söndag 1 september 2013

Rakt in i väggen

Veckan efter Alliansloppet har varit hektisk. Mest i positiv bemärkelse med nya roliga jobbuppdrag och spännande möten men jag har varit ganska trött och träningen har fått stryka på foten lite.

Veckan inleddes i alla fall med ett riktigt kul och bra pass med Ekmans. Jag brukar aldrig vara med på måndagspassen eftersom det krockar med klubbens distanspass, men efter lördagens Allianslopp kändes det som ett bra tillfälle att stå över distanspasset och köra löpintervaller istället.

På måndagar kör Ekmans korta intervaller. Den här gången sprang vi 3 x (3+2+1) + 2 med 1 min vila mellan varje. (Vi började alltså med att springa 3 min, vilade 1 min, sprang 2 min, vilade 1 min och sen 1 min löpning innan vi började om med 3 min igen. Tre serier och en sista 2 minutare som avslutning.)

Ett riktigt kul pass. Grymt jobbigt och aplätt att få upp pulsen. :)

I tisdags körde vi ATC:n på Actic. Jobbigt och svettigt som vanligt. Jag kände av löpintervallerna och fick syra i benen på uppvärmningen i backen bakom Actic. Jobbigast på passet var annars chinsen (45 sekunder chins är grymt), en ny mag- och tricepsövning i TRX och när vi skulle växla mellan att göra armhävningar och tricepsdips på en stepbräda genom att svinga oss mellan de olika positionerna.

I onsdags var jag helt slut efter en hektisk jobbdag. Klubbpass intervaller stod på schemat och jag stack dit utan några som helst ambitioner. Jag visste inte vad jag skulle orka men det kändes bättre än väntat. Vi körde 900 m långa intervaller i en svacka och för ovanlighetens skull låg vinden så att intervalltiderna blev väldigt lika på båda hållen. Jag blev trött men fick upp pulsen fint. Riktigt bra sparring av klubbkompisarna och jämn fart på alla.

Torsdagen blev vilodag eftersom vi bestämt oss för att springa en tävling på lördagen. På fredagen skulle jag på kräftskiva efter jobbet och sprang bara en kort sväng innan frukost för att inte sega till för mycket.

Och så var det lördag och dags för Trelleborgsloppet. 10 km på en tvåvarvsbana. Varmare än väntat och riktigt svettigt under uppvärmningen. Målet var självklart att slå mitt tidigare rekord på 10 km. (42.52 från Malmömilen i år.) Det gick dock inte riktigt som önskat.

Min tävlingsberättelse från Funbeat löd så här:

"Trelleborgsloppet. Väggade efter typ 3 km. Tog rygg på en tjej som jag vet är snabbare än mig men som visade sig ha blivit mycket snabbare senaste tiden. Tänkte att en snabb, rutinerad rygg skulle vara värdefull men visste inte att hon satsade ner mot 40 minuter. Tyckte det gick lite fort i början men tänkte att det var ett lättsprunget parti och att det kanske var ok att det gick lite fort där men när det övergick till grus och blev lite tyngre var det helt kört. Benen var som betong. Pulsen var skyhög och sntthastigheten rasade trots att det kändes som att jag rörde mig i slowmotion. Återhämtade mig inte det minsta trots lägre fart. Insåg att pers var utom räckhåll och tyckte det kändes meningslöst att fortsätta. Frestades av tanken att bryta och/eller att stanna och gå många gånger under loppet men övertalade mig själv att det är ett ännu större misslyckande att bryta än att fortsätta och få en dålig tid. Kämpa! Jag tänkte om och intalade mig själv att jag i alla fall skulle få till ett bra träningspass. 44 minuter A3. Fanns inget tryck överhuvudtaget i kroppen ens på sista kilometern. Nån gång kanske jag lär mig."

Uppvärmning vid starten 

Gustaf gjorde ungefär samma misstag som mig men lyckades hejda sig lite tidigare och klappade inte ihop totalt.

Skillnaden på rullskidor/skidor och löpning är verkligen markant just på tävling. På skidor kommer det alltid en utförsbacke och en chans till en micropaus, ett andetag, en liten pulssänkning. I löpning får man ju aldrig vila! Men jag samlar nyttiga erfarenheter och hoppas att jag nån gång kan lära mig att hitta rätt ansträngningsnivå och att inte ryckas med i stundens hetta eller fega för mycket.

Hemma från tävlingen började dagens verkligt stora utmaning då vi skulle förbereda för kvällens kräftskiva. Städning, bakning och matlagning stod på schemat och vi var ungefär lika pigga som tävlingen gått bra. Vi var faktiskt riktigt risiga ett tag där på eftermiddagen men när allt var i fas fanns det en stund över för en powernap. Efter det kändes det i alla fall lite bättre och när gästerna väl kom mådde vi mycket bättre igen.

En av gästerna var en 10 veckor gammal Staffordshire Bullterrier och Gösta uppskattade verkligen lekkamraten. :)

Idag har vi haft en riktigt slapp dag. I en svag stund planerade vi för två pass men vi enades snart om att vi skulle vara nöjda med att få till ett. :)

Styrka på gymmet var efterlängtat och känslan i kroppen var bättre än väntat, framförallt i benen. Jag har märkt att benövningarna ofta går bättre för mig efter hårda löppass när jag inte alls väntar mig det och vice verca. Varför?

Jag körde igenom hela kroppen idag och körde maxstyrka på allt utom vadpress, mina prehabövningar och bellyback. Testade bland annat 50 kg i bänkpress för första gången men klarade bara 2 innan Gustaf fick hjälpa mig. Gick ner till 47,5 på efterföljande och klarade 3 + en sista med lite ass. Höjde till 50 kg på tricepspress (4, 3, 3, 3). Ökade på benpressmaskinen (tror det var till 150 kg), körde 4x4 på 65 kg på knäböj. Avslutade passet med vadpress i smithmaskin, rehabövningar och mage/rygg.

Skönt pass.
Styrketräning är så jäkla kul! :)

Hemma igen slängde vi ihop en fransk fisksoppa med lite rester från gårdagen som fond och med Gustafs aioli och "ett fantastiskt bröd" som jag bakat som tillbehör.

De senaste dagarna har nog kaloriintaget varit betydligt högre än förbrukningen. ;-)

Ny vecka, nya tag!

Hejdå bloggen.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar