söndag 7 augusti 2011

Deltävling 1: Karlsnäsrullen

Idag var det dax för Karlsnäsrullen, en rullskidtävling i Ronneby och första deltävlingen i Sydsvenska rullskidcupen. Vädret var som man kan förvänta sig när det är rullskidtävling på gång: regnigt! Jag körde tävlingen förra året också men i år var det en ny bana på grund av dålig väg på gamla sträckningen. Jag upplevde årets bana som något tuffare än förra årets; det var lite mer knixar och mer kuperat. Den blöta vägbanan gjorde det svårare och långsamt att åka med frånskjut så jag stakade i stort sett hela loppet.

Tävlingen kördes med individuell start efter lottning av startordning. Tyvärr var jag den enda deltagaren i D21. Trist! Jag fick startnr 29 av 32 medan Gustaf startade som nr. 19. Eftersom banan hade en vändpunkt och i övrigt var en varvbana fick man se andra åkare vid flera tillfällen. Det blir betydligt roligare så! Jag blev omåkt av veteranen Göran Pettersson efter 6 km, precis vid vändpunkten. Då hade han alltså tagit in en minut på mig och jag försökte hänga i och inte släppa honom utom synhåll. Det gick bra ett tag men sen släppte jag iväg honom trots allt av någon outgrundlig anledning...(Kanske för att han helt enkelt är för snabb och jag för långsam...;-)) Väl i mål var han dock bara dryga 3 minuter före så jag tappade i alla fall bara 2 minuter på återstående 23 kilometer. 

Jag var dock besviken på mig själv vid målgång för att jag inte var helt slut utan kände mig lite för pigg. Det kändes som att jag kunde åkt ett par mil till i samma tempo. Fast nu på kvällen har jag känt mig rätt mör så det kanske inte var så illa trots allt...=)

Jag minus genomblöta pjäxor och strumpor

Mitt Karlsnäsrullande i siffor:
Sträcka: 29,14 km
Tid: 1:18:08
Maxfart: 45,6 km/h
Medelfart: 22,4 km/h
Medeltempo: 2.41 min/km
Medelpuls: 164 (91% av max)
Maxpuls: 173 (96% av max)

(Maxpulsen har jag aldrig mätt upp på nått seriöst sätt, utan det är den högsta pulsen jag haft under en löptävling som jag utgått ifrån...)

Gustaf gjorde ett superbra lopp och slutade 3:a. Jättekul och inspirerande att se att hans träningsupplägg ger så bra resultat! Får han bara hålla sig skadefri och frisk kommer han kunna flytta berg! =) Vann gjorde såklart Tobias Westman a.k.a "Mr Rullskidor".

EFTER tävlingen hittade solen såklart fram...

Det är verkligen kul att tävlingssäsongen är i gång! Nu blir det fullt upp ett antal helger framöver. Nästa helg är det "Sweden 12H rollers" i Falkenberg som gäller. Det är en tävling där man i lag om max 6 personer (eller ensam om man väljer att tävla i soloklassen) åker runt på en varvbana på Falkenbergs motorbana på antingen klassiska rullskidor eller inlines. Det lag/den person som efter tolv timmar åkt flest varv vinner.

 Finns det något bättre sätt att tillbringa en lördag på? ;-) 

5 kommentarer :

 1. Alltså...du har ett medeltempo som är snabbare än vad jag någonsin åkt en enda km på mina rullisar :) Antingen börjar du bli kusligt snabb eller så är dina skidor rätt mycket snabbare än mina :D

  SvaraRadera
 2. Eller så är det en kombination...;-) Nä men allvarligt talat; tävlingsskidorna går verkligen mycket snabbare. Blir alltså inte så skidlikt tempo som du påpekade tidigare...Ska försöka köra mer på tyngre skidor i höst så jag inte får en chock när jag kommer på snö. =)

  SvaraRadera
 3. Oavsett vad det nu är så känns det på allvar som du är en bra mycket bättre skidåkare sommaren 2011 jämfört med tidigare år?

  SvaraRadera
 4. Börjar du bli orolig? ;-)
  Jag hoppas ju såklart att min ökade träningsmängd ger resultat, men det är väldigt svårt att jämföra och uppskatta utvecklingen eftersom förhållandena är så olika från gång till gång...Tävlingarna som jag har kört hittills har inte visat på någon jätteutveckling, men jag känner mig i alla fall starkare och mer uthållig. Men det är på snö i vinter som det gäller! =)

  SvaraRadera
 5. Haha...litegrann :D Nejdå, jag satsar på att göra 5:30 om det är lika förhållanden som sist och om du kapar 1,5h är du stålkvinnan :) Fast med din träningsmängd vet man aldrig!

  Jo, det är det som både är charmen och lite synd med längdåkningen att det varierar så mycket med föret. Du verkar ju onekligen stark så får du hålla dig skadefri så tror jag du kommer vara snabb i vinter!

  SvaraRadera