onsdag 22 april 2015

Säsongssammanfattning av Adam

Nu är skidsäsongen över och ett nytt träningsår har startat. Jag tänkte sammanfatta några av mina tävlingar från denna säsongen. Det kan vara bra för mig själv inför nästa säsong att komma ihåg vad som gick bra respektive dåligt.

Årets bästa lopp:
Marcialonga - 57 km klassiskt 25/1
Mål med tävlingen: Staka hela loppet inklusive den sista backen. Köra så bra som möjligt fast att jag inte hade några ryggar att köra efter samt maxa sista backen.

Bra/dåligt: Som helhet är jag väldigt nöjd med min prestation. Jag tryckte på hela loppet och sparade inte på några krafter. Energin tog dock slut när jag hade cirka 5 km kvar, jag skulle kanske ha sparat någon gel till slutet. Jag var snabbast i klubben upp för backen.

Betyg: 8,5/10. Hade jag fått starta med täten hade detta nog varit årets bästa lopp (placeringsmässigt).
Form: 9/10

Skandinavisk cup Falun - 15 km fristil 9/1
Mål med tävlingen: Åka en kuperad bana så att benen får jobba men ändå hålla ett jämn fart under hela loppet. Mäta mig mot världseliten. Inte komma sist. 

Bra/dåligt: Jag hade bra skidor. Jag höll ett jämn och kontrollerad fart genom loppet enligt mitt mål. Åkaren som startade bakom mig kom ifatt mig och drog ifrån i backarna men jag plockade igen avståndet utför och på platten. Efter något varv tillsammans orkade han inte längre och fick släppa (självförtroendeboost ;)). Det som jag kunde gjort bättre var utförskörningarna, trycka på mer på toppen så att man får mer fart med sig ner samt att ta kurvorna mer effektivt.

Betyg: 8,5/10.
Form: 8/10 - Pigga ben trotts banan

Årets sämsta lopp:
Skinnarloppet - 45 km klassiskt 22/2
Mål med tävlingen: Köra ett lopp som jag är riktigt nöjd med för att få självförtroende innan vasan. (Fail!)

Bra/dåligt: Vallan var helt åt skogen, både det vi hade på och hur vi la på det. Vi fick låna en gasolbrännare av några som stod parkerade bredvid oss och tur var det. I uppvärmningen fungerade det okej men inte alls under loppet. Efter någon kilometer märkte jag att mina skidor gled otroligt dåligt. Jag fick både en mental- och fysisk dipp. Bra då? Hmm. Jag fick ganska mycket A3-tid.

Betyg: 2/10. Kort sagt en usel tävling men rolig bana i alla fall!
Form: 4/10

Årets roligaste lopp:
Stafettvasan - 19km klassiskt 6/3
Mål med tävlingen: Ha roligt och köra järnet!

Bra/dåligt: Tror inte jag hittar något negativt med loppet, det visade sig inte förrän på Vasaloppet ;-)

Betyg: 8/10 - Jag kände ingen toppform ändå...
Form: 8/10

SM sprintstafett klassiskt 22/3
Mål med tävlingen: Ha roligt!

Bra/dåligt: Jag gjorde några taktiska missar som gjorde att jag tappade terräng. Det roligaste var att jag hängde med täten i starten (200m).

Betyg: 8/10 - Satans roligt att köra stafett!
Form: 7/10

Säsongens väggning:
Vasaloppet 8/3
Jag har ju inte skrivit något om mitt Vasalopp i år. Det var rätt så blandade känslor. I efterhand är jag hyfsat nöjd men min placering som 338:a med tanke på väggen jag körde in i... Efter drygt 6 mil tog mina energidepåer slut och jag fick köra resten av loppet med en tung dimma i huvudet och kroppen. Min mage strejkade också av all energidryck som jag tryckte i mig vilket resulterade i att jag inte kunde fylla på med mer dricka heller.

Mål med tävlingen: Få en bra placering. jag hade nog varit nöjd om jag kom under 250.

Bra/dåligt: Vallan och skidorna var kanon vilket var otroligt skönt efter förra årets Vasalopp då fästet inte fungerade alls. Tekniken satte också bra, mycket tack vare skidorna. Min uppladdning var däremot riktigt dålig. Först så tror jag att Stafettvasan slet på mig och jag fick inte i mig tillräckligt mycket energi den dagen. Dagen innan Vasaloppet åt jag för lite och var ute och testade skidor för länge. Det som var mest avgörande var att jag knappt åt någon frukost innan loppet, inte bra...

Betyg: 6/10
Form: 7/10

Sliten!

Årets jobbigaste lopp:
SM 50 km skate
Mål med tävlingen: Inte komma sist (didn't happen)

Bra/dåligt: Att jag tog mig i mål är nog det ända som är bra x)

Betyg: 8/10 Endast för att jag inte bröt
Form: 6/10 den första kilometern, därefter 2/10

Total summering:
Jag har ökat min tävlingsmängd med typ 1000% sen förra säsongen vilket är väldigt positivt ;-) De kortare tävlingarna har faktiskt varit bland de roligare och planen till nästa år kommer nog vara att köra fler korta för att hitta fart och form. Men mitt huvudmål kommer fortfarande vara långlopp. Fram till nästa säsong är det en sak jag kommer lägga mycket energi på: Tröskelintervaller!

Lopp under säsongen:
Björnjakten 10 km fristil
Björnjakten 15 km klassiskt
Scandinavisk Cup Falun 15 km fristil
Bergeboloppet 10 km fristil
Maricalonga 57 km klassiskt
König Ludvig Lauf 50 km klassiskt
Orsa Ski Maraton 42 km klassiskt
Skinnarloppet 45 km klassiskt
Stafettvasan 19 km klassiskt
Vasaloppet 90 km klassiskt
SM 50 km fristil
SM sprintstafett klassiskt
Årefjällsloppet 47 km klassiskt 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar