tisdag 2 december 2014

Lucka 2 - Christian Minatti

I dagens lucka tänkte vi presentera vår tränare, Christian Minatti, som kommer vara med och hjälpa oss i ett antal luckor i julkalendern.

Christian är en väldigt utåt person när man möter honom men han är inte mycket för uppmärksamhet och att göra reklam för sig själv. Men vi tycker han förtjänar lite uppmärksamhet! Han är en otroligt duktig skidlärare med förmåga att anpassa sig efter elevernas kunskapsnivå och lägga fokus på saker och ting i rätt ordning. Det känns väldigt bra att vara i "hans händer" här på skolan.


Minatti i tomteluva utanför sitt kontor

Först lite kort om Christian:
Christian föddes 1959 i Österrike men bor sen 22 år i Mora. Han är utbildad jurist och parallellt med studierna gick han en tränarutbildning. Som 23-åring var han distrikstränare i Tyrol.

Han var precis färdig med juriststudierna när han av en tillfällighet fick erbjudande om att träna Sydkoreas landslag under ett träningsläger i Ramsau. Det fanns då ett samarbete mellan Österrikes och Sydkoreas skidförbund där Österrike skulle bidra med tränare under lägret. Ordinarie tränare fick förhinder och Christian blev tillfrågad. Efter lägret undrade de om han ville fortsätta träna deras landslag under ett år på plats i Sydkorea och han tackade ja.

Efter året i Sydkorea tränade han Österrikes juniorlandslag under två år.

Kärleken tog honom till Mora och där har stannat även om det idag är andra anledningar som håller honom kvar. Idag är han särbo med Ingela och jobbar på Skidlinjen på Mora Folkhögskola sen 17 år tillbaka.

Han har även varit tränare för Mora Skidgymnasium och IFK Mora och tränat skidåkare som Anna-Karin Strömstedt, Henrik Eriksson, Mattias Svahn, Rickard Andreasson och Daniel Tynell.

Hur kommer det sig att du blev skidtränare?
När jag var ung och aktiv upplevde jag att jag inte fick det stöd som jag behövde. Vi hade ingen aning om saker och ting och fick ingen utbildning. Det var därför jag gick tränarutbildningen. Det finns så många ambitiösa ungdomar och jag ville att de skulle få bättre stöd än vi fick. 

Hur länge var du själv aktiv? Vad är din främsta merit?
Inte så länge. Tills jag var 23 år ungefär. Farsan undrade hur jag skulle försörja mig själv; militärtjänst var ett alternativ men jag föredrog att studera och började läsa till jurist. Min främsta merit som aktiv är när vi blev 4:a i Junior-EM i Morau och slog svenska laget med Danielsson, Ottosson och Thomas Eriksson. 

Vad var din främsta styrka som skidåkare? - Viljan
Svaghet? - Teknik

Vad är det roligaste/bästa med att vara skidlärare?
Det är helt klart att se hur folk utvecklas. Jag blir gladare om en person som brukar vara 70:e på sina tävlingar kommer 35:a än om en åkare som brukar ligga i topp och har kapacitet att vinna men inte sköter sin träning får en framstående placering. Jag ser hellre till prestation än resultat!

Jobbigaste?
Förvaltningen; pappersarbetet. Och att se när folk misslyckas för att de saknar insikt.

Några snabba frågor till Minatti:
Glögg eller Glühwein? - "Glühwein!"
Lussekatt eller pepparkaka? - "Lussekatt"
Skate eller klassiskt? - "Klassiskt"
Sprint eller långlopp? - "Lika illa båda två. Men jag väljer långlopp."
Christian eller Minatti? - "Det spelar ingen roll." 
Diagonal eller stakning? - "Diagonal."

Har du något levnadsmotto?
Försök att ha så roligt som möjligt mellan vaggan och graven!

I några luckor framöver kommer ni få lära känna Minatti lite bättre och förhoppningsvis få lite bra tekniktips för klassisk skidåkning, och stakning, enl. Minattis devis:

"Det finns klassisk åkning, och så finns det stakning…."

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar