onsdag 11 april 2018

Grönklittsjakten 2018

Då var säsongens sista skidtävling åkt! Grönklittjakten är en två dagars tävling, första dagen är det 15 km skate med individuell start och dagen efter är det 10 km klassiskt jaktstart baserat på resultatet från dagen innan. En riktigt rolig vårtävling! :) Det är oerhört många juniorer som kör tävlingen. Första start var 09:30 och jag startade 12.55, först i H21... Gillar inte att gå ut först så det var bra att jag fick öva på det med! ;-)

I och med den sena starten kunde jag ta det lugnt på förmiddagen och ta lite sovmorgon. Vi kollade på Ski Classics och tog det lugnt bara. :) Imponerande av Gerdalen att åka ifrån landslagsåkare på en så kuperad bana. Han och Aukland hade nog kunnat prestera ganska bra på OS femmilen.


När jag kom upp till Grönklitt mötte jag Johannes från klubben och vi hämtade ut våra nummerlappar. Sen tog jag och sprang en sväng innan jag värmde upp det sista på skidorna. Planen  var att gå ut ganska hårt och se om jag hade en bra dag eller inte. Sen är det ju lika bra att köra snabbt innan man blir trött! ;-) Startande 30 sek bakom mig hade jag Stefan Ekman som jag brukar köra ganska jämt med, dock brukar han för det mesta dra det längsta strået.

Föret var snabbt. Nästan isigt på sina ställen. Om det var en för- eller nackdel för mig vet jag inte men det kändes ganska bra på det första av de tre varven. Det var ingen som kom ikapp mig. Inte heller på det andra varvet. Dock såg jag Ekman och en från Garphyttan som började närma sig. In på sista varvet började jag bli rejält stum i benen. Jag hade ingen jättemjölksyra och jag låg inte jättehögt i puls men benen orkade inte hålla samma fart. Efter varvningen kom Hedbys ikapp mig. Jag tog rygg på honom och kunde lätt hålla hans rygg ett par stigningar. Sen måste han tröttnat på att jag fick draghjälp, han gjorde en ganska kraftig tempoökning och då hängde jag inte med. Det var synd att inte fler åkare kom ikapp mig lite tidigare så att jag kunde gått i rygg på någon. Det var väl bara 1 kilometer som jag fick draghjälp.

Loppet i siffror:
Sträcka: 14.3 km
Tid: 37:33 (+4.42)
Placering: 15/19
Snittpuls: 170 (89%)
Maxpuls: 181 (94%)

Det blev ändå ett helt okej lopp. Jag ångrar att jag inte körde på lite hårdare under andra varvet. Hade varit kul att se hur kroppen hade svarat. På kvällen kom Johannes och lånade vår vallabod och käkade middag. Det bjöds på veggietacos! :)

Resultat lördag här

På söndagen var starten lite tidigare, vädret var också lite mildare. Jag hade bestämt mig för att staka redan dagen innan. Dels för att vädret såg lite ostabilt ut. Det skulle börja regna/snöa vid 2-tiden nämligen. Under lördagen var det väldigt snabba spår också vilket ju gynnar stakningen. På plats i Grönklitt sprang jag en sväng innan jag testade mina två par skidor som Jakob vallat. Det var mina speedmax som gått bra hela vintern och ett nytt par kortare stakskidor som jag åkt några pass med. Det har gått riktigt bra och det är väldigt skönt att staka med kortare skidor tycker jag. Valet föll på de korta skidorna som Jakob lagt en "experiment" valla på. ;-) Det var bättre känsla i dem när jag stakade och på en sån här mer kuperad bana kan man tjäna på att ha lite mindre material att förflytta runt.


Jaktläget för min del så ut på följade vis: Jag hade 1 åkare 18 sek framför mig och en annan dryga minuten framför. Bakom mig hade jag Ekman endast 13 sekunder. Mitt mål var att öppna hårt, komma ikapp och att inte titta bak. Det började ganska bra. De första backarna kände jag mig fräsch och stark och det kändes som att jag tog igen på åkaren framför. Efter några kilometer märkte jag att det inte hände så mycket med avståndet, jag tog en titt över axeln då och då men såg inga åkare som närmade sig.

Det var skönt att det bara var två varv denna gången för jag låg på betydligt högre ansträngning idag. Det var många som hejade på längs med banan så det var bara att fortsätta trycka, inga chanser att smygvila ;-). Även om det var grymt jobbigt så var det ändå kul att åka. Formen kändes ganska bra på så sätt att jag inte blev stum i musklerna. Det var främst flåset som begränsade. Och när det var som jobbigast påminde jag mig själv om att det var det sista tävlingen för säsongen och att jag skulle maxa ut vad jag hade.

Loppet gick bra tycker jag! Jag låg kvar länge i målfållan och flåsade. Detta var de enda traditionella (inte maratondistans) loppen jag kört denna vinter. Det märks att man inte riktigt har rutin för hur hårt man kan pressa sig och kroppen har inte så hög fart. Efter loppet åkte jag o Johannes en sväng i den blöta snön som hade börjat komma. På eftermiddagen var det slappning deluxe hemma med Fia. :)

Loppet i siffror:
Sträcka: 9.5 km
Tid: 29:18 (+2.55)
Placering: 15/18
Snittpuls: 168 (87.5%)
Maxpuls: 180 (93%)

Resultat söndag här

Lite bilder från veckan aktiviteter:

Måndagsträning med Team Nordic Trail
4x4 minuter!

"90" grader för de som inte sprang intervall!
Skönt att vara ledare... ;-)

Efter snövädret  under måndagen frös det på under natten.
Resultatet nästa dag!!!

Snötäckta granar på vägen upp till Norra Garberg :)

Kvällsmiddagsutsikt
(obs, inte hemifrån oss, tyvärr...)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar