Rökig barbequesås

I samband med att Fia letade efter ett bra recept på vegetariska burgare letade hon även efter ett recept på en härligt rökig barbequesås.

Hon hittade ett enkelt recept på nätet som modifierades efter tillgängliga ingredienser:

Ingredienser: 
2,4 dl ketchup (vi brukar använda Heinz)
1,2 dl äppelcidervinäger
1,2 dl brun farin
4 msk mörk sirap (i orginalreceptet var det melass men det har vi aldrig testat, sirap funkar fint!)
4 msk kinesisk soja
2 msk dijonsenap
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk liquid smoke
chili efter behag (i orginalreceptet var det 1 hackad chipotle i adobosås men vi brukar bara smaka av med chilipeppar eller cayennepeppar)

"Liquid smoke"-essensen ger den rökiga smaken
(Håll hårt i flaskan, den är riktigt koncentrerad!)

Så här gör man: 
Blanda bara ihop allt i en kastrull och koka ihop ca. 15 minuter så den reduceras (tjocknar) något. Häll sedan upp i en glasflaska eller burk. (Sterilisera den först genom att hälla kokande vatten i den/koka den i en stor kastrull eller sätta in den i ugnen)

Såsen håller ett par veckor i kylen.

Rökig barbequesås

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar