måndag 8 december 2014

Lucka 8 - Antioxidanter

Igår kväll kom vi tillbaka till Mora igen efter en intensiv träningshelg med Ski Team Skåne i Bruksvallarna.

Vår kvällsfika när vi kom hem bestod av: 
Chiafröpudding med nötter, frön, blåbär, hallon, björnbär och banan
Apelsin- och grapefruktsallad
2 rågbrödsmackor med ägg
1 knäckebröd med skinka och avokado
Te (blåbärsrooibos)

Chiafröpudding

När man tränar mycket känns det extra viktigt att boosta immunförsvaret så gott det går. Vi hade en kostföreläsning på skolan för ett tag sen som gjorde oss lite mer medvetna om vad vi äter och i hårda träningsperioder och förkylningstider försöker vi hjälpa kroppen genom att tänka lite extra på att få i oss bra mat.

Antioxidanter?
Antioxidanter är ett samlingsnamn på ett antal ämnen; vitaminer, mineraler och färgämnen i bär, frukt och grönsaker. Den gemensamma nämnaren är att de tros påverka hälsan positivt genom att neutralisera fria radikaler.

Fria radikaler? (Hämtat från livsmedelsverkets hemsida)
"Syre är ett livsviktigt ämne men syre kan också orsaka skador på kroppens celler. När syret omsätts bildas bland annat skadliga molekyler som kallas fria radikaler. För det mesta omvandlas de snabbt till ämnen som är mindre skadliga...."

"När fria radikaler bildas startar en kedja av reaktioner som kan leda till skadliga effekter, till exempel infektioner, inflammatoriska tillstånd och påbörja bildningen av cancer. Mängden fria radikaler kan även öka när kroppen utsätts för stress, till exempel vid sjukdom och hårt fysiskt arbete. Dessa processer är dock komplexa och mer forskning behövs på området."

Källor till antioxidanter?
Ex. på livsmedel som innehåller mycket antioxidanter är broccoli, avokado, spenat, citron, vitlök, blåbär, gojibär, svart vinbär, granatäpple, grönt och rött te, morot, paprika, tomater, chiafrön, nötter, mörk choklad (minst 70% kakao), kanel och chilipeppar

Det råder delade meningar om det är just antioxidanterna i de här råvarorna eller andra egenskaper hos dem som gör de så hälsosamma. Alla forskare verkar i alla fall överens om att de är nyttiga för oss oavsett om det har att göra med den antioxidanta effekten eller innehållet av vitaminer, mineraler eller fibrer...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar