Saffransknutar

Vi har ett favoritrecept på kardemummaknutar och i juletid brukar vi göra en variant av dem med saffran. Mycket saffran! Kvarg gör dem saftiga och goda, och kanel-/kardemummafyllningen lyfter dem ett snäpp över vanliga saffransbullar.

Ingen hälsokost direkt men är det jul så är det.



Saffransknutar
ca 25 st enligt oss, 14 st enligt Leila

Ingredienser: 
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
4 påsar (2 g) saffran (Ja, det är värt det!)
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 % (Visste du att kvarg och kesella är samma sak? Kesella är Arlas eget varumärke. Vi använde mager kvarg sist vi bakade eftersom vi inte hade något annat hemma och det funkade fint!)
100 g rumstempererat smör
Cirka 16 dl vetemjöl special

Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
1/2 msk kardemummakärnor (Mortla själv! Smaken blir något helt annat än färdigmald som man köper.)

Ägg till pensling till pensling av bullarna innan de ska in i ugnen
Ljus sirap och vatten till pensling av bullarna efter de varit i ugnen

Att strö över
1 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker

Så här gör man: 
Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. 
Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och kesella.
Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. 
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.

Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
Bred över smörkrämen.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Skiva arket i 4 cm breda remsor (vi skar dem lite smalare, typ 3 cm) och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt. 
Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek (riktigt så mycket brukar nog inte våra jäsa) i cirka 40 minuter. 

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.

Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.







Inga kommentarer :

Skicka en kommentar