söndag 14 juli 2013

Semester och summering av träningsveckan

I fredags jobbade jag sista dagen på kontoret innan semestern. Jag och mina arbetskamrater firade in ledigheten med jordgubbstårta och jag och Gustaf firade med ett styrkepass på gymmet. ;-)

Gustaf kommer jobba ett par dagar till i veckan som kommer och jag har också lite smågrejjer som jag vill få klart innan jag betraktar mig som helt ledig. Men det blir inte några hela jobbdagar och det är bara roliga grejer som behöver göras.

Men jäklar vad trött jag har varit mina första lediga dagar och det har inte direkt blivit någon vrålstart med träningen utan snarare en återhämtningshelg för att ladda om batterierna.

Jag har i alla fall haft en ganska bra träningsvecka och den innehöll två "premiärer":

  • Första distanspasset på mycket länge med tröga hjul (3:or) både fram och bak. 
  • Första intervallpasset på minst lika länge med tröga hjul.

I måndags hann jag inte hem från jobbet i tid till träningen, men eftersom Gustaf stuckit ut och tagit med sig telefonen fick jag uppdatering om vilket håll de skulle köra och kunde ge mig ut för att möta upp. Jag hade kört ovanligt mycket rullskidor veckan innan och hade lite ont i triceps i början av passet men det släppte efter ett litet tag. 

Sent rullskidpass hemma hos mina föräldrar
förra helgen...

Fin himmel

Jag åkte bakvägen till "Vildsvinsbacken" (jag har inte sett några vildsvin i backen än men jag antar att de gillar att hålla hus här...) Jag hade hoppats att jag inte skulle hinna åka ner för backen innan jag mötte de andra men det gjorde jag. ;-) Så efter att ha rullat ner och mött upp gänget var det bara att vända om och staka tillbaka uppför backen. Det kändes bra och inte alls så jobbigt som befarat. Jag låg generellt lite högre i puls under passet än på tvåor men kontrollerat och sällan över A1. Hade en allmänt bra känsla i kroppen hela passet. Jag förlängde en liten sväng ut längs Dalbyvägen efteråt eftersom jag kommit sent och passet landade då på 36 km och nästan 16 km/h i snitt exkl. vätskepauser. Så fort har jag nog aldrig kört på treor tidigare så det var ett välkommet formbesked. 

I tisdags stack vi iväg på ATC-passet på Actic som varit ett stående inslag i träningen senaste tiden. Det var varmt och fint väder och jag brukar dra mig för att gå till gymmet då. Men de här passen är så himla skoj (jobbiga) att det fick gå. Eftersom det var så fint väder körde vi i alla fall uppvärmningen och cardion efteråt utomhus. 

Den här gången var det fyra varv med 30 s arbete och 15 vila. 7 stationer. Galet jobbigt som vanligt men lättare med 30 s arbete än 45. Många nya övningar och mycket rygg/axlar. Men jobbigast var slutklämmen utomhus: 10 st backburpees (armhävning nedanför, kort löpning upp och upphopp uppe på översta backdelen), 20 st djupa squats med 10 kilo i famnen och sen löpning 5 gånger till väggen. 2 varv. Det var så jäkla jobbigt att springa efter squatsen och jag var helt slut och som en urvriden trasa efteråt. Ett riktigt gött pass med andra ord. :)

Jag har haft en fruktansvärd träningsvärk i rygg, nacke och axlar efter det här passet och jag förstod inte hur jag skulle kunna köra klubbintervallerna i onsdags. Men jag hängde på Gustaf upp till vår samlingsplats för att göra ett försök iaf. 

Under uppvärmningen kändes det helt hopplöst. Jag kände mig trött och seg och var sugen på att bara vända om och åka hem igen. Dagen till ära stod de fruktade "kräkintervallerna" på schemat. Dvs. korta (ca. 300 m) intervaller uppför en backe ovanför vår samlingsplats. 

Upplägget var dock nytt för dagen: 
5 gånger, stakning/frånkskjut/diagonal/frånskjut/stakning med aktiv vila på vägen ner (varav stor del av "vilan" också tillbringas i A3-zon). Mellan serierna körde vi lite längre vila; typ 3-4 min. Och sen på't igen. Totalt tre serier. Det var motvind uppför och för ovanlighetens skull var stakintervallerna jobbigast. Frånskjutet kändes riktigt bra och diagonalåkningen helt ok. Jag inbillar mig att benträningen ger resultat. Jag hade bra sparring av Gustaf och Bengt i klubben och pressade mig garanterat mer än jag gjort om jag kört själv tack vare dem. :) 

Om jag var trött innan passet är det inget emot vad jag var efteråt. Lite lagom illamående innan vi började nedrullen. Kräkintervaller var det ja!

I fredags körde vi som sagt ett styrkepass på gymmet. Det var typ vårt vanliga maxstyrkepass men jag passade på att öva på frivändning och frontböj och så körde jag bänkpress som omväxling. Jag hade fortfarande en faslig träningsvärk i rygg/axlar men kunde ändå genomföra överkroppsövningarna helt ok. Benstyrkan går stadigt framåt och jag körde för första gången 4x84 kg på "legextension"-maskinen som ett test sist i serien för att övriga serier kändes så bra. Det har tagit tid att vänja knäna vid den här maskinen men nu verkar vi komma bättre och bättre överens för varje pass.

Igår var vi riktigt slöa både jag och Gustaf. Vi hade ambitioner om att komma ut på två pass men det slutade med att vi tog en lång sovmorgon, åt frukost, somnade om på soffan med Gösta, åt lunch och slutligen, vid halv 5 kom loss och stack ut på en runda på rullskidorna. Jag på treor och Gustaf på galet tröga eagle-fyror. Vi satsade på en mysrunda ut till Lomma. Det var riktigt behagligt sommarväder men lite väl blåsigt på vägen ut. Skönt att Gustaf hade trögskidor i alla fall så jag kunde ta det lugnt och fint. :) Aldrig över A1 i puls och minus A1 i snitt. Skönt och precis vad jag och min trötta kropp behövde. Jag förlängde en kort sväng på slutet för att få ihop 2,5 h och 36 km. 

Idag avslutade vi veckan med ett pass på gymmet. Dagens ambitioner reducerades ner till ett entimmespass på gymmet efter att jag däckat på soffan efter frukost lika trött som igår. Det enda jag var minsta lilla sugen på att träna var styrka. Gustaf kände likadant så vi körde upp till gymmet för att kunna veckohandla på tillbakavägen. Det var nog helt rätt tänkt med styrka idag. Passet gick bra även om jag var trött i kroppen. Jag körde 6 st, väldigt nära 7, strikta breda chins från hängande raka armar med Gustaf som kontrollant. Jag tror minsann att det är rekord! Lite lurigt med chins eftersom jag alltid fuskade förr när jag körde dem men jag kan inte minnas att jag någonsin kört så här många strikta. Gött!

Jag körde även 4 serier med 4x70 kg för första gången på knäböjen. Trötta ben idag och inte riktigt så djupa som när jag körde 65 kg, men ett steg i rätt riktning i alla fall. 

Veckans träning landade på drygt 10 timmar. Jag har fått till många långa distanspass på rullskidor och tagit ett kliv styrkemässigt senaste veckorrna men kört alldeles för lite intervallträning och ingen (!) löpning senaste veckan.

Tur att jag har laddat om i helgen så att jag är redo för en riktigt tuff intervallvecka! :)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar