torsdag 26 september 2013

ColdZyme - munspray mot förkylning

Idag träffade jag Ulf Blom som är marknadschef på företaget Enzymatica här i Lund. Jag har tidigare hjälpt dem med profilering av deras lokaler och nu har de flyttat till nya lokaler och behöver lite hjälp igen.

Det är ett väldigt spännande företag och första gången jag träffade Ulf fick jag med mig ett prov på deras produkt; "Coldzyme". ColdZyme är ett förkylningsspray som verkar förebyggande/förkortar sjukdomsperioden vid förkylningsinfektioner. Jag använde sprayet flitigt hela förrförra säsongen. (Extra flitigt på tåget hem från Marcialonga 2012 när vi delade kupé med två kräkhostiga tyskar tex.)ColdZyme Munspray är registerat hos läkemedelsverket som medicintekniskprodukt, klass I med indikation att det kan reducera risken för en förkylning eller förkorta den. ColdZyme säljs på Apoteket.

Jag fick med mig två förpackningar att testa under vintern! Nice!
Allt som kan hålla förkylningar borta är värt att testa!

Ulf berättade att det har samarbete med många olika grupper av idrottare. Bla. använder Maria Rydqvist och flera andra skidåkare och skidskyttar på landslagsnivå ColdZyme.

Han berättade även om en väldigt spännande studie i Lund där de fått tillåtelse att smitta friska människor (studenter som gärna är sjuka mot betalning ;-)) med en förkylningsinfektion för att kunna utvärdera produktens effekter. I studien visade man att Coldzyme mer än halverade en förkylning jämfört med placebo, (3 förkylningsdagar i coldzyme gruppen jämfört med 6,5 i placebogruppen)

Nu håller jag tummarna att jag klarar mig från förkylningar och kan träna på ostört den här säsongen!

Lite om bakgrunden till produkten från www.coldzyme.se:
"Vår historia börjar på 1970-talet. Den isländske forskaren professor Jon Bragi Bjarnason uppmärksammade att personal i fiskrenseriet hade ovanligt hela och mjuka händer. Med tanke på att de rensade fisk borde händerna snarare varit spruckna och såriga. Fanns det något i fisken som verkade helande och läkande? Svaret var ja. Forskargruppen kunde visa att hos vissa köldanpassade marina organismer finns ett enzym med goda läkande egenskaper. (1, 2)
När enzymet kommer i kontakt med människans varma hud och slemhinnor blir det superaktivt och bildar ett effektivt skydd mot virus och bakterier. Utvecklingsarbetet ledde så småningom till ett världspatent på det marina enzymet, (köldanpassat trypsin). År 2007 grundas Enzymatica och förvärvar globala rättigheter att utveckla/sälja produkter som innehåller det marina enzymet. Produktserien ColdZyme lanseras."

2 kommentarer :

  1. Tack!

    Detta måste jag bara pröva!

    SvaraRadera
  2. Spännande, måste jag nästan testa i vinter..:)

    SvaraRadera