onsdag 12 december 2018

It will never be the same! Adams kärleksförklaring till Northug

Dagens lucka går inte riktigt på huvudtemat! Istället ska vi minnas världens bästa skidåkare! Vi börjar att hedra honom genom ett videoklipp:



Så kom dagen tillslut... Jag visste att den skulle komma en dag men kanske inte såhär tidigt. Jag vill inte att han ska sluta och har svårt att acceptera det! Känns tomt och overkligt. Detta är väldigt tufft för mig och jag kommer behöva så mycket support och stöd som möjligt från nära och kära! ;-)

Drömmen var att han skulle göra ett lyckat VM och kanske sluta tävla efter det. Men med en dålig höst med mycket sjukdom och få träningsdagar så blev tiden för knapp att kunna komma i tillräckligt bra form. Istället för att få en kass sistasäsong och jaga en plats till VM så var det kanske bättre att lägga av innan. Men om jag ställer mig själv frågan vad jag hade blivit gladast av: En topp 100 placering på Vasaloppet eller ett VM-guld på 5 milen till Petter så är svaret inte givet! ;-)

Petter har alltid varit min största förebild/idol inom skidsporten! Hans snabba mun är såklart rolig och genom hans snack och kommentarer har han lyft fram skidsporten. Det jag mest beundrar och som har inspirerat mig har varit hans skicklighet att utnyttja sina styrkor och hans förmåga att ta ut sig. Det är få i världscupen som kan göra ett slänglopp som Northug! :)

Dax för en minnesvideo!



Han är helt klart en av anledningarna att jag började åka skidor och att jag velat satsa lite mer. Han har betytt oerhört mycket i träningen och har det känts tungt att sticka ut och träna har man bara kunnat sätta på ett klipp med Northug så har motivationen höjts! (Det var för övrigt väldigt svårt att inte bara fylla hela inlägget med videoklipp, haha.) Så det känns såklart väldigt tomt när han idag meddelande att han inte skulle fortsätta som aktiv. 

Här är lite highlights från VM i Kollen! Ungefär samtidigt började jag titta på skidor på tv och strax efter började jag själv åka. 



Väldigt tråkigt och sorgligt att han slutar. Det kommer inte vara detsamma att följa världscupen. Men jag kommer fortsätta att inspireras och motiveras av honom!
Tack för allt din jävla norrbagge! <3


tisdag 11 december 2018

Eat and run

Idag tänkte vi tipsa om en bok som också förenar två av våra stora intressen: att äta och att springa. ;-) Den har inspirerat oss både till att springa långt och till att äta mer grönt och gett oss ett av våra favoritrecept på chili.

Boken "Eat and run" är skriven av ultralöparen Scott Jurek (tillsammans med Steve Friedman):

Under närmare tjugo års tid har Scott Jurek varit en av världens främsta löpare på distansen ultramaraton. Men under uppväxten var Scott varken snabbare eller mer uthållig än andra ungar, han led av högt blodtryck och åt gärna frukost på McDonald's.  Ät och spring  är Scott Jureks egen berättelse om utvecklingen från soffpotatis till ultramaratonlöpare - med lopp från 42 kilometer till över 20 mil. Han var en av de löpare som reste till Mexiko för att tävla mot tarahumaraindianerna, vilket beskrivs i bästsäljaren Born to run. Jurek visar att det går att övervinna nästan allt: trötthet, smärta både fysisk och själslig och betonar vikten av att välja rätt mat. Successivt övergick han via vegetarisk kosthållning till att bli vegan. Men Jureks främsta budskap är att löpning inte handlar om medfödd talang utan om viljestyrka. I boken varvar han praktiska löp- och träningsråd, osannolika historier om uthållighet, vetenskapliga fakta och härliga vegetariska recept.  Ät och spring  är en självbiografi, träningsguide och en vägledning till en medvetnare livsstil - allt i ett.

Här är en länk till Scott Jureks chili!

"Den kvällen jag åt denna chili var då jag bestämde mig för att jag kunde bli en lycklig, idrottande vegetarian. En tugga fick mig att inse att vegetarisk mat kunde smaka precis lika gott och ha en lika fyllig konsistens som köttbaserad mat. Bulgurvetet är en källa till komplexa kolhydrater och tillsammans med de andra ingredienserna utgör det en komplett protein. Det finns inget bättre efter träning, särskilt en kall vinterkväll."

Vi håller med! ;-)

måndag 10 december 2018

Lucka 10 - Sparrispizza

Idag fyller jag (Adam) år och därför tänkte jag bjuda på ett av mina absoluta favorit recept!
Sparrispizza med vit botten! Tyvärr är den inte vegansk då botten består utav getost och creme fraiche. Fyllningen funkar så klart bra på annan pizzadeg också men den här degen är riktigt bra tycker vi!



Så här gör du degen:
1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt.
2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt hälften av mjölet och olivolja. Blanda ingredienserna till en kladdig deg. Låt vila 20 minuter.
3. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och blanda ihop till en deg.
4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet på slutet. Låt sedan vila 20 minuter.
5. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Ställ med fliken nedåt i bunken igen. Låt vila i 20 minuter övertäckt.
6. Dela degen i fem delar om du vill baka fem pizzor. Räkna att varje degboll blir runt 200 - 250 gram beroende på hur stor pizza du vill baka. Väg dem gärna så de är lika stora. Degen blir runt 1,2 kilo totalt. Lägg på en plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 40 minuter. Kan förvaras i kylen några timmar till bakning - ta fram 15 minuter innan. När du förvarar dem i kylen lägg en fuktiga handduk över degen så att den inte blir torr. 
7. I VANLIG UGN: Sätt ugnen på max under och övervärme. Värm ev. pizzasten i ugnen så att den blir varm - 40 minuter innan för en sten. Bakar du pizzan på ugnsplåt så värm den 15 minuter innan. Slå över ugnen till max grill 15 minuter innan du ska baka.

Ett tips när du bakar ut pizzorna är att använda mycket mjöl!

Ingredienser: 
0.5 pkt jäst (25g). Om du gör degen på förmiddagen och ska äta på kvällen kan du ta 15g jäst istället!
4.3 dl kallt vatten
10 dl vetemjöl (660g)
1 msk olivolja
1 tsk salt

Fyllning:
Sparris 1-2 pkt
Päron 1-2
Creme fraiche 250g
Getost 1 pkt
Valnötter
Riven ost
Flingsalt
Flytande honung

Gör så här:
Blanda ihop creme fraiche och getosten och lägg den som grund på pizzadegen. Lägg därefter sparrisen och tunna skivor med päron ovanpå. Strö över valnötter och riven ost. Efter att pizzan är klar i ugnen ringla över lite honung och flingsalt! 

Vi är lite osäkra på exakta mängden sparris och päron då vi brukar göra några med tomatsås som grund också. På dem brukar vi ha halloumi, champinjoner, tomat, och paprika. lite olika. :) 

söndag 9 december 2018

Protect our winters (POW)

Idag blev det en sen publicering av dagens lucka i vår julkalender. Just nu är vi på väg hem från Bruksvallarna och träningslägret vi varit på tillsammans med Ski Team Skåne.

Skånska barn som älskar skidor och snö

I år har det varit väldigt lite snö i hela Sverige så här långt på säsongen och även om det inte går att dra några slutsatser utifrån ett enstaka år väcker det tankar om de pågående klimatförändringarna.

I lucka 9 vill därför lyfta fram föreningen "POW"; Protect Our Winters.



Här är några klipp från POW:s hemsida:

"POW drivs i Sverige av en ideell förening bestående av vanliga skid- och brädåkare som bestämt sig för att agera inför klimatutmaningen. Verksamheten startade 2007 i USA, och finns sedan 2016 i Sverige och övriga Europa."

"Mänskliga utsläpp av växthusgaser leder till att vår planet blir varmare. Det leder till klimatförändringar som påverkar vind, nederbörd och temperatur. De lokala effekterna varierar stort, men trenden är på de flesta platser tydlig – vintrarna blir varmare, grönare och kortare."


