Mumsiga laktos- och glutenfria chokladbollar

De här bollarna är perfekta som något litet till kaffet eller för att få i sig snabb energi efter ett träningspass. De innehåller varken smör, havregryn eller socker och är både laktos- och glutenfria. 


Ingredienser: 
10 st urkärnade dadlar (vi brukar använda färska dadlar som finns i papplådor i fruktdisken)
1 dl hackade mandlar (cashewnötter funkar också, eller att ta hälften hälften mandlar/cashew)
1 dl kokosflingor (+ kokos att rulla bollarna i)
3 msk kakao
3 msk kokosolja
Kaffe (eller vatten om man föredrar det) efter behag - använder man färska dadlar blir smeten lösare än om man tar torkade så man kan justera konsistensen med kaffet

Gör så här: 
Mixa mandlarna i en matberedare eller blender. Har du en bra maskin går det att köra ihop allt till en smet direkt. Vi brukar hacka mandlarna till ett mjöl i en mixer, klippa dadlarna i småbitar och sen blanda ihop alla ingredienser för hand i en bunke. 

Sen är det bara att rulla smeten till bollar och rulla bollarna i kokos. Nötter eller kakao är också gott om man föredrar det. 

Förvaras i kylen. Går även att frysa om det mot förmodan skulle bli några över! ;-)


Färska dadlar

Kokosolja

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar