lördag 9 februari 2013

Orsa Ski Marathon 2013 - summering av loppet

Det här med diagonalåkning alltså. ;-)


Ni som följer bloggen vet ju att jag sliter för att bli en mer allround-skidåkare och inte bara en stakfjant. ;-) Ibland känns det som att det tar sig. Ibland känns det som att jag stampar på stället eller glider baklänges i uppförsbackarna. ;-)


Idag var det nog iofs lika mycket en allmänt dålig dag, framförallt motivationsmässigt, som dålig teknik som ställde till det och jag är inte på långa vägar så besviken på min prestation som förra året. Jag vet att jag kan bättre än så här. Men inte idag.

På väg till starten


Tidigt vid starten för att lägga ut skidor...


Jag slutade som 5:a i D21 på nästan exakt samma tid som förra året. (Då var jag 11.) Det var lite trögare, blåsigare och lite snöigt i år och täten körde typ 7 min långsammare och jag var 4 min närmare Annika Löfström i år. Ett litet steg framåt men fortfarande ett klent resultat. 

Jag var opepp innan. Ungefär som innan Jizerska förra året när allt kändes skit innan och både jag och Gustaf gett upp innan loppet ens börjat. Jag hade nog faktiskt inte trott att halsen skulle kännas bra idag men det gjorde den så det var ingen tvekan om att köra. Kanske var det för att jag trott att jag ens skulle kunna köra som jag inte alls var så nervös innan som jag brukar vara och kände mig allmänt loj och omotiverad under loppet. 

Försökte peppa upp mig med musik.
(Na, na, nah! med Movits!/Timbuktu piggade iaf upp lite.)

I början körde jag och funderade om gårdagens pass kanske var lite för långt och inte tillräckligt lugnt eftersom musklerna kändes trötta. Eller om jag trots allt har nått skit i kroppen. Jag flåsade som en älg i första backarna men pulsen gick inte upp så högt. Musklerna kändes dock bättre efterhand. 

Eftersom jag tappade mycket på andra varvet förra året var planen i år att ta det lugnare i början och kunna hålla hyfsat jämn fart på varven. Ett av två funkade. Jag tog det lugnt men tappade ändå mycket. ;-) Jag hade lägre snittpuls (knappt 87%) än jag brukar ha på tävling och var för pigg vid målgång. 

Jag kunde inte motivera mig att pressa på mer under loppet utan låg på en bekväm ansträngningsnivå. Kanske var det för att jag vet att det här ett seedningslopp som passar mig dåligt och där jag verkligen skulle behövt prestera på toppen av min förmåga för att ens vara i närheten av att seeda mig till led 3 (som jag redan står i efter stakorgien på Tjejvasan). 

Istället blev det en njutbar utflykt idag och det kändes snarare som ett lite hårdare träningspass än tävling. Skidorna funkade bra så dem kan jag tyvärr inte skylla på den här gången. ;-) Jag hade helt ok fäste och bra glid förutom ett parti på vägen. Där blåste det dessutom ganska friskt och jag låg och tog vind eftersom jag inte hade nån att ta rygg på. 

Det gick i alla fall bättre uppför än förra året men jag tappar fortfarande för mycket när det blir längre, lite brantare diagonalpartier. Jag fegar nog lite mycket också eftersom jag tycker det är lätt att köra på för hårt uppför. Och så var jag som sagt inte motiverad att ta ut mig.

Men det blev i alla fall en bra genomkörare och bra diagonalträning idag! :)
Hoppas på revansch nästa år och att jag kan pressa mig och få ut allt jag har då. 

Buffé på värdshuset och
pannkakor till efterrätt!


Det bästa med dagens tävling var annars Gustafs prestation. Jag är så himla stolt över honom! Han imponerade stort med sin 33:e plats och en solklar plats i led 1 på Vasaloppet (om inte seedningsgruppen får hjärnsläpp). Grymt bra jobbat. 

Nu är det sovdags och i morgon bär det av upp till Bruksvallarna. 
Återkommer med rapporter under veckan!


Loppet i siffor:
Tid: 2.50.10
(Vid varvningen: 1.19.17)
Sträcka: 42,54 km
Snittfart: 15 km/h
Maxfart: 34,8 km/h
Placering: 5/25 i D21 (+35:32)
Snittpuls: 87% av max
Maxpuls: 94% av max

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar