måndag 11 januari 2016

Summering av Vasaloppslägret

Vi ligger lite efter på bloggen. Efter en jul med lite för lite träning har vi hunnit fira nyår i Bruksvallarna, varit sjuka och inte åkt Axa Ski Marathon, börjat skolan igen och nu i helgen hade vi vårt Vasaloppsläger. 

Vi börjar från slutet med ett inlägg om helgen som varit!

I torsdags vid lunch mötte vi upp våra lägerdeltagare på Myrängsgården utanför Mora. Vi hade följt väderprognoserna spänt inför lägret och hållit tummarna för snö och kyla. Kanske höll vi tummarna lite väl hårt för på första teknikpasset i Hemus visade termometern -22 grader. Lite i kallaste laget. Men vi hade klätt på oss massor av kläder och försökte hålla igång både oss och våra elever bäst vi kunde. Första passet körde vi ett antal teknikövningar för de olika klassiska växlarna och filmade.

Teknikpass i Hemus i minus 22

Vårt sovrum under helgen

Myrängsgården

Matsalen och vardagsrummet 

Efter en efterlängtad varm dusch var det dags för middag och på kvällen tittade vi på filmerna tillsammans. Hanna, en av deltagarna, är fysioterapeut och filmanalysen urartade till en undersökning av Andreas axlar efter att vi identifierat ett annorlunda rörelsemönster på teknikfilmen. Intressant! Nu håller vi tummarna att han kan få ett slut på sina axelproblem.

Hanna undersöker Andreas

Genomgång av teknikfilmerna

På fredagen hade vi en heldag i Orsa Grönklitt med lunchpaus på Ugglan och Björnen. Det var mycket varmare än dagen innan. (Men fortfarande runt 14 grader minus...)

På förmiddagspasset övade vi stakning. Stakning är en ganska komplex växel som man kan använda sig av i alla typer av terräng och tekniken varierar väldigt mycket om det går fort utför eller brant uppför. En av höjdpunkterna på passet var när Cecilia överraskade sig själv och stakade uppför den brantaste delen av banan ivrigt påhejad av oss andra. Alla har verkligen imponerat på oss med sin vilja att kämpa och utvecklas!

Efter lunch övade vi på utförsteknik och kurvtagning. Elljusbanan i Grönklitt är ganska tuff och passar perfekt för teknikträning. Solen tittade fram under passet och vi fick en fin dag i spåret tillsammans!Lördag förmiddag bestämde vi oss för att åka upp till Grönklitt igen eftersom det var så bra förhållande där uppe. Vi övade på att få fart med oss in i backar och över krön genom att använda de olika växlarna på rätt sätt. (Något man kan spara mycket energi på om man ska köra nio mil.)

Efter passet duschade vi i Grönklitt och körde ner till Mora för att äta lunch på Strand. Deras helgbuffé är verkligen att rekommendera! Flera olika kött- och fiskrätter, supergott bröd, efterrätt m.m.

Lunch med utsikt över Siljan

På eftermiddagen var det fri träning och Adam höll ett skatepass för de som ville. På kvällen tittade vi på Tour de Ski och tog det lugnt.

Middag från Strand varje kväll

Söndag förmiddag åkte vi till Eldris för att åka lite i Vasaloppsspåret. De hade spårat drygt 2,5 km mot Läde tidigare på morgonen. Det snöade en del under passet och spåren var ganska mjuka och snöiga men ändå över förväntan. Under passet kom mer och mer folk som hjälptes åt att köra upp spåren. De flesta av oss var ganska trötta på sista passet och nöjde sig efter ett par vändor fram och tillbaka.

Andreas, Adam och Erik strax innan Läde

Efter passet åkte vi tillbaka och åt lunch på Myrängsgården, tittade på finalen i Tour de Ski och åt våfflor innan alla skulle åka hemåt. 

Det har varit en hel del jobb att anordna ett läger men det har verkligen varit värt det och vi har haft en riktigt rolig helg! Våra lägerdeltagare var väldigt trevliga och det har varit kul att följa deras utveckling på skidorna. Vi har bott mysigt, ätit gott och åkt mycket skidor. Vad mer behöver man? ;-)

Stort tack till er som var med och deltog på lägret och tack till Strand Kök&Bar för god mat och bra service! Tack även till Myrängsgården för det mysiga och hemtrevliga boendet. Det tog emot att åka hem till internatrummet igen igår...Vi hoppas på en favorit i repris nästa år, om inte förr!

2 kommentarer :

  1. Hej , det både ser och läses som att vara i himmelriket det där😊.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ja, det var en himla mysig helg. :) Du får hänga på nästa gång!

      Radera