söndag 16 juli 2017

Fäbodlunken 2017

Igår sprang jag (Adam) årets första "korta" löptävling. Fäbodlunken är 12 km lång. Man startar vid Gesunda, springer upp på Ekorrberget där man tar drygt 100 hm de första 2 kilometerna. Sen bär det av neråt mot Mångberg och vidare uppåt igen mot målet på Åsengården. En rolig och fin bansträckning med ganska mycket stigning. Förra året missade jag tävlingen pga av jobb men i år tog jag ledigt för att kunna springa. Fia kunde dessvärre inte vara med och springa eftersom hon har strul med ett knä och var hos en naprapat dagen innan.

Uppvärmning

Jag har varit ganska sliten denna veckan efter Mora Trail i söndags vilket jag har märkt på träning i veckan. Nu i juli jobbar jag heltid på Johns också så både träningen och återhämtningen blir lite lidande. Jag försöker köra lite mer högintensiv träning istället och strunta i mängden.

Innan start

Det som jag gjort bra på de långa loppen jag sprungit är att jag öppnat väldigt kontrollerat och sen kunnat öka och plocka lite placeringar. Men det vågade jag inte igår; jag tänkte att banan är för kort för att kunna ta igen något på. Jag ville också testa att gå ut lite hårdare också och se hur det gick. Det gick väl sådär... Alla sprang på som tusan i början och jag försökte bara hänga på så gott jag kunde. Benen kändes ganska bra i första stigningen men jag var riktigt flåsig. När jag kom till toppen och skulle börja springa ner fick jag känna på en syreskuld som hette duga. Jag hade tagit rygg på en tjej från IFK Mora och jag fick slita ordentligt för att hänga på. Efter ca 5 km kommer man ut på en grusväg och här var benen tokstumma och magen började göra ont. Helt klart att min kropp inte är van vid så hög belastning under så lång tid.

Jag tog lite dricka av Fia som stod längs med grusvägen men fick inte i mig särskilt mycket. Jag drog ner på tempot och försökte komma in i loppet igen. När jag kom in i skogen igen började det gå lite bättre och jag kunde öka tempot något. Mitt tidsmål från start var att hamna ett par minuter under timmen men jag fick ändra det till att klara loppet under timmen. Det hjälpte mig verkligen att hålla uppe tempot på de plattare partierna också. Eftersom de sista två kilometerna går uppför var jag tvungen att ha lite tidsmarginal innan de började. Snittfarten jag var tvungen att hålla var 5 min/km.

Jag hade plockat någon placering utför innan sista backen började och jag fick verkligen kriga hela vägen in i mål för att hålla honom bakom mig och för att klara mitt tidsmål. Sjukt jobbigt och tufft lopp men så härligt att ligga helt utslagen i målet. :D

Spurten!Det är ingen prestation att skryta över direkt, det positiva är att det finns rum för förbättring på många håll! ;) T.ex uppvärmningen och ATT INTE STRESSA I STARTEN! Något jag dock måste få bättre pli på är magen. Det är jätteviktigt, funkar inte den så går det inte att springa. Jag får kanske tänka över vad jag äter innan loppen lite noggrannare?

Loppet i siffror:
Sträcka: 12 km
Tid: 59:??
Placering:??
Maxpuls: 179 (93%)
Snittpuls: 171 (89%)

Efter loppet mötte vi upp några kompisar från Skåne som varit på semester i Tällberg i veckan. Vi besteg Gesunda för att visa dem den vackra vyn. På kvällen grillade vi hemma hos oss och njöt av kvällsvärmen! :)

Paragliding från toppen av GesundaLite bilder från loppet som Fia tog:

Axel Bergsten

Jonas Buud


Tim Magnusson


Första dam


Lena Viklund 

Jacob Gustafsson

Segraren i herrklassen

Andra man i mål

Jonas Buud slutade som trea

Placering 1, 2 och 3

Axel Bergsten fyraAnders Solin
Damvinnaren

1 kommentar :

  1. Du det är ingen lek att köra en löptävling en (!) vecka efter en ultramara! Men du är sannolikt ytterst vältränad.

    SvaraRadera