"Samtidigt förstår vi att smältande snö inte är det största problemet. Om vi inte lyckas rädda klimatet förändras förutsättningarna för liv på vår planet i grunden, vilket riskerar att leda till en massutrotning av växter och djur. Det blir också allt svårare att möta mänsklighetens växande behov. Miljontals kan tvingas fly undan stigande havsnivåer, svält och konflikter i spåren av klimatförändringarna."



"Klimatomställningen kräver breda samhällsförändringar och därför arbetar vi mot tre målgrupper. För det första vill vi driva fram förändringar inom politiken. Det behövs nya lagar och regler som styr företag, organisationer och konsumenter i en klimatsmart riktning. För det andra vill vi stimulera omställning inom näringslivet. Lösningen på klimatutmaningen ligger i nya produkter och tjänster som möjliggör klimatsmart konsumtion. För det tredje vill vi få individen att förändra sitt beteende. Konsumenter som väljer klimatsmarta produkter och tjänster, och väljare som premierar de politiker som har modet att agera inför klimatutmaningen, är helt avgörande."



XC STHLM är en nystartad längdskidklubb och anledningen till att vi har fått nys om "POW". Vi bad Björn Haring i XC Stockholm berätta mer om klubben och deras koppling till POW:

"XC är klubben för längdåkare som vill utvecklas tillsammans och samtidigt bidra till att behålla möjligheten att åka skidor för våra barn genom att bidra till ökad medvetenhet om klimatutvecklingarna bland skidåkare genom att stötta och sprida information om POW. Vi har själva ökat vår förståelse för problematiken genom föreläsningar för teamet och försöker bidra genom små enkla val i vardagen och i samband med vår skidåkning. Klubben stödjer även POW finansiellt: Vi är en vanlig skidklubb där alla kan bli medlemmar och som medlem hos oss är man medlem i POW automatiskt. Vi syns i spåren med POW-loggan men tvärtom från de flesta andra skidåkare så är det vi som sponsrar de vi har på kläderna istället för att de sponsrar oss. Som klubb går det jättebra för oss. Vi är nu 60 medlemmar efter 1 år och på Vasaloppet hade vi 8 åkare inom topp 250. Vårt långsiktiga mål är att få in 5 åkare i elitledet samt 3 tjejer i topp 1000. Följ oss gärna på instagram: @xcsthlm

Ett riktigt bra och inspirerande initiativ av både POW och XC STHLM tycker vi. Och fler borde följa i deras skidspår! Hur kommer det sig egentligen att vi inte gör allt som står i vår makt för att rädda vår planet?

lördag 8 december 2018

"Vego i världsklass" i lucka 8

I lucka 8 i vår gröna julkalender vill vi lyfta fram ett högaktuellt spännande projekt som väver ihop våra intressen för idrott och grön mat. I oktober presenterade SOK tillsammans med WWF projektet "Vego i världsklass". Fem olympiska medaljörer är ambassadörer för projektet som vill visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar kost - och samtidigt kunna prestera i världsklass.

En av de fem ambassadörerna är Charlotte Kalla. (De övriga är Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport.)

Bild från SOK

Ett syfte med projektet som pågår i fyra år, 2018-2022, är att utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket så att det kan bli ett alternativ för fler. Som en del av projektet kommer en "Vegoguide" tas fram tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet och lanseras under hösten 2019.

"I Sverige lever vi i dag som om vi hade fyra jordklot och maten vi äter står för en tredjedel av klimatpåverkan."

Här är en färsk intervju med Charlotte Kalla om projektet.

Satsningen omnämns även i ett klipp med Lars Frölander i SVT:s programserie "Den vinnande maten". (1:30 in i videon.)

Vi ser fram emot att följa projektet!

Bild från "Vegme" som Charlotte Kalla är ambassadör för

fredag 7 december 2018

Gröna tacos till fredagsmyset

Tacos är en av de rätter vi "veganifierade" långt innan vi slutade äta kött. Fia testade att byta ut köttfärsen mot tacokryddade röda linser och tyckte det var mycket godare och fräschare och senaste åren har vi utvecklat tacomenyn med olika bönröror. Lätt, billigt, godare, hälsosammare, bättre för miljön och snällare mot djuren. Win, win, win, win.

