Hemgjord kokosmjölk

Vi har testat att byta ut en del av all "vanlig" mjölk vi använder mot andra alternativ. Sist när vi var och handlade tänkte Fia köpa kokosmjölk i kyldisken för att ha på gröten men hon hejdade sig i sista stund och frågade google om man inte kunde göra sin egen istället. Visst kan man det, svarade google och hon köpte istället med sig en påse kokosflingor hem.


Det inte bara gick, det var ju löjligt lätt!

Man behöver: 
200 g kokosflingor
7 dl kokt vatten

Silduk eller liknande (kostar typ 20 kr på ICA eller liknande, vi har en hel saftsil men till det här använder vi bara själva duken...)
Mixer
Tratt
En skål som det kan stå och dra i 
En flaska att hälla upp den på (blir ca. 7 dl av 200 g kokos)

Så här gör man:
När vattnet har kokt upp häller man det på kokosflingorna och låter det stå i typ en timme. Sen kör man runt allt i en mixer en stund, silar massan genom silduken (man får krama i rejält med händerna!) och häller upp det på flaskan. Förvaras i kylen. 

Vi vet inte hur länge den håller men har använt den efter en vecka och inte dött än... ;-) Men en knapp vecka är gissningen. Vi har kört på lukta/smaka-principen. 

Skillnaden mot köpt mjölk är att den skiktar sig så man får skaka om den ordentligt innan man använder den. (Bra att tänka på att inte fylla upp flaskorna för mycket alltså.) 

Vi har bara använt den till gröten hittills. Kokosen som blir över, "sumpen", smakade fortfarande mycket kokos så den sparade vi i kylen. Fia har haft den i gröten på morgonen och Adam i yoghurt. Borde ju funka fint att ha den i de här dadelbollarna också!

Fia fick lite bonuskunskaper om kokosmjölk på köpet genom googlandet. (Tex. har kokosmjölk på konserv visat sig innehålla höga halter av Bisfenol A.)

Så här står det på sidan "äkta vara" om kokosmjölk:
Kokosmjölk är inte den vätska som finns i innandömet i en kokosnöt. Mjölken är i stället kokosnötextrakt utblandat i vatten. Mängden vatten skiljer sig åt mellan de olika varumärkena. Kokosmjölk innehåller ofta förtjockningsmedlet E466 för att varan inte ska verka utspädd, och emulgeringsmedlet E471, för att vatten och fett ska blanda sig ordentligt och man ska slippa skaka burken innan man öppnar den.

Ingredienserna i tex. Alpros kokosmjölk i kyldisken är: 
Vatten, Kokosmjölk (5,3%) (Kokosgrädde, vatten), ris (3,3%), tri-kalciumfosfat, Stabiliseringsmedel (karragenan, guarkärnmjöl, xantangummi), havssalt, vitaminer (B12, D2), aromer.


Det finns alltså fler vinster i att göra egen kokosmjölk än att det är kul. ;-)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar