söndag 10 juli 2016

Mora Trail 2016 - 15 km på Bananbanan

Idag sprang vi premiärupplagan av "Mora Trail", dvs Bananbanan i Läde + förlängning, totalt 15 km. Det fanns tre klasser att välja på; 15/30/45 km. Eftersom vi tränat på ganska bra i veckan och körde ett riktigt långt rullskidpass på 4:40 i förrgår bestämde vi oss för att det fick räcka med 15 km. Bra val tycker vi så här i efterhand! ;-)

Igår hade vi vilodag och laddade upp med grillat på kvällen. Frida var och hälsade på i vår lilla stuga och hade med sig en perfekt uppladdningsefterrätt; kladdkaka med jordgubbar och grädde. 

Vid 11 skulle starten gå och vi var på plats en timme innan för att hämta ut nummerlappar och värma upp. Vi värmde upp ordentligt innan tävlingen för att försöka få igång benen lite efter vilodagen och körde lite hårdare uppvärmning än vanligt. Adam hjälpte Fia att massera och mjuka upp hennes vader som fortfarande strular och begränsar henne under tung löpning uppför.

Adam innan start

Tälttoaletter. Ganska så varmt i dem...

Efter sista toabesöket ställde vi upp på starten och inväntade startsignalen. 

Vi sprang banan för en vecka sen och hade den färskt i minnet. Den är relativt kuperad och ganska smal och lite knixig på sina ställen utför. Men väldigt fin och kul!

Så här skriver tävlingsarrangören IFK Mora OK på hemsidan:

"Starten sker vid Vasaloppsspåret i fäboden Läde, mitt emellan kontrollerna Hökberg och Eldris.

Första kilometrarna bjuder på rejäl ”motbackslöpning” när man tar sig upp för Hökberget på väg mot fäboden Hökberg. En mytomspunnen fäbod där Mora-Nisse hade sitt sommarställe och man bjuds på en bedårande utsikt ner mot Gopshusberget och Spjutmodammen.

Härifrån rullar det sedan nedåt tills man når Österdalälven vars kant man sedan följer. Det är småkuperat och knixiga småbackar hela den slingrande stigen tillbaka längs älven i den storslagna tallskogen.

I Läde viker vi av BanAnna och avslutningsvis få ett flackt parti delvis på vägar inne i fäboden där framförallt 30 och 45 km löparna får ett välbehövligt lättlöpt parti."

Enl. arrangören går 75% på stig, 15% på grusväg och 10 % på asfalt och det totala stigningen uppskattas till 450 hm/varv.

Bansträckningen

Fia hade stor respekt för starten som går mycket uppför i nästan 3 km och hade ställt in sig på att gå ut väldigt lugnt och spara krutet till de partier som hon är starkare i. Adam som har förbättrat sin uppförslöpning något har tappat på platt löpning så hans största farhåga var de sista två kilometerna som var platta och gick på asfalt. 

Loppet gick ganska bra för oss båda. Vädret var strålande men inte riktigt lika varmt som förra tävlingen i Orsa. Vi är inga bra löpare men vi är nöjda med hur vi la upp loppet och att vi höll hela vägen. Fias vader höll uppför och Adams ben dog inte på asfalten.

Så nöjda och glada summerar vi ett roligt slut på en bra träningsvecka! :)

Fia på väg uppför det brantaste partiet på banan
Foto: Gert Nestler 

Loppet i siffror: 
Sträcka: 15 km
Höjdmeter: ca 450?

Fia
Tid: 1:29:59 
Snittpuls: 90%
Maxpuls: 95%
Placering: 9/36

Adam
Tid: 1:18:14
Snittpuls: 87%
Maxpuls: 93%
Placering: 12/41

Resultat från dagen finns här

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar