Lucka 11 - saffransskorpor

Till helgen är det Lucia så idag tänkte vi dela med oss av ett av Fias favoritrecept sen ett antal år tillbaka; Leilas saffransskorpor. Ingen jul utan dem! Enligt en kär vän smakar de "som en torr saffransbulle" men vi tycker inte att ni ska låta er skrämmas av den beskrivningen utan ge dem en chans! ;-)


Det här behövs:
100 g
 smör
1 g
 saffran (2 pkt)
2 st
 ägg
1,5 dl
 strösocker
5 dl
 vetemjöl
1,5 tsk
 bakpulver
1,5 dl
 hel sötmandel

råsocker

Dags att blanda ihop allt...

Längderna innan de gräddats
och skurits upp till skorpor


Så här gör man:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.
Strö över råsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär längderna i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten)

Mums mums

Passar fint till glöggen men går alldeles utmärkt att äta precis som de är också...;-)
Håller längre än de brukar vara...

Vill ni göra något annat gott med saffran så ta en titt på det här receptet på saffransknutar

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar