måndag 16 juli 2012

Summering av träningslägret i Mora

Det blev dåligt med tid att blogga under helgen och jag har varit så jäkla slö efteråt men här kommer i alla fall ett försök till en summering: (Torsdagens och fredagens aktiviteter har jag skrivit om här.)

I fredags eftermiddag gav vi oss ut på ett rent stakpass i trakterna kring Mora. Planen var att köra ca. 1,5 h vilket var exakt vad passet landade på. Testerna på förmiddagen hade tagit mer än väntat på krafterna men passet var lugnt och fint så det var inga problem.

Väl tillbaka vid folkhögskolan dumpade vi alla rullskidgrejer och gav oss av ner till båthuset där kajakerna förvarades och bar ner vars en kajak till strandkanten. Jag har som sagt aldrig paddlat kajak innan så det var spännande och kul att få testa. Jag inledde passet med att ta totalt slut på mina armmuskler för att sen (tvingas) försöka lära mig tekniken. =) Det var sjukt tungt muskelärt. Snittpulsen under passet var däremot inget att skryta med...=) Lagom till vi började paddla började det regna och mullra lite. Det blev dock aldrig så mycket av det och både vatten och luften var varm. Och så som jag fick slita blev jag riktigt varm! Efter nästan en och en halv timmes paddling var vi tillbaka vid båthuset.

På kvällen fixade Linus en smarrig kycklinggryta som vi åt med god aptit. Vi var lite sugna på glass till efterrätt men latheten övervann suget och ingen orkade ge sig ut på glassjakt. Fast efter lite efter maten-koma lyckades Linus aktivera oss trots allt. Han hade med sig ett "balansband" (såg ut som ett spännband typ) som han spände upp mellan två träd och som vi sen försökte gå balansgång på. "Slacklining" heter det tydligen. Väldigt svårt men riktigt kul! =)


Linus på linan

Linus försöker hjälpa Gustaf

Planen för lördag förmiddag var egentligen ett backrace på skate uppför backen som går upp till Orsa Grönklitt. Eftersom det hade regnat lite och väderprognosen förutspådde mer regn körde vi istället på klassiska träningshjul. Det roligaste med det här passet var att Linus hade lyckats få med sig ett gäng träningskompisar. Och det var minsann inget dåligt sällskap han bjöd på: Jimmie Johnsson (Team Exspirit 6:a i Vasaloppet 2012, 2:a i Jizerska samma år) var den mest meriterade i sällskapet men alla som var med har fina meriter på skidor. Riktigt kul för framförallt Gustaf att få mäta sig med åkare som är mycket bättre än honom!

Vi tog ca. 370 höjdmeter på knappt 13 km. Det kändes bra så länge det gick att staka en del men sen när det brantade till och blev mest diagonalåkning tog jag fort slut. Jag får så jäkla hög puls så fort jag ska diagonala. Jag kände av gårdagens paddling och var sliten i både överkropp och ben och fick stanna massor av gången på vägen upp för att pulsen var för hög och jag var helt tom. Jag försökte fokusera på att öva på tekniken och fick till det bättre ibland men var för trött i musklerna (och skallen!) för att orka hänga i. På slutet kom en av killarna som var med som hade cyklat upp och mötte mig. "Det är bara 600 meter och några småknixar kvar!" sa han. Det var de längsta 600 meter och de brantaste knixarna jag stött på och det var väldigt skönt när det var över! =)

Sen fick vi skjuts, av Andreas Lundblad som följt hela spektaklet från bil, en bit ner och jag blev övertalad att rulla ner de återstående sju kilometerna. Jag är glad att jag lät mig övertalas för det var väldigt skönt att få avsluta passet med en skön nedrull.

På eftermiddagen körde vi bort till Hemus skidstadion för att springa ett lugnt distanspass. Jag hade egentligen tänkt nöja mig med ett kort löppass och sen göra något annat men Linus påpekade att de fem kilometerna på asfalt i lätta tävlingsskor som jag springer hemma motsvarar minst en mil i dämpade skor i mjuk terräng i påfrestning för vaderna. Lät ju rimligt och precis vad jag ville höra...;-) Så jag bestämde mig för att hänga på Gustaf, Håkan och Linus en bit i början på "elit15"-spåret som de skulle springa.

