söndag 21 april 2013

Två ekorrar, en zeppelinare och ett halvt Vasalopp

Söndagsmorgonen inleddes på bästa sätt med en morgonjogg innan frukost hos mina föräldrar. Jag hade passat på att hälsa på hemma hos mamma och pappa på lördagen medan Gustaf och hans bror var och firade en av deras gamla tränare som fyllde jämnt.

Jag har en finfin runda i skogen hemma hos mamma och pappa som jag längtade efter att få ge mig ut och springa på. Efter att ha stoppat i mig en halv banan och druckit några klunkar proviva stack jag ut i solskenet.

Det var ett riktigt njutpass. Vackert väder och skön morgonluft. Jag såg ekorrar och njöt av fågelsången och att få lufsa fram i skogen. Och så lyckades jag oplanerat tajma in när en zeppelinare som mellanlandat i Ljungbyhed flög förbi.

Bild från eu.pegasos.blogspot.se

Jag sprang riktigt lugnt och fint men försökte tänka på hållning och teknik ändå. Passet landade på 13 km och 76 min. A1 i snitt.

På eftermiddagen hade Gustaf börjat piggna till efter festligheterna och jag fick med mig honom ut på en runda på rullskidorna. Jag var rätt trött efter löpningen men började också piggna till igen på eftermiddagen. Den fina ganska kuperade rundan i skogarna runt Ljungbyhed och Perstorp stod på agendan och vi gav oss av i solskenet. Det hade börjat blåsa upp under dagen och blåste ganska friskt på sina ställen. Men det var varmt och skönt och vi stoppade snabbt ner t-shirtsen vi hade utanpå underställen i våra midjebälten istället.

När vi hade kört halva rundan och befann oss så långt från utgångspunkten som var möjligt bröts spetsen på min ena stav av helt oprovocerat. Plasten böjdes av i höjd med stavröret och jag såg vårt planerade långpass gå upp i rök.

Finn ett fel
...och ett till

Som tur var hade vi våra telefoner med oss och Gustafs pappa kom till undsättning. Vilken ängel! Ännu mera tur var att jag hade råkat få med mig en reservstav i stavröret som låg i bilen och därmed kunde staka vidare istället för att åka med tillbaka. Gött! Efter de lilla avbrottet rullade det på finfint hela vägen tillbaka.

På slutet var Gustaf, som körde på sina tröga treor, ganska trött så jag valde att förlänga en liten sväng själv för att få ihop ett halvt Vasalopp. Passet landade tillslut på 48 km och 3 h. Jag snittade under A1 i snitt och var aldrig över A1 under passet. Myys. Men tro inte att jag var pigg efteråt för det! Skumt det där. ;-)

Det blev en riktigt lyckad avslutning på en bra träningsvecka med drygt 13 timmars träning fördelat enl nedan:

2 distanspass klassiska rullskidor
1 distanspass skate
1 distanspass löpning
1 styrkepass
1 intervallpass löpning
1 intervallpass skate

Nu är vi hemma i Lund igen och det är hög tid att krypa till kojs och ladda för en ny vecka!

7 kommentarer :

 1. Ritkigt imponerande vecka!
  Du som är van åkare, hur länge brukar dina hjul hålla? Har själv inte åkt mer än 45 mil på mina sedan jag köpte dem, men nu har ena hjullagret redan gått sönder. Känns som jag inte kan ha varit så snälla mot dem..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anki! Låter som ett fabrikationsfel. Jag har nog kört över 300 mil på mina. Nu är gummit utslitet men lagerna har funkat felfritt. Och jag har absolut inte varit snäll mot dem. Ytterst sällan tvättat av dem efter regniga, skitiga pass utan bara låtit dem torka och hoppats på det bästa...;-) Testa att reklamera vetja!

   Radera
  2. Skall helt klart lämna in dem och hoppas på reklamation. Har dina hållit 300 mil borde ju mina helt klart hålla längre än så här..

   Radera
 2. Christoffer "Offa" Fornander22 april 2013 kl. 17:20

  Hej Fia!
  Ett tips är att alltid ha en extra truga,tändare/gasbrännare med sig i vätskebältet. Det har räddat många rundor.
  Kan vara bra att ha en liten liten tång med sig också för att dra av trugan. Fungerar väldigt bra.

  (Tack för mycket bra läsning)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skaffa triac-systemet. Då slipper du ha med dig tändare, tång och smältlim. Jag körde av en spets i förra veckan. Bara att skruva på en ny och köra vidare. Lovely!!:)

   Radera
  2. Christoffer: Hade inga extratrugor hemma så det blev som det blev. Längesen jag knäckte nån spets så jag har börjat slarva med att ha med mig reservspetsar. Annars brukar jag ha trugor i vätskebältet och Gustaf verktyg. Då har jag en bra anledning att inte tappa hans rygg! ;-)

   Ivan: Njä. Jag är så himla nöjd med mina OneWay-stavar. :) Bra tanke men lite väl dyrt med reservdelarna tycker jag. Och så har jag hört att de spetsarna går sönder oftare också men det vet jag inte??

   Radera
  3. Nja, det vet jag inte om jag kan hålla med om. Har förvisso bara hunnit med 20mil i år och "bara" knäckt en spets, men det var för att jag satte staven i ett brunnslock samtidigt som jag tittade åt ett annat håll. Klantigt av mig! Dyrt...ja!!! 300 spänn för ett par nya är ju mer än dubbla priset jämfört med traditionella holkar. Priset kommer nog gå ned. Det trodde iaf säljaren jag pratade med.

   Radera