När vi hade vår "vegetariska vecka" sommaren 2016 testade vi olika vegetariska rätter. Det var lite som en "kul grej" för att vi var nyfikna och ville ha inspiration att äta mer vegetarisk. Vi fortsatte av bara farten en vecka till och slutade snart helt att äta kött 

När vi började äta mer vegetarisk var det med hälsoaspekten som utgångspunkt men vi upptäckte snart att vi fick alla andra aspekter "på köpet". Att vi redan gjort valet gjorde det lättare att ta till sig fakta som vi tidigare ignorerat eller inte satt oss in i. 

Djurindustrin och dubbelmoralen kring "husdjur" och andra djur är en sådan aspekt. 
(Den här insändaren sammanfattar det bra.)

Grisar är tex. ett av världens smartaste djur. De kan lägga pussel och spela TV-spel och har minst tjugo olika läten med olika betydelser, från ”jag tycker om dig” till ”jag är hungrig". Så här smarta är djuren vi äter. (Långt smartare än vår sjumånaders dotter alltså och det dröjer några år innan de är på samma nivå...;-))

Det som skulle betraktas som rent djurplågeri om det handlade om en hund eller katt är vardagsliv (ett kort sådant) för svenska grisar. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/grisar-gasas-infor-slakt
(Här är en exjobb från SLU om grisars sociala beteenden.)

Det här är som sagt bara en aspekt av ett mycket komplext ämne som gjort det lättare för oss att välja vegetariskt. 


Tacos vid Grövelsjön

torsdag 6 december 2018

Skinskidor och fluorvalla

Idag är vi på väg upp till Bruksvallarna på skidläger med Ski Team Skåne och vi tyckte det passade perfekt att tipsa om en av våra favvoprylar som sparar mycket tid och energi: skinskidor.

Utvecklingen av skinskidor har gått framåt senaste åren. Efterfrågan är hög och idag finns det riktigt bra skidor med skins.

Fördelen med skinskidor är alltså att man inte behöver valla fäste och i stort sett alltid har bra grepp. Glidvalla kommer man dock inte ifrån om man inte väljer att stålsickla.

En annan sak som måste utvecklas inom skidsporten är just användningen av miljö- och hälsofarliga fluorvallor. I Norge har fluorvalla nyligen förbjudits på ungdomstävlingar och under 2019 förbjuds försäljning av produkter med de farliga fluorämnena PFOA i hela EU.



Enligt Naturvårdsverket har högfluorerade ämnen (PFAS) använts sen 1950-talet i ett stort antal produkter. Tex. impregneringsmedel för kläder och textilier, rengöringsmedel, skidvallor och andra vaxer, bekämpningsmedel mot insekter och brandsläckningsskum.

PFOA (perfluoroktansyra) är ett av många (över 3000) högfluorerade PFAS-ämnen. Det är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människor och förbjuds som sagt inom EU under 2019.

PFOS är ett annat högfluorerat ämne som är förbjudet i EU sen 2008.

"PFOS och PFOA har identifierats som farliga för både hälsa och miljö. För andra ämnen saknas kunskap, både när det gäller varje ämne för sig och den samlade effekten av olika kombinationer av ämnen. Om fler perfluorerade ämnen skulle visa sig ha farliga egenskaper finns en risk för allvarliga och långsiktiga problem. Detta gäller i synnerhet om användningen ökar. De högsta halterna av PFAS finns bland organismer högst upp i näringskedjan som minkar, uttrar och sälar. Man har även funnit höga halter hos isbjörnar i Arktis."

Naturskyddsföreningen jämför högfluorerade ämnen med PCB och DDT:
PFAS – vår tids värsta miljögift?

Här finns frågor och svar om högfluorerade ämnen. 

Taget ur sitt sammanhang kan det låta löjligt att förbjuda valla eftersom just skidvalla inte är en så stor miljöbov men det finns alltså all anledning att ifrågasätta den omfattande användningen av högfluorerade ämnen och hitta bättre alternativ!