måndag 26 september 2011

Tjejvasan 2012

Sådär ja, nu har jag anmält mig till Tjejvasan 2012!
Efter den här frestande beskrivningen på Vasaloppets hemsida kan man ju bara inte låta bli: ;-)

"Vid kontrollerna möts du av levande musik, fantastisk blåbärssoppa och den där alldeles speciella stämningen som uppstår när så många kvinnor sliter mot samma mål på en och samma dag."  


Foto: Gunnar Lundh, Nordiska museet
Hämtad från Riksidrottsförbundets hemsida

Jag googlade efter en bild på Tjejvasan och hittade bilden ovan som ledde in på ett intressant sidospår. Några etnologer forskar tydligen kring tjejloppens framväxt och popularitet: http://www.rf.se/Nyheter/Nyheter2011/Jan-April/Tjejvasanskagatillhistorien/

I artikeln stod det om Margit Nordin som 1923 som första kvinnan åkte Vasaloppet på tiden 10 timmar, 9 minuter och 42 sekunder. Hennes lopp väckte stor uppmärksamhet; skulle kvinnor få vara med i Vasaloppet och borde kvinnor över huvudtaget idrotta? Redan året efter förbjöds kvinnor att delta i loppet och inte förrän 1981(!) var de välkomna att delta igen.

"Hon ansågs som ett kavat fruntimmer med håg för utmaningar. Vasaloppsarrangörerna beslöt på våren 1923 att det fick räcka med ett "kavat fruntimmer" i Vasaloppet."
Hämtat från Wikipedia

"Kvinnor som idrottade var det mest oestetiska det mänskliga ögat kunde betrakta, tyckte Pierre de Coubertin, de moderna olympiska spelens fader. "
Hämtat från Riksidrottsförbundets hemsida

Jag var tvungen att kolla upp den här Pierre efter att ha läst hans fantastiska uttalande. Hittade ytterligare en klockren oneliner som han levererat:

"Kvinnor har bara en enda uppgift i sport, nämligen att kröna vinnaren med segerkransen."

Härlig kille!

Håkan och Gustaf har pushat på och tyckt att jag verkligen borde köra. Tidigare hade jag bara anmält mig till "riktiga" Vasaloppet och tänkte avvakta och fundera lite på hur jag ska göra med Tjejvasan. Men nu har jag funderat klart: Klart jag ska köra!

Gustaf tycker tom. att jag borde ha Tjejvasan som huvudsakligt mål istället för Vasaloppet, men det får jag suga på lite. Men det är ju trots allt en rolig distans (3 mil, inte så där toklångt som Vasaloppet alltså) och det kommer bli en bra genomkörare inför Vasaloppet. Och så är det ju sista chansen att seeda upp sig om allt annat skitit sig.

Jag kommer antagligen få några chanser att seeda upp mig i år. Det känns skönt, för jag måste verkligen upp ett par led! Förra året körde jag bara Alliansloppet och seedade mig alltså bara på rullskidor. I år ska jag förtjäna min plats på snö med skidor utan hjul.

På schemat över seedningslopp står:
- Jizerska (bokat och klart)
- Ev. Marcialonga (om jag hittar startplats och allt annat klaffar)
- Troligen Orsa Ski Marathon
- Tjejvasan


I lördags körde jag ett långpass på dryga 3 timmar och 5 mil med klubben. Vi körde en fin runda med Genarp utanför Lund som utgångspunkt. Det var ett lugnt och städat pass och jag kände mig oväntat pigg efter en relativt träningsintensiv vecka. En snickers hjälpte till att hålla humöret uppe. Det var fint höstväder och verkligen en njutning att vara ute och rulla!

Igår hade jag tänkt vila men jag kände mig pigg så när Gustaf stack till gymmet gav jag mig ut på en planlös kvällsjogg. Vi hade haft min familj på besök på eftermiddagen och jag hade tryckt i mig mängder av morotskaka med limefrosting, havreflarn och chokladbollar med kaffe och hasselnötter, så där sprang jag med en massa kakor som skumpade runt i magen. Men jag hade i alla fall ingen brist på energi! =) Landade på 13,5 km efter lite extrasvängar för att det var så skönt.

Jag måste springa mer. Framförallt långt och lungt. Fast framförallt måste jag verkligen springa mer, och inte bara konstatera att jag måste springa mer. ;-) Vill inte riskera att bli för tung och klumpig av rullskidåkande och styrketräning och behöver få bättre kondition. Tror att mer löpning är det som krävs.

Snart är det dax att trycka i sig lite standarduppladdningsföda inför kvällens klubbpass.
Fiberhavregrynsgröt med hackad mandel och banan och mjölk. Godaste gröten!

(Shit. Tre recepttips och ett feministinlägg i samma post. Måste skärpa mig så att det här inte utvecklas till något annat än den träningsblogg det är tänkt...;-))

4 kommentarer :

 1. Alltid lika kul läsning!

  SvaraRadera
 2. Alltid lika kul med positiva kommentarer! =)

  SvaraRadera
 3. Verkligen skön snubbe, den där Pierre! Helt bisarrt att tänka på att det inte är särskilt längesen som kvinnor sågs som så sköra att vi inte borde anstränga oss det minsta. Förutom förstås det där lilla med att bära runt på alla ungar och sånt... För övrigt tycker jag fortfarande att det där lever kvar på många sätt. Tex när det av någon anledning är olika distanser för tjejklass och killklass i löplopp (och även rullskidslopp, tex ÖFK-spåret) så är tjejdistansen alltid kortare. Ta bara Lidingöloppet - där är ju fortfarande milen tävlingsdistansen för tjejer.

  Lustigt också hur många av alla de hära loppen där bara tjejer får vara med beskrivs mer i termer som folkfest och "umgås med dina tjejkompisar, jogga en liten sväng och få en härlig goodiebag med massa schyssta prylar" istället för med vad det egentligen borde vara - slit, lera, svett och ett riktigt helvete. ;)

  Kul med Orsa ski marathon förresten! Jag körde det förra året, som slutkläm på en tuff träningsvecka. Kanske inte helt perfekt upplagt... Men det är en rolig bana. Hoppas kunna åka i år också.

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Kul att hitta en tjej som presenterar sig som rullskidåkare, dom växer inte på träd, direkt!

  Min moster var en (av ganska många kvinnor) som åkte VL med lösmustasch innan det blev tillåtet. Hittar inga artiklar på nätet, men det finns ganska roliga 70-talsklipp när "Kalle" intervjuas. Men den här är rätt kul:
  http://www.popularhistoria.se/artiklar/kvinnlig-pionjar-i-fadrens-spar/

  En kul (eller, tja inte alls kul egentligen) sak med Vasaloppet är att Mora-Nisse var en av dem som jobbade för att tjejer inte skulle få åka Vasaloppet. Hans dotter Marianne var sedan med och startade upp Tjejvasan.

  Lycka till med satsningen!

  SvaraRadera