tisdag 4 juli 2017

En Norgehistoria i tre delar - del 1 - Besseggen

Igår kom vi hem till Bonäs igen efter lite mer än två veckor på resande fot. Första delen av semestern tillbringade vi i Skåne. När bilen äntligen var lagad och besiktigad packade vi ihop våra prylar och drog till Norge. Bilen är ju nu även uppdaterad med cykelställ så för första gången åkte vi på semester med våra MTB:s. Däremot hade rullskidorna fått stanna hemma för att minska mängden prylar lite.

Förra året fick vi våra cravings efter höga berg något stillade av den fantastiska resan till alperna som vi gjorde tillsammans med Oskar och Tina.  (Då sprang vi Ultraks i Schweiz och supportade Oskar under UTMB.)

Året innan var vi i Norge på "sommar"-semester och även om inte vädret var det bästa har vi varit väldigt sugna på att åka dit igen sen dess. Egentligen drömmer vi om att åka till Lofoten men eftersom bilstrulet gjorde att vi inte hade så många dagar över att resa på var det uteslutet den här gången. Det är ju så himla långt upp dit! Nu satsade vi på semester på närmare håll istället.

Som vanligt när vi ger oss ut var vissa saker väldigt välplanerade, som tex. vad vi skulle äta, och andra inte alls; som tex. vart vi skulle åka. ;-) När vi satte oss i bilen i Skåne hade vi funderat på att åka till Sjusjöen men hann planera om flera gånger under bilfärden och efter ett vägval i Oslo hamnade vi tillslut i Jotunheimen. Väderprognoserna och magkänslan fick styra.

Jotunheimen är en nationalpark i Norge. Här ligger bland annat Norges högsta berg; Galdhöpiggen. Det hann vi inte med att bestiga den här gången utan på onsdagskvällen slog vi läger i Gjendesheim vid sjön Gjende för att ta oss upp på "Besseggen" under morgondagen.

Här kan man bo!

Liten bil med mycket prylar...

Den här gången hade vi förberett oss på det värsta och packat ner vinterkläder men överraskades av solsken,  relativt varmt väder och inte så mycket blåst. Vi hade bävat lite inför tältandet så vi var väldigt nöjda med det.

På torsdagsmorgonen började vi vår tur upp på berget. "Besseggen" är en bergskam som ligger mellan den lilla orten Memurubu och vårt basecamp i Gjendesheim och delar av sträckan bjuder på riktigt utmanande terräng (läs klättring) och hisnande vyer.

Adam på väg nedför Besseggen från "fel håll"
- vanligare att man går från Memurubu till Gjendesheim

Liten Adam

Stor Adam

Klättra uppför på vägen tillbaka var betydligt
 mindre läskigt än att klättra nedför....

Fia försöker glömma bort sin höjdrädsla

Vi hade med oss matsäck och planerade att tillbringa hela dagen på fjället. Förra gången vi var där vände vi tillbaka till Gjendesheim innan vi nådde fram till Memurubu men den här gången började vi fundera på att ta oss hela vägen ner till Memurubu och tillbaka till Gjendesheim igen.

Lunch: 24h meal uppvärmd med heater
Cool grej! Gott med varm mat på fjället!


Totalt 28 km och ca 2000 höjdmeter skulle turen i så fall landa på. Fia har haft ont i ett knä sen en smärre cykelincident i Skåne men hade haft liiite känningar i det redan innan under löpning så när det gjorde sig påmint under turen visste hon inte vad som var vad och hur hon skulle hantera det. Så det blev all-in första passet, hålla tummarna och hoppas på det bästa. När vi vände nere i Memurubu efter nästan 3,5 h effektiv tid var vi inte helt fräscha och funderade lite på vad vi gett oss in på. Men vi tog oss hemåt, sakta men säkert, och fick en riktigt fin dag! :)

Så här kändes det inte när vi skulle vända tillbaka...;-)Tillbaka i Gjendesheim efter en heldag på fjället

1 kommentar :