lördag 20 december 2014

Lucka 20 - Lördagsgodis!

Som vi skrivit tidigare försöker vi undvika att äta så mycket socker men nu när det börjar gå mot jul blir det lite svårare. Är det någon gång man kan äta sötsaker med gott samvete är det efter riktigt långa eller hårda träningspass så vi presenterar det här julgodiset som ett "återhämtningshjälpmedel" så känns det lite bättre för både oss och er. ;-)

Det finns några saker som Fia inte klarar sig utan under julen. "Rocky road" och limekola är två av dem. Rocky roaden är ju inte ens så himla onyttig. Den innehåller i alla fall en del antioxidanter (choklad och nötter) som kan väga upp lite. ;-) Limekola låter kanske lite skumt, men om ni gillar lime kommer ni älska den! Surt och sött i perfekt symbios! ;-)

Rocky road!


Rocky road

Ingredienser
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här: 
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser i en skål, gärna lite slarvigt och spara lite till garnering. Fyll rocky roadsmeten i en plåt, cirka 3 cm tjockt, strö över lite garnering och låt stelna i kylskåp. När chokladen har stelnat så skär du upp den i lagom stora bitar.

Rocky road på g

Rocky roaden innan den skurits upp


Limekola

Ingredienser
100 g
 smör
2 dl
 vispgrädde
3 dl
 strösocker
1 dl
 ljus sirap
1 tsk
 vaniljsocker

Smaksättning:
2 st
 lime, rivet skal


Gör så här: 
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då. Gör ett kulprov eller använd termometer för att veta när kolan är färdig. (Termometer är lättast. 125 grader brukar bli lagom tycker jag. )

Rör i limen och häll upp kolan på en oljad plåt (eller på bakplåtspapper). 
Låt svalna. Klipp eller skär i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Kolakok

Limekola

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar