Nattjäst frukostbröd

När man inte har något bröd hemma inför helgfrukosten kan man enkelt slänga ihop deg till det här brödet på fredagskvällen innan man går och lägger sig! Det blir lite "surdegsliknande" enligt Adam och får en härligt knaprig skorpa och fluffigt innanmäte. Supergott med marmelad och ost.


Det här behövs:
3 g färsk jäst (3 krm)
300 g vatten (3 dl)
390 g vetemjöl special (6 1/2 dl)
9 g salt (1-1 ½ tsk)
en klick honung (om man vill)

Så här gör man: 
På kvällen:
Rör ihop jäst, vatten, mjöl, och salt. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.

På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader.

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop degen till ett paket.
(Inte så noga hur men typ varje sida in mot mitten så det blir som en spänd kudde.)
Låt jäsa 30–45 minuter, lite beroende på hur bråttom du har eller hur hungrig du är! ;-)

Dela degen i 10–12 bitar med en degskrapa/stekspade/osthyvel och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt in bröden i ugnen och baka av tills de fått fin färg, cirka 10–15 minuter.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar