torsdag 2 maj 2013

Löpintervaller med Ekmans

Förra veckan, under bloggkoman, sprang jag ett pass med "Ekmans löpare i Lund". Ekmans är en löpargrupp, inte en klubb, under Daniel Ekmans ledning. Så här står det på deras facebooksida:

Löpträning i Lund för den som vill förbättra sina tider och samtidigt umgås med trevliga människor.
Nivå: Under 40 min på milen för killar och 44 min för tjejer!

Mötesplats och tidpunkt för intervaller:
Lunds stadspark, "Ling-monumentet", vid entrén till Högevallsbadet, måndagar och torsdagar kl 17.45.

På måndagar springer vi intervaller som ligger på 1-3 min. Total intervalltid är 20 min. Vi försöker också få in lite lätta löpskolningsövningar och 5 stegringslopp.

På tisdagar kl 18.00 är det distans 50min (tempo 4.30) från IFK-hallen (CIP). Därefter kör vi styrka (30min) med kroppen som belastning med fokus på mage/rygg.

På torsdagar springer vi intervaller som ligger på 2-8 min. Total intervalltid är 24 min. Vi springer också 5 stegringslopp. Löpstyrka står också på schemat.

Lånpass på lördagar. Samling i stadsparken kl 09.00 om inget annat anges.
Tempo: 4.30-4.40. 
Träningstid: 90-120 min

Jag har länge (sen jag gick under 44 min på Lundaloppet förra året) varit sugen på att testspringa med Ekmans men det var alltså inte förrän i förra veckan som jag gjorde slag i saken och spurtade till Stadsparken efter jobbet. Efter en och en halv kilometers paniklöpning till parken var jag ändå nån minut sen men lyckades identifiera gruppen under uppvärmningen och kunde ansluta. Dan innan hade jag kört skateintervaller med klubben och jag hade anat att det skulle bli ett riktigt jobbigt pass. Jag hade fått för mig att de skulle köra intervallerna i Stadsparken och att jag då skulle kunna köra i mitt eget tempo och stå över nån intervall eller kasta in handduken om det inte kändes bra. Men så lätt var det inte! Vi sprang intervallerna på kringelkrokar ut ur Lund och det var bara att försöka hänga i om man skulle komma hem igen. :)

Så här skrev jag om passet i min träningsdagbok:
Intervaller. 5x5 min (Första intervallen hade jag inte ställt in klockan och missade att starta den.) Kände direkt att gårdagens skateintervaller tagit på benen. Kände mig tung och långsam. Och varm! Alldeles för mkt kläder. Försökte bara ligga vettigt i puls och slappna av. Ganska jobbig runda med flera sega motlut. Fick upp pulsen lätt men ville inte pressa på för hårt eftersom det är tävling i helgen. De andra var jäkligt snabba och jag och en kille som inte var fullt så snabb missade en 90 graders sväng och tappade bort dem. Vi vände hemåt och blev upphittade och fick sällskap av en kille tillbaka till Stadsparken. Bra pass. Strålande väder! Hoppas på piggare ben nästa gång!

Så idag var det alltså dags för testpass två. Piggare ben? Nja, inte direkt....:)

Den här gången fick jag med mig Gustaf också och vi joggade iväg till Stadsparken i god tid. Benen kändes dock ungefär lika pigga som sist trots lite lugnare uppvärmning. Träningsvärken efter gårdagens rullskidintervaller var påtaglig. Jag brukar aldrig känna något i benen efter klassisk rullskidåkning men diagonalåkningen hade tagit på framförallt höftböjare och vader. Jag väljer att ta det som ett tecken på att jag lyckats använda benen lite mer än jag gjort tidigare! :)

Den gemensamma uppvärmningen kändes katastrofalt dålig. Jag försökte inte hänga med i de andras tempo utan lufsade på i mitt eget tempo för att inte bli för trött innan intervallerna ens hade börjat. ;-)

Den här gången var det en annan tjej med. Hon verkade snabb och jag hade inga förhoppningar om att få sällskap på intervallerna. Det visade sig dock att vi var hyfsat jämna så jag fick riktigt bra sparring. Kul! 

Vi körde 6 x 4 min med 90 s vila den här gången. Vi sprang samma runda som sist och det kändes betydligt lättare att springa den här gången när jag hade lite bättre koll på vart vi skulle. De sista två intervallerna var jag dock riktigt trött i benen och jag var nöjd med att jag i alla fall bet i och fullföljde. Med tanke på hur uppvärmningen kändes gick intervallerna långt bättre än väntat. Antagligen tack vare sparringen. :)

Tredje intervallen höll jag 4 min tempo, snittade 93% och maxade på 96%. Galet lätt att få upp pulsen på löpintervaller!

Kul och bra pass som gav mersmak!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar