söndag 19 augusti 2012

Inför Alliansloppet

Nu är det mindre än en vecka kvar till årets rullskidmål nummer ett: Alliansloppet! 

I torsdags joggade jag till Lunds IP och mötte upp Håkan och Lotta (som var med på Björnstorps intervallträning) och hämtade två par Skigo-skidor. Gustaf har köpt ett par eftersom han inte har några tvåor och Håkan erbjöd mig att låna hem ett par för att utvärdera och jämföra dem med mina Elpex. 

Alliansloppet är ju en av få rullskidtävlingar som går på träningshjul. 

Jag hade lite ont i armbågen efter onsdagens pass men kunde inte låta bli att ge mig ut och testa skidorna i fredags. (Tror jag börjar se ett samband mellan armbågsontet och träningen: Snabba, riktigt korta maxfartsintervaller verkar ha varit den utlösande faktorn alla gånger jag fått ont!)

Jag värmde upp lugnt och fint och körde på lite hårdare bitvis sen. Förutom oron över armbågen kändes det grymt bra. Lätt och fint men ändå ganska snabbt. Skidorna var oväntat sköna att köra på och helt klart snabbare än mina Elpex. Nu gjorde jag ju ingen vetenskaplig uppmätning men jag märkte det på flera ställen där det brukar vara lugnt att köra utför men gick snabbare idag. Och att jag hellre stakade de få ställen där jag brukar åka med frånskjut. Syns på medelhastigheten också. Kan inte minnas att jag så lätt kört så fort på träningshjul nån gång. (Snittade ca. 18,8 km/h och hade 75% i snittpuls) Härligt pass!


Stiliga Skigo-skidor

Mitt ögonmått är verkligen inget jag skryter med.
Men 780 cm?


Sen har det blivit lite sisådär med träningen. I fredags var vi på 30-årsfest hos min barndomsvän Jenny och i går firade vi min mamma som fyller 55 i veckan men är på väg till Moseldalen med far och mormor och morfar i detta nu.

Fast som vanligt är festligheter lika med bra kolhydratsuppladdning! Idag gav vi oss ut på långpass med Ljungbyhed som utgångspunkt. Vi körde en relativt kuperad runda i trakterna kring Ljungbyhed och Perstorp. Den är ca 42 km lång på slingrande vägar i fina skogar. 

Gustaf har kört väldigt mycket på tröga hjul det senaste och ville såklart köra på de nya skidorna så vi körde var för sig. Min armbåge har ju som sagt gjort lite ont det senaste så jag värmde upp lugnt och fint och var inställd på att vända om det inte kändes bra. Men det funkade fint idag! 

Jag stannade och drack en gång i halvtimmen (hade ett vätskebälte man måste ta av sig för att dricka och ville inte köra och fumla med det i farten) och åt en halv banan när jag var drygt halvvägs. Snittade ca.18,5 km/h och 81% av maxpuls och stakade i princip bara. Det kändes kontrollerat och bra och jag kände mig stark och snabb. (I alla fall tills jag fick höra Gustafs snitthastighet: 21,75. Galet fort på träningshjul!) 

Ett riktigt bra pass inför nästa helg! 
Nu ska vi snart äta och ladda om inför pass nummer två idag....

5 kommentarer :

 1. Hej Fia,

  När ni styrketränar. Vilka övningar brukar du göra då - vilka tycker du absolut måste vara med för en skidåkares uppbyggnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Axel! Jag är ingen expert på det här med styrketräning men jag ska försöka få upp ett inlägg som besvarar din fråga så snart jag hinner!

   Radera
  2. Hej,

   Ja - gör gärna det. Det ser jag fram emot.

   Radera
 2. Lycka till på lördag! Hälsa och lyckönska Gustaf också. Dammade av mina rullskidor i lördags och körde 14km, första gången på 10 månader. Nu får det bli lite bättring, men gick över förväntan, så se upp snart kanske man dyker upp på en träning och är lite kaxig igen! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peter! =) Gustaf tackar och hälsar också. Kul att höra att du inte glömt bort rullskidåkningen totalt. Jag ser fram emot att få pisk av dig på nått träningspass framöver! =) Det har hänt en hel del med träningpassen sen du var med så jag hoppas att du kommer och uppdaterar dig snart!

   Radera