Rårörd rabarbersaft

Igår satte jag en sats rabarbersaft enligt ett gammalt recept som min mamma brukar använda. (Och som hon i sin tur har fått av sin mamma...)

Det är en rårörd saft (dvs inte kokad) och satsen ger ca. 5 l. Jag har inte gjort den innan men har tänkt modifiera receptet lite och skippa konserveringsmedel och surhetsreglerande medel (natriumbensoat och vinsyra), ta mindre socker och istället frysa in saften i lagom "isklumpar" för att ta fram och lägga i vatten när man är sugen. Uppdaterar receptet när jag smakat av och utvärderat och vet hur mycket socker jag stoppat i...(Uppdatering: Jag tog i hälften så mycket socker som i receptet; 1,25 kg och skippade vinsyra och natriumbensoat och frös som sagt in saften istället. Tips: Fyll petflaskor till typ 1/4 del med saft och frys in så kan du bara ta fram dem och fylla på med vatten! Mindre plastburkar kan man fylla helt och stjälpa upp direkt i en tillbringare...) Vill man kunna spara saften utan att frysa den kan man köra på receptet rakt av. (Mamma och mormor brukar ersätta natriumbensoaten och vinsyran med "Atamon" (också natriumbensoat och syra) så det funkar också.)

Så här är originalreceptet alltså: 

Man behöver: 
Steg 1: 
3 kg rabarber (Det är mer än man tror! Jag "snodde" rabarber av grannen som hade en jätteplanta.)
2 citroner
3,25 l kokande vatten

Steg 2: 
2,5 kg socker (jag tog hälften och varken vinsyra eller natriumbensoat och frös in saften istället)
30 g vinsyra (1 1/2 påse)
1 krm natriumbensoat

Så här gör man: 
Steg 1: 
Skölj rabarbern och skär dem i bitar. Skär citronerna i skivor. (Tvätta dem noga först om du inte har köpt ekologiska!) Varva rabarber och citroner i en rymlig rostfri bunke. (Jag letade fram en stor aluminiumkastrull som stått ute i härbret först men läste sen någonstans att aluminium och oxalsyran i rabarbern inte var någon bra kombination. Fick duga med en plastspann.) Slå över det kokande vattnet och låt stå två dygn. Jag täckte med plastfolie när det svalnat och hade den stående i rumstemp ett dygn först men ställde ut den i vår "gamla stall" som är betydligt svalare sen. 

Steg 2: 
Efter två dygn ska saften silas innan sockret rörs i lite i taget. Tillsätt vinsyra och natronbensoat och rör tills allt socker löst sig. Häll upp på (väl rengjorda) flaskor. 

Nu är saften klar och avsmakad! God! :) Absolut inte för syrlig tyckte vi trots att det bara är hälften så mycket socker som originalreceptet. Färgen på saften varierar med sorten på rabarber. Den rabarbern vi använde gav en ljusrosa färg medan min syster gjorde en som blev mycket mörkare.

Gjorde för övrigt en sjukt god mjuk rabarberkaka med kardemumma igår efter massiva eftersökningar på Google efter recept. Ingen hälsokost direkt men vad gör man inte för att använda allt som trädgården har att erbjuda! ;-)Inga kommentarer :

Skicka en kommentar