Linus, Gustaf och Håkan rekar rundan

Den där "elit"- delen i namnet fick snart sin förklaring. Helvete vilken kuperad runda det var! Jag har aldrig sprungit en så kuperad runda tidigare. Brant uppför och så brant utför att man var tvungen att gå i flera av de värsta backarna. Riktigt skönt och kul! Löpningen kändes helt ok med tanke på hur lite jag kunnat springa senaste månaderna. Jag märker särskilt uppför att flåset har blivit mycket bättre det senaste året. Kul!

När övriga sprang vidare på spåret efter typ 8 km valde jag att vika av och springa tillbaka till Hemus på Vasaloppsspåret. Väl framme hade jag fått ihop drygt 1 mil och allt kändes kanon. Jag började gå för att möta resten av gänget på elit15-spåret men hade lite svårt att hitta när jag gick från fel håll och vände om efter en dryg kilometer och joggade tillbaka. Tur var det för jag fick snart syn på dem framför mig när de kom ut från en avtagsväg som jag missat. Sen sprang jag raka spåret och de lite kringelkrokar tillbaka till stadion. Kändes förbannat bra att kunna skriva in nästan 1,5 timmes och 13 km löpning i funbeat. Och vaden känns fortfarande bra! Wohoo! =)

På kvällen följde vi med Linus på fest på Orsa Stadshotell. Micke som var med på backracet hade bjudit med oss på sin födelsedagsfest. Innan vi kom dit hade de genomfört ett antal mer eller mindre suspekta tävlingsmoment och vi var på plats lagom för att se själva finalen när tävlingsresultaten skulle redovisas.


Jimmie är inte bara en jäkel på att
åka skidor han kan plocka blommor också

Efter god mat och några öl var allt på topp och vi hade en riktigt rolig kväll i trevligt sällskap!


Godaste ölen på länge!
Coach Huselius dricker cola men
är lika glad för detKaffe + Baileys
(Håkan sitter och låtsas vara nöjd med sitt
svarta kaffe...)


Jag hade dock svårt att somna när vi kom tillbaka och var riktigt trött och seg på söndagmorgonen. Om det var all träning eller den där kaffet som ställde till det vet jag inte.

På söndag morgon (läs förmiddag) stack vi ut på lägrets sista pass. Linus körde skate på Marwes 6:or, Håkan Marwe klassiska 6:or, Gustaf på Elpex 3:or och jag på mina 2:or.

Vi körde en finfin runda i Mora-trakten via Sollerön, Gesunda och Ryssa. Vi hade riktigt tur med vädret och njöt av solsken och fina vyer.

Längs Siljan efter Sollerön
Linus, Håkan och jag

Jag var inte riktigt så trött som befarat men blev jättetrött så fort jag försökte diagonala. Rundan var riktigt kuperad på sina ställen och jag försökte passa på och öva lite i några backar men var alldeles för trött och gav upp och stakade i stort sett bara sen. Jag kände mig i alla fall stark i stakningen trots sliten kropp.

Det blev ett riktigt skönt avslut på helgens träningsläger!

Håkan i hjälmfrilla med favvo
Vitargo-baren i högsta hugg

Väl tillbaka i Mora kastade vi i oss lite rester, duschade, städade och packade vi ut våra saker i Linus bil.

Gustaf föräldrar var nämligen samtidigt på väg upp till Gustafs farmor i Dalarna och Gustaf ville gärna passa på och träffa henne nu när vi ändå var i krokarna. Så vi fick åkte med Linus till Falun för att bli upphämtade där. På vägen fick vi en guidad tur upp till backhoppningsbackarna på Lugnet via en grym rullskidbacke. Man kan väl lugnt säga att vi är lite avundsjuka på träningsmöjligheterna som bjuds i de här delarna av landet!

I väntan på att Gustafs föräldrar skulle hämta oss hann vi även gå en liten sväng genom Falun och äta en glass nere vid ån.

Linus ser lite glassugen ut

Stort tack till Linus som styrt upp det här lägret på bästa sätt!
Det gör vi gärna om någon gång!

1 kommentar :

  1. Låter som en riktigt grym helg! Kul att följa hur du tränar mot vasan :)

    SvaraRadera