måndag 19 september 2011

Skidor utan hjul

Jag behöver nya skidor för säsongen. Det enda paret jag har har blivit degraderade till "Skåne-skidor". De har susat fram bland kvistar och stenar i skidspåren i Skåne och är inte helt vackra efter det. Dessutom är ena bindningen sönder efter Vasaloppet. Nu behöver jag finskidor! Men jag blir helt frustrerad av skiddjungeln! När jag köpte mina nuvarande skidor fick jag tipset av säljaren på Pölder att ta de jag tyckte var snyggast eftersom det var så lite skillnad på olika märken. Jag slog till på ett par vita och fina Salomon EQ10. (Till samma pris som EQ9 eftersom det råkade vara fjolårets modell och färg.) I efterhand tyckte jag väl att spannet var lite väl tufft för mig, som var i stort sett nybörjare, men jag upplevde att jag hade väldigt bra glid med dem (förutom på Vasaloppet 2011 då...) och allt eftersom jag blev bättre kändes inte spannet så tokigt ändå.


Salomon Equipe 10 ClassicNu har jag ingen aning om vad jag ska välja. Ska jag köra på "vad matchar min skidmössa" eller finns det något mer vetenskapligt sätt att välja skidor? ;-) Hur har ni gjort? Vad har ni för märken och modeller? Passar Fisher vissa typer av åkare medan andra trivs bättre med Salomon? Jag gillar inte det här med att alla skidor är olika och ska plockas ut. Det känns lite som att köpa grisen i säcken. Tyvärr är man ju inte är värsta elitåkaren (även om man skulle vilja!) och har råd att köpa 10 par...

5 kommentarer :

 1. Ja, det är inte lätt det där. Man skulle vart miljonär! Den här tråden kanske kan ge dig en idé dock http://www.skidforum.se/viewtopic.php?id=6942

  SvaraRadera
 2. Tack! Har bara kikat lite snabbt men det verkar finnas en hel del tänkvärt där. Ska ta och fundera lite på hur min åkstil ser ut egentligen...

  SvaraRadera
 3. Inför mitt första ÖS nu iår ville jag ha ett par racerskidor och köpte då ett par Atomic World Cup anno 09/10. Nybörjare som jag var märkte jag inte att jag hade kasst glid. Först samma vecka som ÖS kom försäljaren fram till att jag hade fått ett riktigt skitpar men det var för sent att byta då. (Hur mycket tid jag tappade på ÖS vill jag inte ens veta) Jag ska inte döma ut Atomic utan jag har antagligen bara haft otur. Men både mina World Cup och mina Vasa Race från Atomic har blivit vita på belagen vilket inte alls är bra... Efter den erfarenheten så gick jag över till ett par Fischer RCS som jag faktiskt inte hunnit prova än :) Annars tror jag inte att det skiljer så mycket mellan märkena. Fischer ser man mest på Världscupspallen medan på långloppen är det mer Madshus och Atomic. Så jag tror nog inte det spelar så stor roll utan hitta ett par med riktigt grymt spann!

  SvaraRadera
 4. Nytt försök. Hade ett fint formulerat inlägg innan webbläsaren blev konstig.

  Det är en sorts chansning att skaffa nya skidor. Man kan ge sig så bra förutsättning som möjligt förstås genom att fundera innan skaffandet. Men det är ändå ett visst mått av chansning. Det är i alla fall min erfarenhet. Som den chansning ett skidköp är blir det ju inte alltid som man vill. Även om kanske inte så många gjort det så kan man söka sälja ett par om man inte gillar det.

  Vart är man i sin skidåkning - vart vill man? Vad vill man bli bra på - vad behöver man bli bra på? Vad för material har man - vad vill man ha? Av det får man väl en hint om spann, belag och kanske märke.

  Märke, tja, nog rätt personligt det där. Har man haft ett par som vart bra gillar man nog märket. Och tvärtom om paret vart kass. Själv är jag färgad av att ha haft ett kanonpar av Fischer RCS. Ja, tills för två år sedan då de blev skogsblästrade i Mullsjö på race där. Det paret var förvånansvärt mjuka och inga problem att få fäste på. Så efter det har jag liksom inget emot Fischer. Har provat lite annat men inte i stor utsträckning. Upplever, högst subjektivt och med det jag kommit i kontakt med, att Fischer har minst lika bra eller bättre glid än andra. Också kanske något svårare att få fäste med än andra. Men som de flesta säger, spannet och belaget...

  Tror att det första par många köper eller får sig rekommenderat i en affär, och köper, är lite för mjuka. Eller kanske inte för mjuka. Man behöver fäste och speciellt i början är det lätt deprimerande att inte ha fäste. Men rätt så snart, och speciellt om man fortsätter, tror jag det kan bli för mjukt spann.

  Funderar man på nytt par, inte första alltså, så kan det ju vara en idé att skaffa något man inte har. Har man ett mjukt spann så, ja, ett litet hårdare. Osv. Går det kan man ju prova av kamrater. Har själv fått idéer av det. Har man ungefär samma glid som de andra så är det nog ok glid.

  Men givet att skidorna fungerar för en själv så kan man klå andra i glid även om de har pulver och rillat och sånt. Kul :-). Tex så upplevde jag bra borstning som att den kan göra att man glider om andra som också har bra skidor.

  SvaraRadera
 5. For instance, if a participant bets $1, spins the reels and receives no payout, that’ll be the worth – not 10 cents. What about slot machines makes them such reliable money makers? In part, it has one thing to do with casinos’ capacity to hide their true 1xbet value from even the savviest of gamblers. The inaugural games in the highly-anticipated James Bond series second are|are actually} available! The games are offered in both a near-area progressive model, properly as|in addition to} a model that includes a|that options a} single-level wide-area progressive that is {part of|a part of} Scientific Games’ Cash Connection® or Reel Adventures™ WAP links.

  SvaraRadera