söndag 17 januari 2016

#kalltsomfan

Förra helgen tyckte vi att det var kallt i Mora men denna helgen var det ännu kallare! Så kallt att Moraloppet som skulle gått i lördags blev inställt. Det var väldigt tråkigt och snopet men rätt beslut. Det var bra att någon annan tog beslutet så vi slapp fundera på om vi verkligen skulle tävla när termometern visade -25 grader.

Synd var det dock att de inte kunde flytta loppet till idag, söndag, istället. För idag har det varit varmare (drygt 10 grader kallt bara) och riktigt fina förhållande i Vasaloppsspåret. Vi körde ett tretimmarspass med bra skidor och känsla. 

Kanonsnö och overkligt lila himmel

Kylan kom in över Mora i torsdags lagom till att vi skulle köra intervaller i Vasaloppsspåret. Fia hade lagt sina intervaller en dag tidigare i Grönklitt och det var hon nöjd med när resten av klassen skulle ge sig ut och köra tvåminuters-intervaller i iskylan. (Minus 23 grader visade termometern i bussen när vi var framme i Oxberg.) Passet blev lite halvt misslyckat när det visade sig att det inte var spårat och knappt packat. Man sjönk ner i snön och det var riktigt tungåkt. 

Förberedelser inför passet

Fia liftade med Minatti och började sitt pass i Gopshus
istället för Oxberg

Adam i Läde efter intervallerna

I fredags skulle vi ha testat skidor inför tävlingen men när termometern visade -27 grader när vi gick upp på morgonen bestämde vi oss för att det inte var värt att vara ute och frysa ihjäl. Adam skulle jobba på eftermiddagen och vi passade på att handla och fixa inför helgen på förmiddagen istället. På eftermiddagen tog Fia på sig alla kläder hon hittade och gav sig ut på en fotopromenad i det fina vädret. 

På hemvägen gick hon inom Johns Sport för att hälsa på Adam och kitta upp med lite överlevadsprylar inför helgen. 

Vallakillarna på Johns Sport fixade våra skidor så
det slapp vi tänka på. Väldigt skönt!

I lördags morse när vi gick upp insåg vi att YR:s prognos tyvärr var den som stämde bäst. Vår termometer visade -28 grader. Men vi åt frukost och packade i ordning våra grejer. Minatti skulle skjutsa oss i skolbussen till starten i Oxberg klockan 9. Strax innan det fick vi besked om att de officiella tävlingsbussarna inte gått 8.45 som de skulle utan att de avvaktade beslut om tävlingen skulle ställas in eller inte. Strax efter 9 kom beskedet. Tävlingen var inställd. 

Tomhet. Alla förberedelser i onödan. Bara uppladdning ingen urladdning. Alla i bussen var eniga: vi kör ändå! Vi körde och hämtade upp Sara (som vi känner sedan sommarkursen) som skulle åkt med de officiella bussarna och sen gav vi oss av till Oxberg. 

Innan starten!

Det blev till att klä på sig några lager till utanpå tävlingsdräkten och sen satte vi av. Fia tyckte det kändes bedrövligt medan Adam hade en lite mer positiv känsla. Föret var trögt och all energin som samlats upp inför tävlingen hade pyst ut i det ögonblick vi fick veta att tävlingen var inställd. Men vi fick i alla fall till ett träningspass i Vasaloppsspåret. Bra att samla rutin på den sträckan!

På kvällen körde vi ett styrkepass på skolan. Adam körde sina rehabövningar och sen körde vi ett kort gemensamt högintensivt pass. Stakning i Ercolina, jämfota upphopp på plint, chins i ringar, jämfotahopp över häckar, "ålande" armhävningar och borsowhopp på tjockmatta. Adam hade hybris i början och föreslog 1 min arbete och 30 vila men vi omförhandlade snart det till 30/30. 

Stört jobbigt! Men skönt med en urladdning efter allt. 

Fotopaus utanför Rättvik på väg hem från Adams
naprapatbesök i Falun i onsdags

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar