tisdag 15 september 2015

SM i Uppsala - 42 km klassiskt

I helgen åkte vi till Uppsala för att köra rullskid-SM del 2. Det var två tävlingar; en på lördagen (42 km klassiskt) och en på söndagen (15 km fristil med individuell start).

Vi åkte upp ganska tidigt på lördag morgon. Starten var 11.30 och vi hade drygt tre timmars bilfärd. Frukost och lite lunch åt vi i bilen. När vi kom fram hämtade vi våra nummerlappar och kollade in delar av banan.

Bana och banprofil

Adam och Axel pratar före start
Bild från:
 https://www.facebook.com/SkiTeamSweRollerski?fref=ts


Adams lopp:
Precis som alla rullskidtävlingar jag åkt så fick jag även denna gången maxa för att försöka hänga med i början. Det gick väl en bit. Tyvärr var det en ganska brant uppförsbacke efter 100 meter vilket gjorde att jag blev lite trött och andfådd. Efter någon kilometer fick jag släppa förstaklungan. Jag hade bränt för mycket krafter om jag skulle hängt på längre. Ganska snabbt kom andra klungan ikapp mig och jag hoppade in för att inte behöva dra. Uppskattningsvis var det runt 15 åkare i klungan och det blev ganska hetsig åkning ibland. I nerförsbackarna var det många som valde att åka vid sidan om när de rullade förbi. Om man istället tar tag i framförvarandes stav och puttar på så tjänar klungan väldigt mycket på detta; det går både fortare och man minimerar risken för stavbrott.

Vid varvning kom man in på en löparbana som man körde ett varv på. Helt sjukt vad det gick långsamt här. Lite onödigt långsamt tyckte jag att klungan körde och det gjorde tydligen en annan åkare också som fick en ganska stor lucka. Dock kom vi ikapp honom igen halvväg in på andra varvet. En annan sak som hände på andra varvet var att jag lyckades fastna med min rem runt stavspetsen på åkaren framför mig. Som tur lyckades jag trassla ur mig ganska snabbt igen.

In på sista varvet stakade jag mig upp för första backen, det kändes bra och jag kände mig pigg. När jag märkte att de andra kämpade mer än vad jag gjorde så tryckte jag på lite extra och gick upp i ledning i klungan för att försöka göra dem lite trötta. (Att försöka trötta ut folk på platten på tävlingsrullskidor är hopplöst, särskilt i den motvinden vi hade.) På toppen av backen gick jag in i klungan igen.

I mitten på varvet är det en till ganska seg uppförsbacke och jag prövade samma taktik igen. Det funkade ganska bra och jag hoppas att de blev lite trötta för det blev jag :-P Innan man kommer in på upploppet (på löpbanan) var det en låååång utförskörning. Här gällde det att hitta bra position inför spurten. Efter nerförsbacken var det några som tryckte på rejält på platten och jag fick kämpa för att hänga på. Som tur så var det en ganska snabb högersväng så klungan trycktes ihop igen. I den sista svängen gick jag upp i tät och tryckte på nästan allt jag kunde. Det var inga som passerade mig med jag hörde att de var bakom mig. Inne på upploppet, på den långsamma banan misslyckades jag hårt med spurten. Frekvensen fanns där men inte träffen. Jag satte stavspetsarna för långt bak och fick ingen kraft i tagen. Resultatet säger att jag var en tiondel före killarna bredvid mig men det var nog för att jag sträckte fram benet som chippet satt på. Jag tror nog de var tåspetsen före mig... Tyvärr.

Annars är jag nöjd med loppet. Det var en rolig bana och det var roligt att tävla! Formen kändes också ganska bra, den är där den ska vara nu känns det som. Man anar små toppar i vissa pass vilket är riktigt kul.

Damerna och motionklassen bakom
Bild från:
https://www.facebook.com/SkiTeamSweRollerski?fref=ts

Efter målgång
Bild från:
https://www.facebook.com/SkiTeamSweRollerski?fref=ts

Efter loppet åkte vi till hotellet och slappade lite, drack en Norrlands recovery och käkade lite onyttigheter. På kvällen gick vi ut och åt middag tillsammans med ett gäng från klubben som också kört. De hade kulturnatt i Uppsala så det var fullt med musik, folk och rörelse i hela staden.

SM 15 km fristil kommer strax :)

Resultat finns här

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar