söndag 31 december 2017

Gott nytt år!

Nu är vi tillbaka i Bonäs igen efter julfirande i Skåne. Det var skönt med några lugna, lediga dagar med släkt och vänner men riktigt trist väder som inte bidrog något till julstämningen.

Julfirandet var ungefär som vanligt. Själva julafton inleddes med en morgonjogg för att göra plats för så mycket julmat som möjligt, följdes upp med en dansk jullunch, fika, Kalle och julklappsutdelning nummer 1 hos Fias familj och avslutades på kvällen hos Adams familj med julmiddag, julklappsutdelning 2 och mys.

En sak som inte var som vanligt i år var att vi för första gången firade jul utan vare sig julskinka eller något annat kött på julbordet. Det hade vi aldrig trott skulle hända om någon sagt det för några år sedan men idag är situationen annorlunda och det kändes inte alls som någon uppoffring utan vi njöt av maten på ett spännande julbord med nya härliga rätter!


Årets julkola blev vegansk!
(Det här receptet men iMat havregrädde istället för
vanlig grädde och smaklös kokosolja istället för smör. Mkt gott!)

Invigt julklappswoken i veckan
(Ronneby "ultra light" gjutjärn)

En annan sak som inte heller var riktigt som vanligt var ju att jag (Fia) fick hålla mig till alkoholfri glögg och öl...;-)

Den här alkoholfria godingen hade
mamma köpt på systemet. God som drink!
Stark, god smak av ingefära och inte riktigt lika
sötsliskig som annan "ginger beer" jag smakat...

För några veckor sen, samtidigt som vi var på klubbläger i Bruksvallarna, passerade vi vecka 20, alltså halvvägs in i graviditeten. Det firade vi med den mesta träningsveckan på länge...;-) (Riktigt så var det kanske inte, lägret var planerat sen länge men sammanföll trevligt nog med både det här och Adams födelsedag...)

Nu har magen börjat ge sig tillkänna lite mer. Jag köpte en ny underställströja, en storlek större än min vanliga storlek, innan vi åkte iväg till Bruks och fick låna en underställströja och en gammal jacka av Adam eftersom jackan börjar bli på gränsen till för kort över magen. (Bra gravidtips att köpa herrstorlek på underställströja/sno tröja från sambo då de är längre!)

På kvällarna mös jag runt i sina nya 2XU för tjockisar. ("Prenatal sport compression tights" är det mer formella namnet...;-)) Så nöjd att mina favvobyxor finns även för gravida! :)

Så här tjock är jag inte än men jag
börjar växa i mina byxor!

Efter lägret, och drygt 15 h på skidor för min del, hade jag behövt lite lugn och återhämtning. Men när vi kom hem till vår lilla stuga i Bonäs på söndagskvällen var det bara att packa om och ställa klockan på 4.00. Ångesten var påtaglig! Femtåget från Mora och tre dagars kurs och studiebesök i Stockholm väntade. Först en fysiskt påfrestande helg och sen en psykiskt påfrestande storstadsvistelse. ;-) Jag längtade hem till Bonäs när jag satt på pendeltåget för att ta mig ut till studiebesöket i Järfälla på onsdagsmorgonen.

När jag kom hem på onsdagskvällen var jag helt slut. Jag hade optimistiskt nog bokat ett hotell med gym men hade inte ens funderat på att göra ett besök till det på kvällen efter kursen...;-) Jag hade lite förkylningskänningar och försökte bara vila upp mig så mycket det gick. Så om veckan i Bruksvallarna var min mesta träningsvecka på länge var den här veckan den sämsta på ännu längre. Men förkylningen höll sig i alla fall i schack så jag är ändå nöjd att kunna skriva in det i träningdagsboken som en återhämtningsvecka istället för en sjukvecka!

Ett härligt sista löppass i Bonässkogen
innan julledigheten i SkåneJag är väldigt glad och tacksam över att jag inte har mått illa under graviditeten så här långt. Första tiden var jag dock väldigt trött och började undra hur jag överhuvudtaget skulle orka träna under graviditeten. Men det släppte efter ett tag och senaste tiden har jag mått väldigt bra.

Känslan i kroppen är ganska bra men jag har tränat mindre, inte bara på grund av graviditeten, och de extra kilona borde väl också påverka kapaciteten ganska mycket även om jag inte tycker att jag känner mig så tung som vågen visar. Så även om tekniken och känslan i kroppen är ganska bra så är farten inte så mycket att skryta med. Och jag flåsar oproportionerligt mycket vid minsta lilla ansträngning! Det började för övrigt väldigt tidigt, långt innan magen började växa. Det allra första kroppsliga förändringen jag märkte av var annars att jag fick en liten konstig inbuktning ovanför naveln som jag inte haft förut.

Jag har tränat på så mycket jag orkat och hunnit med utgångspunkten att försöka upprätthålla formen så gott det går men inte pressa på i prestationshöjande syfte. Det kändes lite konstigt i början innan jag vant mig vid att flåsa mer vid längre ansträngning. ;-) Jag var lite osäker på hur mycket jag skulle ta i och tog det kanske onödigt lugnt i början innan jag började känna min kropp lite bättre igen.

I fredags efter jobbet körde jag ett entimmespass i Hemus innan jag hämtade upp Adam när han slutade jobba. Igår körde vi ett eftermiddagspass i Grönklitt och idag avslutade vi året med ett klassiskt pass från Eldris upp till Norra Garberg. Det är en jättefin (men jobbig!) tur som jag inte kört på väldigt länge så det blev ett väldigt bra pass.

Eftermiddagspass i Grönklitt igår

Årets sista träningspass:
Eldris - Norra Garberg tor

Adam stakade bara men det blev diagonalorgie deluxe för mig. Magen börjar göra sig lite påmind i stakningen och jag gick redan i höstas in för att köra mer benåkning än tidigare år då det kommer bli svårt att hänga i med stakningen hela graviditeten. Mycket bra för diagonaltekniken, benstyrkan och flåset, sämre för överkroppsstyrkan. Nu måste jag verkligen komma igång med överkroppsträningen så jag inte förtvinar helt...

Diagonalåkning...

...och ännu mer diagonalåkning...

Lite lagom slöa ska vi försöka ladda om för nyårsfirande i Bonäs! :)
Återkommer med en summering av 2017 i början på det nya året.

Vi ser fram emot ett mycket spännande 2018! :D
Gott nytt år!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar