söndag 24 mars 2013

Nya skor - Saucony Kinvara

I brist på vår tröstade och peppade jag mig själv igår med att köpa nya löparskor. Runners Store i Malmö hade 20% på hela sortimentet under helgen och Asics var på plats för att lansera sitt nya "FOOT ID"-koncept.

Så här stod det i mailet som jag fick från Runners Store tidigare i veckan:
"Asics lanserar under mars sitt ”FOOT ID”-koncept i Runners´ Store´s butiker. Det hela går ut på att man först scannar in din fot i 3D genom en laserkamera. Man läser då in fotens längd, framfotens bredd, vristhöjd, hälens vinkel m.m. Av de data man får fram skapas en 3D-bild som läggs in i en databas. Man filmar också när du går på löpband för att få en uppfattning hur foten jobbar i rörelse för att se hur mycket du pronerar och kan på så sätt begränsa antalet lämpliga ASICS-modeller ytterligare. Fördelarna är många med att skaffa ett individuellt ID av dina fötter. Du får inte bara fram vilken typ av skor som passar dig bäst utan också information som hjälper dig förebygga skador."

Jag lät scanna in mina fötter och fick direkt diagonosen; mycket pronation på vänster fot och Asics-killarna tyckte jag skulle börja med att testa Asics Kayano. De undrade även om jag hade skadat eller brutit vänsterfoten någon gång. (Vilket jag inte har. Däremot har jag stukat högerfoten riktigt rejält en gång för över tre år sen och känner fortfarande av det.) De började även prata om att jag borde ha inlägg i vänsterskon.

Mitt "FOOT ID"

Jag blev väldigt förvånad när de föreslog Kayano (som är en sko med mycket pronationsstöd) eftersom jag de senaste åren har gått över till skor med mindre och mindre stöd och numer springer med helt neutrala skor. Vilket jag påpekade. Men jag provade nyfiket skorna på löpband under övervakning. Efteråt konstaterade killarna som hjälpte mig förvånat att jag har väldigt starka vrister och att jag faktiskt tack vare det har ett neutralt löpsteg. Det kan jag nog tacka all rullskidåkning för! :)

Efter att ha provat några olika Asics-modeller fick jag hjälp av Runners' Stores egen personal och provade några andra typer av skor. Jag fick beröm för mitt effektiva löpsteg av killen på Runners'. Kul eftersom jag fokuserat mycket på löptekniken senaste året. Jag provade igenom halva sortimentet men valet tillslut var lätt. Det blev ett par Saucony Kinvara som fick följa med mig hem. Trots att de var lila och rosa. ;-) (De flesta skorna som jag testade var för övrigt som vanligt i just de kulörerna...)

Jag gillade den odämpade känslan och tyckte många av de andra skorna jag provade var för "svampiga". Kinvaran satt perfekt på foton och hälkappan var kompakt och inte så fluffig som på Asics skor. Och så var den såklart riktigt skön att springa i!

Lila och rosa - alla tjejers dröm!

Nya skor är toppen för träningsmotivationen och jag var jättesugen på att komma ut och testa dem. Igår var dock mina vader rätt trötta efter fredagens styrketräning och vi skulle iväg på middag på kvällen så jag sparade premiären till idag.

Jag joggade 11 km (en timme) innan lunch idag. Lugnt och fint med ett par tempohöjningar. Efter några kilometer hade jag en skum krampaktig känsla på utsidan av höger vadmuskel och jag stannade till och stretchade och pausade en liten stund. Sen sänkte jag farten och sprang lite lugnare tills det kändes bra igen. Annars kändes allt riktigt bra idag. Inte ont i knäet och träningsvärken i vaderna gav med sig när jag blivit varm. 

Målet med löpningen den här säsongen kommer vara att hålla mig skadefri så jag ska försöka att verkligen lyssna på kroppen och trappa upp långsamt. Det blir högst troligt inget maratonlopp i år, men kanske nån halvmara och förhoppningsvis flera millopp. Jag satsar på tävlingspremiär på Lundaloppet i maj. Ett nytt pers på milen vore ett gött sätt att fira in våren! :)

Gösta blev lite avundsjuk på mina fina skor...

2 kommentarer :

  1. De skorna springer jag med i. Riktigt sköna! :)

    SvaraRadera
  2. Jag pronerar lite, men köpte Kinvara inför förra säsongen (alla gillar ju dem), men jag fick väldigt mycket problem med underbenen, vaderna och lite i fötterna. Vill minnas att du också haft det. Kanske inte läge att tokträna direkt i de nya, även om de är jättesköna. De går sönder så himla lätt också, men det kanske de förbättrat

    SvaraRadera