde så många komplicerade maskiner. Och han tyckte inte att jag skulle köra mer än ett styrkepass i veckan och istället fokusera på mer skidspecifik träning. Kändes förtroendeingivande att han inte försökte få mig att bosätta mig i gymmet...

Programmet som jag kör nu känns dock ganska ovetenskapligt. Det är en mix av övningarna som jag fick visat mig för och övningar som Gustaf visat mig och tycker är bra:

Pullover
Chins
Dips
Latsdrag

Pullover
Stående enarmsrodd
Axelpress
Bellyback
"Stående magövning" (vet inte vad maskinen heter, men typ crunches?)
Vadhävningar
Multihip
Benspark
Bencurl

Vore kul att veta vad ni andra skidåkare kör för styrkeprogram? Antal pass/tid? Några speciella favoritövningar? Vill gärna fördjupa mig lite i det här med skidåkningsspecifik styrketräning...

Efter passet sprang jag först en sväng på löpband och sen hem igen. Den "riktiga" löpningen, utomhus, var helt klart skönast. Trots ryggsäcken. Nice att bo lite närmare gymmet nu. Tog 8 min hem med ryggsäck och i lugn fart. Uppför dit och nedför hem. Perfekt! =)

Ikväll är det intervaller med klubben som gäller. Såg på funbeat att Rickard och Håkan kör på tävlingshjul om det är fint väder. De ska tävla på lördag men jag och Gustaf skippar tävlingen och tränar på istället. Så det lutar åt att jag kör på treor. Ser fram emot passet. Jag är verkligen sugen på mer klassisk åkning nu efter allt skejtande!

8 kommentarer :

 1. Jag hade ett rätt bra skidspecifikt gympass i vintras, ska ta och leta upp det. Minns inte alls vilka övningar jag körde. Annars funderar jag mest på den sk Golden four, dvs dips, chins, brutalbänk och raka benlyft som Håkan skrev om på sin Vägen mot Vasaloppet-blogg för ett tag sedan. Jag skulle vilja bli bättre på framför allt dips. Chins är jag värdelös på och orkar knappt en. Hur som helst så är det ju mkt roligare att styrketräna om man vet att programmet bygger på övningar som ska göra en till en bättre skidåkare!

  SvaraRadera
 2. Dra åt skogen vilken ryggtavla! Man blir lite avis :)

  Angående styrketräningen så tycker jag dina övningar verkar vettiga. Annars är Golden Four en bra grund att gå på, eller hur Therese? :)
  Men jag tror inte riktigt på att bara köra GF utan man kan bryta ner övningarna till enklare saker. Tex är chins väldigt jobbiga i början och då kan man lika gärna köra latsdrag i maskin som är samma rörelse.

  Men jag tror också på att träna allsidigt och inte glömma benen. Även biceps och axlar är vettigt att köra. Tex är ju biceps antagonister till triceps och det är inget vidare att bli för stark kontra sin antagonist för då får man en dålig muskelbalans.

  Just nu kör jag chins, dips och olika bålövningar som grund. Sedan varierar jag och kör andra övningar som tränar de musklerna. Försöker blanda tung styrketräning med få reps med lättare och fler så att musklerna inte vänjer sig vid en sorts belastning.

  SvaraRadera
 3. Är det du Fia? Eller är det Marit Björgens rygg tavla :)

  SvaraRadera
 4. Therese: Om du hittar vilka övningar som ingick i ditt pass vill jag gärna veta! Golden Four sneglar jag lite på. Kör chins och dips, men har ingen brutalbänk på gymmet och har aldrig testat raka benlyft. Skulle vilja köra Golden Four typ en gång i månaden som komplement och avstämning för att se hur träningen går.

  Håkan T: Ja det där med att träna allsidigt men ändå skidåkningsspecifikt är lurigt tycker jag. Man kan ju inte vara på gymmet hur länge som helst och hur ofta som helst. Skulle vilja ha ett optimalt precist program. Just nu kör jag mest 6-8 reps. Förutom på chins och dips där jag brukar maxa.

  Håkan: Jag hade sett ut som en liten sticka om Marit Björgen stått bredvid...;-)

  SvaraRadera
 5. Hej Fia,
  Såg på din Funbeat-sida, ett blogginlägg från 21 maj, angående dina rullskidor som du verkar vara väldigt nöjda med. Undrar vad du använder för märke och modell?

  Anledningen till att jag frågar är att jag är väldigt ny vad gäller märken/modeller på rullskidor. Testade Swenor Fibreglass och Wasa 610 och valde Wasa. Vet inte om jag gjort rätt val dock och det hade varit intressant att höra vad du kör med samt vilka hjul du använder eftersom du är så nöjd med dina.

  Hälsningar
  Henrik Höjland

  SvaraRadera
 6. Hej Henrik!

  Jag kör på Elpex Team. När jag började köra rullskidor för några år sen körde jag på Elpex Wasa. Det är en bra och hållbar skida men den är lite styvare och mindre följsam än Team-modellen som har mer svikt och skidlik känsla. (Och också är betydligt dyrare.)

  Team-skidan köpte min sambo begagnad på Blocket och jag tog över den när han köpte nya. När bakhjulen var helt utslitna köpte jag efter mycket funderande en ny Team-skida. (Valet stod mellan Swenor Carbonfibre och Elpex Team). Nu har jag Elpex 2:or på mina nya skidor och har bytt bakhjulen på de gamla till 3:or. Perfekt att slippa hålla på att byta hjul om man vill växla ofta. Men lite overkill om man inte kör så mycket rullskidor kanske....;-)

  Swenor Fibreglass har jag inte testat utan bara Swenor Carbonfibre som är för lättare åkare. Båda verkar vara väldigt bra skidor.

  Bara hör av dig igen om du har fler frågor!

  SvaraRadera
 7. Du ser grymt stark ut! Train on, övningarna ser ut som de som jag också håller mig till! Kör hårt nu i helgen så ska jag se till att gubbarna får pisk imorgon.. :)

  SvaraRadera
 8. Stort tack Fia för dina kommentare kring mina frågor. Uppskattar att du tar dig tid att svara.

  Jag får köra in mig på Wasa 610:orna nu, eventuellt kan jag ju byta hjul senare om jag önskar mer motstånd. Jag hade kanske kunnat scanna av och testa fler modeller innan jag köpte dessa men det känns som att dom här rullskidorna kommer att fylla sin funktion, dvs. få stakträning inför Vasaloppet nästa år.

  Jag får säkert anledning att återkomma senare under hösten om träningstips och om jag ska byta ut hjulen.

  Tills dess, tack återigen för ditt svar och lycka till med din egen träningen i höst.

  Henrik

  SvaraRadera