tisdag 8 juli 2014

SM i rullskidor

Förra året gick rullskids-SM i fristil i Halmstad. Jag blev rent förbluffad då över hur otroligt snabbt de bästa åker. Detta året var jag väl medveten om hur fort det går men jag har ju faktiskt blivit ganska mycket bättre också. Tyvärr fick jag se mig lika förbluffad i år som 2013. Det positiva var att jag inte tappade så mycket på mina klubbkamrater detta året. Så framåt har det ändå gått!


Jag och Fia åkte upp till Borås tillsammans med Oskar och Tina. Klubben hade hyrt en stuga 30 minuter utanför Borås som vi alla bodde i. Stugan låg på Majblommegården i Tvärred, precis intill en sjö. På vägen upp stannade vi till på Ica och handlade mat inför helgen. Det blir en hel del mat och fika till ett gäng hungriga skidåkare (särskilt Oskar som äter som en häst). Senare på kvällen fikade vi med lite kladdkaka och jordgubbar!

Vårt boende "Kungens stuga"

Dagen efter, på fredagen åkte vi in till Borås vid åtta-tiden. Vi hämtade ut nummerlappar och testade banan ordentligt. Jag och Fia träffade Johan från Elpex och fick ut nya vassa tävlingsskidor från Elpex (recension kommer senare). Starten förr herrarna gick klockan 10:10 och det var 20 km på en 1.5 km bana som gällde. Banan gick för övrigt mitt inne i centrala Borås och hade ett par stigningar vilket gjorde det hela lite mer spännande. Till start var det över 50 st och jag fick starta längst bak av de åkare som hade FIS-poäng eftersom jag hade lyckats skrapa ihop lite från SM i vintras. Det var såklart fullt blås från start även detta året och jag fick verkligen köra allt vad jag hade för att hänga med. Mina krafter räckte ett varv sen fick jag släppa klungan. Efter ytterligare något varv var nästan hela klubben samlad i samma klunga utan några andra. Jag visste att det bara var en tidsfråga innan jag skulle bli varvad men jag ville hinna så många varv som möjligt! Jag tog ett varv i taget och försökte hålla ut så gott jag kunde. På sjätte varvet hände det; strax innan varvning så kom först motorcykeln och sen tätklungan. Det blev ett varv mer än i Halmstad. Inte riktigt nöjd med det men de körde fortare detta året räknade vi ut, en viss tröst iallafall. Jag tror min puls låg på runt 96% under hela loppet så där fanns inget mer att hämta, möjligtvis kunde benen varit lite piggare.

Elpex racer skate!

Rickard, Daniel och jag i första svängen.

Fia får själv skriva lite om sin upplevelse av helgen:

Eftersom ett helt gäng från klubben skulle åka upp till Borås tyckte jag att jag lika väl kunde ställa upp och tävla jag med. Jag visste att jag skulle bli sjukt sugen om jag bara skulle stå bredvid att titta på och all publicitet är bra publicitet. Så ytterligare ett "Ski Team Skåne" i resultatlistan och lite TV-tid kan ju aldrig vara fel. Att köra SM trots usel skateteknik kanske inte är det mest naturliga annars men jag tog fasta på coach Håkans devis om att "tävling är bästa träning". Tekniken har faktiskt gått framåt en del på sistone men efter ett varv när jag försökt hänga med så gott jag kunde var jag fruktansvärt stum i benen och hade ont i fötterna och kunde inte alls hålla ihop den lilla tekniken jag har lyckats skrapa ihop. Jag blev lättad när jag blev varvad efter en knapp kvart av grymma Marika Sundin som vann loppet överlägset. x) Trots den väntade floppen prestationsmässigt hade tävlingen en positiv effekt! Det var sjukt inspirerande att se alla duktiga åkare och spännande och kul att köra på en stadsbana. Och jag hoppas att jag kan inspirera fler tjejer att tävla. Träningsmotivationen är på topp och jag kommer köra på med skaten som ett bra träningskomplement utan några höga ambitioner. Skate är sjukt kul! :) Hela helgen var väldigt lyckad med mysigt boende på Majblommegården med härliga klubbkamrater, god mat och toppensupport från klubben. Stort tack till Håkan, Lotta och Tina!

Sjön vid boendet

Efter loppet åt vi lunch inne i Borås innan vi åkte tillbaka till stugan. Det var väldigt skönt väder när vi kom tillbaka så jag och Fia passade på att springa en sväng. Det var vanlig asfaltsväg men rätt kuperad, jag valde att gå upp för det flesta backarna för att spara så mycket ben som möjligt. På kvällen hade vi mys med klubben, vi grillade kött, korv och marshmallows.

Ski Team Skåne utspisar kvällsmat

Resultat för de som inte blev varvade finns här.

På lördagen fick vi gå upp tidigare. Kvalet till sprintstafetten började 08:30 och vi skulle åka hem direkt efter tävlingen så allt var tvunget att vara klarpackat. I sprintstafett kör man två och två. Tre varv var, dock var annat så att man kan vila lite. Precis som på vintern alltså. Det är en väldigt rolig tävlingstyp. Man tar i lite extra när man kör i lag, iallafall jag. Totalt var det 22 lag, uppdelat på två heat. I första heatet startade vårt första lag med Gustaf och Daniel, samt vårt andra lag med jag och Rickard. Andra åkare som var med var bl.a. Tobias Westman, Samuel Norlén, Kalle Westberg. Det bästa rullskidsåkare man kan möta alltså!

Uppvärmning

Jag gick ut som första åkare och Rickard som andra. Det var samma visa denna gången, fullt blås från början. Jag låg efter redan efter 100 meter men det är bara att bita i, det var ändå ett lag bakom  oss! Mellan varven pepptalkade Fia mig och servade mig med dricka. Ett varv tog under 3 minuter så det är ingen lång återhämtning man fick. Jag och Rickard slutade näst sist i heatet men var ganska nöjda ändå. I andra heatet startade Johannes och Oskar som vårt tredje lag. De gjorde ett bra lopp och körde ifrån IK Sterns tredjelag som de körde med tillsammans ett tag men Johannes gjorde ett ryck i backen som de lyckades hålla hela vägen! Tyvärr gick ingen av Ski Team Skånes lag vidare men det var väldigt roligt!

Erik Wickström, Rickard, Daniel och jag

Åkare, coach, ett par skrapsår och en stor biceps!

Efter vi hade åkt duschade vi på badhuset precis bredvid. Jag och Fia passade på att gå en runda på stan innan finalen som var klockan 11:00. Vinnaren blev Tobias Westman och Samuel Norlén från IK Stern. Sjukt coolt att vinna SM som 41-åring! Mycket inspirerande för mig som börjat åka skidor relativt sent i livet. När vi sett finalen åkte vi hem till Skåne och nu väntar en period med mycket mängdträning!

2 kommentarer :

  1. Grymt bra kämpat ändå! :)) Och på tal om din biceps: https://www.youtube.com/watch?v=H-nIBAM1P0s.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Danne! :) Ja det var den jag tänkte på med x)

      Radera