torsdag 25 januari 2018

Moraloppet 2018

Moraloppet blev årets första "riktiga" tävling. Grönklittspremiären var helgen efter Kullamannen då jag sprang 11.5 mil så formen var ju inte på topp då precis. Den andra tävlingen jag körde var en serietävling på Hemus och den var över innan den startade. 5 km skejt i snabbt före tog 12 minuter...

Som Fia skrev i förra inlägget har vi båda haft en period över jul/nyår med mindre träning. Jag fick dessutom en rejäl förkylning som höll i sig ett par veckor. Det gjorde att jag precis missade Axa Ski Marathon. Tror jag skiter i ett anmäla mig till det loppet i fortsättningen, blir alltid sjuk ändå... :(

Jag valde att stå över Skistart Ski Marathon och träna på istället och försöka komma igång istället. Därför har det blivit lite mer träning innan loppet och inte så mycket vila. Jag tyckte att det kändes som att jag skulle ha bättre chans att hitta lite form på så sätt. Ibland kan man hitta riktigt bra form när man tränar mycket också, men jag hade kanske behövt köra på ytterligare lite till då. Kvällen innan loppet jobbade jag till 19:30 ungefär. Vi hade extraöppet på Johns och det var många som ville ha sina skidor vallade så jag fick stanna kvar lite extra.

Starten i Oxberg

Starten var så sent som kl 11:00 (Nice!!) så vi fick en bra nattsömn. Jag var seedad till 0-ledet också så jag behövde inte vara där extra tidigt för att lägga ut skidor. Fia skulle köra också och var inte seedad och pga vissa omständigheter (8kg extra i magen typ) så brydde hon sig inte så mycket om hon fick starta lite längre bak. Under veckan hade väderprognosen börjat med att visa -20 grader på tävlingsdagen men suggestivt visade den varmare och varmare och till slut hamnade den på -4. Detta gjorde också att jag valde mina speedmax skidor med lite kortare tryckpunkter framför mina stakskidor som har betydligt längre. I efterhand är jag mycket nöjd med mitt val och Jakobs vallning på Johns. Mitt glid var överlag bättre än de runtomkring mig.

Det är 20 spår i bredd i starten som efter ett tag går över till 5 och sen till 2. Starten gick utan några incidenter, dock blir det en aning rörigt och jag som inte är så snabb i starten hamnar en bit bak när det är så många på sidorna som kan åka om. Precis som jag misstänkte så gick det väldigt fort i början eftersom Fredrik Byström var med... Det blev ganska stora luckor direkt så jag kände att det inte var någon idé att tokmaxa för att täppa till, jag skulle bara gå mig stum då.
Efter ett tag hamnade jag i en klunga med 5 andra åkare. Farten var inte tokhög så jag kunde hänga med utan problem, jag låg på stadig tröskelfart typ. I Lundbäcksbackarna passerade vi ett par åkare som öppnat för hårt och vår klunga byggdes på allt eftersom. Kroppen kändes ganska bra fram till Oxberg. Dock förstod jag att farten var något låg för att det skulle bli något superlopp.

Klungan jag åkte i fungerade väldigt bra. Vi skiftades om att dra och puttade på varandra utför. Jag hade ingen dricklangning under loppet utan körde med gammal hederlig flaska. Jag har inte riktigt fått mitt drickbälte med slang att fungera. Det har fryst eller så har slangen hamnat i kläm när jag druckit. Dock använder ju väldigt många det så det måste ju fungera. Jag ska prova ut det lite bättre under träning så att jag kan ha det i skarpt läge framöver.

Efter Oxberg kom vi ifatt en åkare från Nybro. Han var väldigt stark på de platta partierna och gjorde mycket dragjobb. Hittills hade jag inte fått i mig någon liquid och ganska lite dricka. Jag märkte att min energi började ta slut men musklerna kändes fortfarande okej. I nedförsbacken innan Eldris tog jag min första liquid i hopp om att den skulle ge mig energi att hänga med in till Mora. Jag fick verkligen kämpa för att hänga med. När man börjar närma sig Hemus kommer det ett par små små knicksar. Det var mer än vad jag klarade av. Åkaren framför mig fick en liten lucka och det blev för mycket för mig att jobba igen.

Resten av biten in blev solokörning. Det är jobbigt att hålla uppe farten när man blivit avhängd men jag försökte kämpa på ändå. Jag ville helst undvika att bli ikapp åkt av de som vi hängt av tidigare. Avslutningen i år var på skidstadion i Hemus istället för på idrottsplatsen. Man körde en extra slinga inne på Hemus istället för att fortsätta in mot Mora i Vasaloppsspåret. När jag kom i mål pratade jag lite med de jag åkt med och jag träffade också Henrik från jobbet. Sen gick jag och duschade och väntade in Fia.

Resultat här

Loppet i siffror:
Sträcka: 42,7 km
Tid:2:11:09 (+15:57)
Placering: 47
Snitthastighet: 19.5 km/h
Snittpuls: 170 slag/min?
Maxpuls: 230???
Tyvärr verkar pulsbandet ha strulat en del vilket gjort att min snittpuls höjts något.

Överlag är jag ganska nöjd med loppet. Resultatsmässigt blev det inte vad jag ville men min mentala inställning är jag nöjd med. Jag märkte i början att jag inte kunde hänga med åkare jag slagit tidigare men jag fortsatte köra på ändå och gav inte upp. I slutet höll jag på att bli avhängd många gånger men jag lyckades bita mig fast längre än jag trodde. Så om jag bara blir lite snabbare i starten och lite segare på slutet så kommer loppen framöver att gå super! :D

Fia på upploppet!

Lite bilder från veckan:

På söndagen tig vi en återhämtningspromenad i vår skog

Sjuka mängder snö!

Körde ett fyra timmars skejtpass i måndags

Grönklitt

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar